SAĞLIK - 18 Ağustos 2017 Cuma 12:39

Estetik olmayan diş, yapısal sorunlara yol açıyor

A
A
A
Estetik olmayan diş, yapısal sorunlara yol açıyor

Dişlerin düzgün olmasının sadece estetik değil, ağız ve diş sağlığı açısından da önemli olduğuna dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Aras, düzgün olmayan dişlerin 40’lı 50’li yaşlarda diş kaybı ve dişeti problemine yol açabileceği uyarısında buludu.

Güzel görünmek her insanın arzu ettiği bir durum. Ağız ve diş bakımı da bunların başında geliyor ki, günümüzde diş estetiğine de ilgi her geçen gün artış gösteriyor. Uzmanlar ağız ve diş dengesinin bir estetik problemi olduğu kadar uzun vadede yapısal bir problemi de beraberinde getirdiğine dikkat çekti. İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Aras, ortodontik tedavilerin sadece estetik amaçlı olarak diş problemine yaklaşmadığının altını çizerken, bunun ileride oluşabilecek diş kayıplarının önüne geçmek için önceden önlem alınması için önemli olduğuna vurgu yaptı.

Diş estetiğinin kişisel tercihlerle de ilintili olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Aras, düzgün dişe sahip olsalar da insanların yine de estetik amaçlı olarak diş kliniklerine gittiğini belirtiyor: “Hastaların her gün aynaya bakarak fark ettiği problemleri oluyor, bunları düzeltmek için geliyorlar. Dişlerin arasında minik aralıklar olabiliyor veya dişlerinin uzunluğunu beğenmeyen hastalarımız olabiliyor. Bu tip fonksiyonel problemi olmayan hastalara da biz estetik olarak, mevcut kaygılarını gidermek için yardımcı olmaya çalışıyoruz.”
Ağız ve diş sağlığına diş hekimlerinin sadece estetik açıdan yaklaşmadıklarını belirten Doç. Dr. Aras, dişlerin düzgün olmasının ağız ve diş sağlığı açısından önemli olduğuna işaret ediyor: “Gülümseme estetiği diye bir şey var. Altın oran matematiksel bir oran. Hastaların düzgün dişinin olması çok önemli. Çünkü dişlerin düzgün kapanması, girinti ve çıkıntı uyumu kuvvet dağılımı açısından çok önemlidir.” 

Ortodontik bozuklukların giderilmemesi sıkıntılara yol açabilir

Dişlerin düzgün olması ve düzgün kapanmasının ağız sağlığı için çok önemli olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Kerem Aras, diş hekimleri açısından ortodonti tedavisinde estetiğin yanı sıra fonksiyonu tedavi etmenin önem arz ettiğine vurgu yapıyor: “Biz diş tedavisinde estetiği sağlarken, bizim için önemli olan fonksiyonu da sağlamak. Dişlerin düzgün kapanması önemli. Dişlerin kapanması, alt ve üst çenenin doğru bir ilişki içinde olması önemli.”

Dişlerin birbiriyle etkileşiminde normalin dışında bir kuvvet içinde olmaması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Aras, “Bir şey çiğnerken dişlerin birbirine kapanışının normalden fazla kuvvet iletmemesi gerekiyor. Bunun bir dağılımı var. Her dişin girintisine diğerinin çıkıntısı oturuyor. Özellikle arka bölgede önlerde birbirini pas geçen dişler. Üst dişler alt dişlerin 1 mm önünde olur. Biraz da örter 1-2 mm kadar bunlar bizim için normal sınırlar. Alt çenenin bu sınırların üzerinde ileride ve geride olması tedavi gerektiren durumlardır” dedi.

Dişlerde kapanış bozukluğunun olmasının ileriki yaşlarda ciddi diş problemi oluşturacağı uyarısında bulunuyor ve ekliyor: “Kapanış bozukluğu, 40’lı 50’li yaşlarda hiç sebebi yokken diş kaybına ve dişeti problemine, o dişin kanal tedavisi gereksinimine bile sebep olabilir. Bundan dolayı düzgün diş yapısı ağız ve diş sağlığı açısından çok önemlidir” dedi.

Ortodontik bozukluklarda tedavi

Diş telinin hala bilinen en iyi ortodontik tedavi aygıtı olduğunu belirten Doç. Dr. Aras, en çok görünen diş teli olan metal, daha az görünen ve estetik diş teli olarak bilinen seramik braketler ile iç kısımdan takılan lingual tedavinin öne çıkan tedavi seçenekleri olduğunu kaydediyor: “Lingual tedavi, altta ve üstte dişlerin iç tarafından taktığımız ve hasta konuşurken, gülerken hiç gözükmeyen braketlerle yapılmaktadır. Bir de şeffaf apareyler ile yapılan ve tel kullanılmayan ortodontik tedaviler vardır. Bu yöntem nispeten daha basit problemler için tercih edilmektedir. Her vakada kullanılmamaktadır.”

Dişlerin hayat boyu hareket halinde olduğunu belirten Doç. Dr. Kerem Aras, ortodontik tedavilerden sonra dişlerin bir daha eski haline dönmemesi için, yine dişlerin iç kısımlarına takılan ve ömür boyu kalmalarını sağlayacak lingual sabitleyicilerin tedavi amaçlı olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ticaret Bakanlığı: "İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu" Türkiye, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ve insani yardımları engellemesi üzerine, İsrail’le tüm ihracat ve ithalat işlemlerini durdurma kararı aldı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bilindiği gibi, İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları neticesinde bugüne kadar 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşı ise yaralanmıştır. Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur. Bununla birlikte, İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir” denildi. Açıklamada, “Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir” ifadeleri yer aldı.
Malatya Milletvekili Ölmeztoprak’tan yeni sanayi sitesi açıklaması AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Milletvekilleri Büelnt Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a gerçekleştirilen ziyarette Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinin görüşüldüğünü belirterek, Küçük Sanayi Sitesi esnafının mağdur olmaması için tüm gayretin gösterildiği ifade etti. Milletvekili Ölmeztoprak ziyarete dair yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile, Malatya’mızın sanayi alanı ve faaliyetleri ile ilgili finansman programını detaylı ve öngörülebilir şekilde görüşülerek, şehrimizin sanayi ve endüstri alan konuları geniş bir biçimde ele alındı. Altay Kışlası’nın arazisi üzerindeki yeni sanayi alanı için çalışmalar ise hızla ilerliyor, küçük sanayi sitesi ile ilgili en ufak bir mağduriyet bırakmadan bu alanın çözümü inşallah sağlanacak. Organize Sanayi Bölgesi’nde kamulaştırma arıtma, elektrik alt yapı ve alan üzerinde özellikle çevre sağlığı açısından aciliyetinin üzerinde büyük ölçekte durduk. Esnafımız için faizsiz KOSGEB kredileriyle ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz. Metropol ilçelerimiz Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizdeki mevcut ve planlanan sanayi alanları ile özel sektörlere yönelik yatırımcıyı teşvik edecek bölge ve maddeleri istişare edildi. Sayın Bakanımıza Malatya’mıza verecekleri desteklerden dolayı hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Milletvekili Ölmeztoprak, heyetle birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş’ede ziyaretlerde bulunularak Malatya’nın temel ekonomik parametreleri ile istişarelerde bulunduklarını kaydetti.