DÜNYA - 27 Haziran 2022 Pazartesi 22:56

Fas, Melilla’da 37 göçmenin öldüğü olaylara karışan 65 göçmene dava açtı

A
A
A
Fas, Melilla’da 37 göçmenin öldüğü olaylara karışan 65 göçmene dava açtı

İspanya’nın Kuzey Afrika topraklarında bulunan ve Fas sınırında yer alan Melilla şehrinde 37 göçmenin öldüğü olaylar nedeniyle Fas’ın olaylara karışan 65 göçmene dava açtığı belirtildi.

İspanya’nın Kuzey Afrika topraklarında bulunan ve Fas sınırında yer alan Melilla şehrinde 24 Haziran’da 37 kişinin hayatın kaybettiği göçmen akını ile ilgili Fas’ın 65 göçmene dava açtığı belirtildi. Fas basınınrı adli bir kaynağa dayandırdığı haberde, yargılanan göçmenlerin çoğunun Sudanlı olduğu cd göçmenlerin ateş yakmak, güvenlik güçlerine saldırmak ve yasa dışı sınır geçişlerini kolaylaştırmakla suçlandıkları ifade edildi.

Fas İnsan Hakları Derneği (AMDH) tarafından yapılan açıklamada, 3 AMDH avukatının göçmenleri mahkemede temsil etmeye yardımcı olacağı aktarılarak, gözaltına alınan diğer birçok göçmenin ise otobüsle Fas'ın güneyine götürüldüğü ve orada serbest bırakıldığı belirtildi.

Yaklaşık 2 bin göçmenin yer aldığı göçmen akınında yaklaşık 100 kişi sınırı geçmeyi başardı. Afrika Birliği Komisyonu, Afrikalı göçmenlerin Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalıştığı sırada yaşanan olaylar ve can kayıplarıyla ilgili acil soruşturma çağrısında bulunurken, Fas ve İspanya ise göçmen akınında aşırı güç kullanmadıklarını öne sürdü.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Efeler’de hizmet odaklı tahsisler belediye meclisinden geçti Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ile ilçedeki kamu hizmetlerinin verimliliğini artırmak ve vatandaşların ihtiyaçlarına yerinde çözüm üretmek adına ’iş birliği’ dönemi güçlenerek sürüyor. Efeler Belediyesi’nin Mart ayı meclis toplantısında alınan kararlarla, belediye mülkiyetindeki taşınmazlar sağlık ve sosyal hizmetler için ilgili kurumlara tahsis edildi. Efeler Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısı, kamu kurumlarıyla eş güdümü sağlayan önemli maddelerin oylanmasıyla tamamlandı. Birlikte yönetim ilkesi doğrultusunda hazırlanan gündem maddeleri, meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Toplantıda öne çıkan kararlar doğrultusunda; vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak ve mahalle kültürünü yaşatmak amacıyla mülkiyeti Efeler Belediyesi’ne ait olan Cumhuriyet Mahallesi 1584 ada 8 parseldeki hisse, sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere 1 yıllığına bedelsiz olarak Aydın Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Kalfaköy Mahallesi 219 ada 22 parselde kayıtlı ’köy odası’ vasıflı taşınmaz, mahalle sakinlerinin sosyal ve manevi ihtiyaçlarına hizmet etmesi amacıyla 2 yıllığına bedelsiz olarak Efeler Kaymakamlığı İlçe Müftülüğü’ne devredildi. Söz konusu tahsis süreçlerinin yürütülmesi, protokollerin imzalanması ve gerekli resmi işlemlerin tamamlanması için Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’e oy birliğiyle tam yetki verildi.
İstanbul Bahçelievler’de uyuşturucu operasyonunda jandarmaya ateş açılan olaya ilişkin şüpheli sayısı 5’e yükseldi Bahçelievler’de uyuşturucu sattıkları tespit edilen kişilerle, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT) ekipleri arasında çıkan çatışmaya ilişkin yakalanan şüpheli sayısı 5’e yükseldi. 1 şahsın savcılık işlemleri sürerken, 5 şüpheli ’tutuklama’ talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Bahçelievler Metin Sokak’ta 28 Şubat günü saat 22.00 sıralarında, Eyüpsultan İlçe Jandarma Komutanlığınca yürütülen planlı operasyonda, 3 şüphelinin uyuşturucu madde alışverişi yaptığı tespit edilmişti. Bölgede konuşlanan JASAT ekiplerini gören 3 şüpheli ateş açmış ve çıkan sıcak çatışmada 2 jandarma personeli yaralanmıştı. Şüphelilerden H.K. (17) ve O.I. Bağcılar’da İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekiplerince yakalanırken, 3’üncü şüphelinin yakalanması için geniş çaplı çalışma başlatılmıştı. Yakalanan şüpheli sayısı 5’e yükseldi Yürütülen soruşturma sürerken, olay yerinden kaçan şüphelinin yanı sıra 2 şüphelinin daha yakalandığı öğrenildi. Böylece gözaltına alınan şüpheli sayısı 5’e yükseldi. Emniyette işlemleri tamamlanan 5 şüpheli, Bakırköy Adalet Sarayına sevk edildi. Burada savcılık ifadeleri tamamlanan 4 şüpheli, ’uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti’ ile ’kamu görevlisini görevi sebebiyle öldürmeye teşebbüs’ suçlarından ’tutuklama’ talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. 18 yaşından küçük olduğu belirlenen diğer şüpheli H.K.’nin ise üzerine atılı toplam 3 suç yönünden tutuklanması talep edildi. SSÇ ve diğer şahısların hakimlik işlemleri sürerken, olaya ilişkin 3 şahsın firari konumda olduğu öğrenildi. Öte yandan, polis ekiplerince olay anında gözaltına alınan O.I., işlemlerinin ardından emniyetten serbest bırakıldı. 3 firari şüpheliyi yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.