GÜNDEM - 29 Mayıs 2009 Cuma 19:32

Erdoğan Memur-Sen heyetini kabul etti

A
A
A
Erdoğan Memur-Sen heyetini kabul etti

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: "Bu günlerde istihdama yönelik bir çalışma yapılacağı haberini de Sayın Başbakanımızdan almış olduk"

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, krize yönelik istihdamla ilgili bir teklifte bulunduklarını ve Başbakan Erdoğan'ın da bunu önemseyerek, bu konuda çalışacaklarını ifade ettiğini söyledi. Gündoğdu. "Bu günlerde istihdama yönelik bir çalışma yapılacağı haberini de Sayın Başbakanımızdan almış olduk" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Başbakanlık Resmi Konut'ta gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşmenin ardından bir basın açıklaması yapan Gündoğdu, Memur-Sen olarak üyelerinin özlük haklarına yönelik taleplerini, hem Türkiye'nin demokratikleşmesi adına beklentilerini hem de insan hakları adına beklentilerini Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini söyledi. Görüşmede Türkiye'nin en önemli ihtiyacı olarak gördükleri sivil anayasa konusunda yaptıkları çalışmayı takdim ettiklerini belirten Gündoğdu, hazırladıkları taslağın tüm anayasa konularını kapsamadığını, çalışma hayatı ve anayasanın hukukun üstünlüğüne göre dizayn edilmesini, 'devlete göre insan değil, insana göre devleti' dizayn eden bir yapı olmasını istediklerini bildirdi.

Anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeler haricinde olan tüm maddelerinin tartışmaya açılması önerisinde bulunduklarını belirten Gündoğdu, "Anayasa eliyle darbelere hazırlanan zeminin nasıl oluştuğu ve bu oluşumun nasıl ortadan kalkacağına yönelik, demokratik iklime yönelik, temel hak ve özgürlükler adına bireyin merkeze alınması gerekliliğine bu raporumuzda yer verdik. Düşüncesini açıklamanın serbest olduğu ama yaşantıya dönüşen düşüncenin hala kabul görmemesi garabetini bu raporumuzda dile getirdik" dedi.

Hayat boyu eğitim ve eğitimde fırsat eşitliğine yönelik taleplerini ilettiklerini de belirten Gündoğdu, kamu çalışanlarının işçilerden farklı olarak grevsiz, toplu sözleşmesiz sendika yasasına mahkum edilmesini kabul etmediklerini ve anayasanın 52 ve 52'üncü maddelerinde yapılacak değişiklikle işçi-memur ayrımının kaldırılıp, sendikal hak yönüyle 'çalışanlar'a geçilmesi gerektiğini bu raporda yer verdiklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kavramının getirilmesini önemsediklerini belirten Gündoğdu, kamu çalışanlarının siyaset yasağının kaldırılmasını ve okumuş kesimin tüm yönetim birimlerinden dışlanıyor olmasının Türkiye'nin kaybı olduğuna bu raporda yer verdiklerini söyledi. Gündoğdu, " 'Siyasi partileri halk açsın, halk kapatsın. Halkın açması ve kapatması demokratik bir teamüldür' dedik. Yargı tarafsızlığına ait tereddütlerin giderilmesi için öneride bulunduk. Milletvekilliği dokunulmazlığı konusunda var olan Türkiye'de atanmışlar, seçilmişler ilişkisinde seçilmişlerin çok eleştirilebilir kolaycılığından kurtulması ve milletten aldıkları yetkiyi özgürce dile getirmelerinin önemine vurgu yapan, cumhurbaşkanının görev alanı, tanımı ile ilgili konulara yer verdik. Artık küçük bir ilin bir biriminin il müdürünü dahi atamada onaylayan bir makam olmaktan çıkarılmasının cumhurbaşkanlığı makamı ile daha örtüşük olacağına yönelik açıklamalar yaptık. Milli Güvenlik Kurulu'nun, kuvvetler ayrılığı ilkesinin dışında
yetki ve sorumluluk paralelliğin dışında bir konum olması dolayısıyla anayasal kurum olmaktan çıkarılması teklifimiz var" diye konuştu.

Yargının sivil ve askeri yargı olarak çift başlı olmaktan çıkarılmasını da teklif ettiklerini belirten Gündoğdu, tüm iş ve işlemlerin yargı yolunun açılmasını istediklerini bildirdi.

"İstihdamda devlet öncü olsun"

Kamu çalışanları ile ilgili 15 Ağustos'ta başlayan ve 29 Ağustos'ta sona eren mutabakat metninde hala yürürlüğe girmeyen maddelerin yerine getirilmesi için da ayrı bir rapor takdim ettiklerini bildiren Gündoğdu, "Krize yönelik istihdamla ilgili bir teklifte bulunduk. Bunu önemseyerek, çalışacaklarını ifade ettiklerine de tanık olduk. Bu günlerde istihdama yönelik bir çalışma yapılacağı haberini de Sayın Başbakanımızdan almış olduk" dedi. Gündoğdu, kriz ortamında sadece iş dünyasından istihdam
beklenmesini istemediklerini, devletin buna öncülük ettiği bir oluşumu önemli bulduklarını da söyledi.

Çalışanlardan alınan verginin 5 puan indirilmesini istediklerini ve krizde piyasayı da rahatlatacak kriz çeki uygulamasının da gündeme alınması gerektiğini ilettiklerini belirten Gündoğdu, "En azından asgari ücret tutarında senede iki kez ödeme yapılabilir" dedi. İLKSAN'ın feshedilmesine yönelik de destek istediklerini belirten Gündoğdu, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının teşkilat yasasının çıkartılmasını da istediklerini ve Başbakan Erdoğan'ın bu konuda açık destek verdiğini söyledi.

Tüm bu öneriler karşısında Başbakan Erdoğan'ın değerlendirmesinin ne olduğunun sorulması üzerine de Gündoğdu şunları kaydetti:
"İstihdamın bugün acil olan konulardan olduğunu, diğer konuların da ilgili bakanlara geçişini sağlayarak çalışma isteme yönünde sıcak desteğini gördük. Sivil anayasa konusunda, sivil topluma büyük iş düştüğünün, Başbakan tarafından da bir beklenti olduğunu gördük. Sadece siyasi partilere havale edilmeyen, sivil toplumun, tüm kurumların Türkiye'nin geleceğine dair demokratikleşme yolculuğunda katkıda bulunması ve bu katkı adına sivil anayasa talebinin önemi üzerine yaptığı açıklamalara tanık olduk."

Gündoğdu, toplu sözleşme talepleri ile ilgili de Başbakan Erdoğan'ın, 'çalışanlar' ifadesine geçilmesi yönünde görüşmede hazır bulunan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya talimat verdiğini söyledi.

MÜGE TUTCALI - ANKARA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir