POLİTİKA - 12 Şubat 2014 Çarşamba 14:11

Erdoğan’a hakarete hapis cezası

A
A
A
Erdoğan’a hakarete hapis cezası

Eskişehir’deki bir eylem sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri gerekçesiyle yargılanan 17 sanığa hapis cezası çıktı.

Eskişehir’de 2012 yılında bir grup vatandaş, Odunpazarı’ndaki Sosyal Güvenlik Kurumu Şubesi önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Grup üyeleri yaptıkları açıklamada, hükümetin sağlık ve SGK politikalarını eleştirerek,"IMF’nin uşağı, patronların uşağı Tayyip Erdogan" şeklinde slogan attı. Basın açıklamasına katılarak söz konusu sloganları attığı belirlenen 17 kişi hakkında, Haziran 2012 yılında "kamu görevlisine görevi başında hakaret etmek" suçundan kamu davası açıldı.

Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlayan 17 sanık, son kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya katılan tutuksuz sanıklardan Murat Ocak ve Muzaffer Kurtoğlu, haklarındaki iddiaları kabul etmedi. Eyleme katıldığını ancak atılan sloganların her zaman söylenen bir söz olduğunu düşündüğünü belirten Ocak ve Kurtoğlu, bu sözlerin suç olduğunu bilmediğini belirterek beraatini istedi.

AVUKATLAR SANIKLARIN BERAATİNİ İSTEDİ

Sanık avukatlarından Esra Başbakkal Kara, müvekkillerinin sarf ettiği sözlerin AİHM nin içtihatları, özellikle Kılıç Eren kararında da belirtildiği üzere ifade özgürlüğü kapsamında söylenen sözler olduğunu belirterek, bu atılan sloganların suç unsuru taşımadığını vurgulayarak sanıkların beraatini talep etti.

Sanık avukatlarından Özgür Özlem Öngel de müvekkillerin bu sözlerle kastetmek istedikleri kişinin Tayyip Erdogan’ın şahsı değil, hükümetin icraatları olduğunu ifade ederek, "Bu yapılan siyasi bir eylem olduğu için kişinin şahsı hedef alınarak söylenmiş ve hakaret kastı ile söylenmiş sözler değildir, siyasi eleştiri niteliğindedir. Sanıkların beraatini istiyoruz" diye konuştu.

BENZER SUÇLARI İŞLEYENLERE DAHA FAZLA CEZA

Sanıkları ve avukatlarını dinleyerek dosyayı son kez inceleyen mahkeme başkanı, 9. duruşmada davayla ilgili kararını açıkladı. Mahkeme başkanı, atılan sloganlarla Başbakan Erdoğan’a hakaret suçunun işlendikleri dosya kapsamında subuta erdiğinden, sanıklar Muzeffer Kurtoğlu, Kenan Kaya ve Murat Ocak’ın "kamu görevlisine görevi başında hakaret etmek" suçundan birer yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Mahkeme; diğer sanıklar Handan Ustabas, Derya Altundağ, Bengi Kırçak, Emre Güneş, Alçay Çelik, Sercan Erdemtaş, Ali Emre Mazlumoğlu, Aynur Turan, Hazal Öztürk, Perihan Aslı Ögüt, Mert Bal, Serdar Aziz Kandemir, Murat Dural ve İlyas Cingöz’ün üzerilerine atılı suçu isledikleri tüm dosya kapsamı itibarıyla subuta erdiginden, suçun isleniş özellikleri, kasıt yoğunluğu, suçtan pişmanlık duymamış olmaları ve Uyap sisteminde yapılan incelemede 20’den çok sayıda benzer suçlardan yargılandıkları davalar dikkate alınarak takdiren tesdiden her birinin ayrı ayrı ikişer yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi.

HAPİS CEZALARI ERTELENMEDİ

Ayrıca mahkeme, sanıklar hakkında bir kanaate varılmadığından verilen hapis cezalarının ertelenmesine yer olmadığına karar verdi. Buna göre, sanıklar hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar sürekli, süreli veya geçici kamu görevini üstlenemeyecek, seçme ve vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi partiye üye ve yönetici olamayacak. Bir kamu kurumunun veya kamu kurumun niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi meslek ve sanatı kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra edemeyecek.

Sanık avukatları, bir slogan yüzünden mahkemenin bu kadar ağır karar vermesini anlayamadıklarını belirtti. Avukatlar, "Biz dava sürecinde reddi hakim talebinde bulunmuştuk. Daha önce bu mahkemenin bu konuda verdiği beraat kararları vardı. Bu bağlamda mahkemenin verdiği karar ağır geldi" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya Öğretmen Akademileri kapılarını açtı Kütahya Öğretmen Akademilerinin yeni eğitim yılı açılış töreni gerçekleştirildi. Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit’in açılış konuşmalarıyla başlayan programa Vali Yardımcısı Aydın Börü, Rektör Yardımcıları, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleşen etkinlik, Dr. Mehmed Ali Gemuhluoğlu’nun öğretmenlere yönelik konuşmasıyla başladı. Öğretmen Akademileri, öğretmenlere yönelik çeşitli atölye çalışmaları sunuyor. “Şehir ve Kültür Akademisi Dikkat Çekiyor” Özellikle Şehir ve Kültür Akademisi, programın en dikkat çekici bölümlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu akademi, öğretmenlerin şehir tarihi, mimarisi, kültürü ve sanatı hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmalarını hedefliyor. Atölye çalışmalarında, şehrin ve kültürel yapının eğitim aracı olarak nasıl kullanılabileceği üzerine yoğunlaşılıyor. Program, öğretmenleri şehirlerin sosyal ve kültürel yapısını öğrencilere aktarabilecek bilgi ve becerilerle donatmayı hedefliyor. “Gelecek Haftaların Atölye Çalışmaları” Açılış haftasının ardından akademilerdeki atölye çalışmaları devam ediyor. Bu haftaki atölyeler Dr. Ali Gemuhluoğlu ile başladı ve atölyeler, önümüzdeki hafta Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin katılımıyla sürecek. Prof. Dr. Kemikli, "Kütahya’ya Kimlik Kazandıran Şahsiyetler" başlığında ve konuk olarak Kütahya’nın kültürel ve tarihi önemini taşıyan önemli kişilikler üzerine bilgiler paylaşacak. Tüm öğretmenleri atölye çalışmalarına katılmaya davet eden Kütahya Öğretmen Akademileri yetkilileri, ilgilenen öğretmenlerin, Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün https://kutahyaarge.meb.gov.tr/ogretmenakademi/ web sitesi üzerinden başvurularını gerçekleştirebileceklerini ve akademiler hakkında daha fazla bilgi edinebileceklerini belirttiler.