SPOR - 29 Temmuz 2022 Cuma 11:59

Fenerbahçe, UEFA'dan ceza alır mı?

A
A
A
Fenerbahçe, UEFA'dan ceza alır mı?

Fenerbahçe taraftarının Dinamo Kiev maçında yaptığı tezahüratlarla ilgili UEFA'nın soruşturma başlatmasına yönelik Spor Hukukçusu ve Avukat Ebrar Efkan Bilgiç, "Para cezası veya para cezasının yanında stadyumun kısmen kapatılma cezası verileceğini düşünüyorum" dedi.

Fenerbahçe ile Dinamo Kiev arasında oynanan Şampiyonlar Ligi 2. Eleme Turu rövanş müsabakasında sarı-lacivertli taraftarlar, Dinamo Kiev'in ilk golü sonrası tezahüratlarda bulunmuştu. Bunun üzerine de UEFA, Fenerbahçe hakkında soruşturma başlattı. Bu soruşturmayla ilgili İHA'ya konuşan Spor Hukukçusu ve Avukat Ebrar Efkan Bilgiç, "Atanan müfettiş, konuyla ilgili araştırmalar yapacak, deliller toplayacak ve bir dosya oluşturarak Etik ve Disiplin Komitesi'ne sunacak. Bu dosyayla ilgili de Fenerbahçe savunmasını Etik ve Disiplin Komitesi'ne verecek. Ancak kulüp her ne kadar bazı taraftarlar tarafından kısa bir süre bu eylemin gerçekleştiğini iddia etse de münferit olarak taraftarlarının yapmış olduğu eylemlerden sorumlu" ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe, UEFA'dan ceza alır mı?

"Para cezası veya stadyum kısmen kapatılabilir"

Yaşanan durumla ilgili UEFA'nın prosedürlerine değinen Bilgiç, "Konuyla ilgili eylemin karşılığı UEFA Disiplin Talimatı'nın 16. ve yine aynı disiplin talimatının 14. maddesinde vücut buluyor. Disiplin Talimatı'nın 23. maddesinde disiplin cezalarının belirlenmesiyle ilgili düzenleme var. Bu maddeye göre yetkili disiplin mercii ağırlaştırıcı ve hafifleştirici sebepleri dikkate alarak ihlalin objektif ve sübjektif unsurları doğrultusunda hükmedilecek disiplin cezasının türünü ve kapsamını belirler. Ayrıca aynı maddenin son fıkrasında da söz konusu dosyada şartların durumuna göre verilecek disiplin cezasında artırıma ya da indirime gidilebilir. İşte bu noktada gerek kulübün resmi açıklama yapması gerek tezahürat yapan kişi sayısının taraftar sayısına oranı ve de gerekse tezahüratın zamansal olarak kısa sürmesini savunmasına kullanabilir.

Fenerbahçe, UEFA'dan ceza alır mı?

Ayrıca Kiev yedek kalecisi Boyko'nun hareketi de tahrik olarak değerlendirilebilir. Disiplin Talimatı'ndaki ilgili maddeler ve UEFA'nın benzer olaylarda verdiği cezalara bakıldığında Fenerbahçe'nin para cezası veya para cezasının yanında stadyumun kısmen kapatılmasıyla karşılaşacağını düşünmekteyim. Daha önce Şampiyonlar Ligi'nde Barcelona ile Bayer Leverkusen arasında 2017 yılında oynanan maçta bağımsız Katalonya bayrakları ve tribünlerdeki bağımsızlık tezahüratları nedeniyle, UEFA tarafından ev sahibi kulübe 40 bin Euro ceza verildi. En güncel örnek olarak ise UEFA, 17 Şubat 2022 tarihinde Avrupa Konferans Ligi'nde Azerbaycan'ın Karabağ takımıyla yaptığı maçta, 'Karabağ, Ermenistan'ındır' yazılı pankart açılması nedeniyle Fransa'nın Olimpik Marsilya kulübüne 20 bin Euro para cezası verdi" diye konuştu.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Özalpli öğrenciler 150 kuş evi yaparak çeşitli noktalara bıraktı Van’ın Özalp ilçesindeki ilkokul öğrencileri örnek bir projeye imza attı. Öğrenciler, atık malzemeleri kullanıp 150 adet kuş evi yaparak ilçenin belli yerlerine yerleştirdi. Özalp ilçesindeki ilkokul öğrencileri, kuşlar üşümesin diye atık malzemeleri kullanarak minik elleriyle 150 adet kuş evi yapıp öğretmenlerinin ve ailelerinin yardımı ile ilçe genelindeki parklardaki ağaçlara yerleştirdi. 3 Nisan İlkokulu öğrencileri, işledikleri doğa ve hayvan sevgisi konusundan yola çıkarak kuşlar üşümesin diye başlattıkları proje kapsamında atık malzemelerden yaptıkları 150 adet kuş evini Okul Müdürü Yusuf Açar ve öğretmenleri ile birlikte vernik çekip ilçede belirli noktalara bıraktı. Okul Müdürü Yusuf Açar, öğretmen Adem Güleç ile birlikte ‘Kuşlar Üşümesin’ projesini başlattıklarını belirterek, “Tamamen atık malzemeler kullanılarak yapılan 150 adet evi, ilçenin belli noktalarına bıraktık. Bu projenin amacı tamamen çocuklarımıza hayvan sevgisi ve merhameti aşılamaktı. Bu projede ilk defa öğrenci ve veliyle birlikte bir çalışma yapmış olduk” dedi. Sınıf öğretmeni Adem Güleç ise işledikleri derste kuş evi konulu bir metinden yola çıktıklarını söyleyerek, “Proje haline getirdiğimiz bu çalışmada ilk olarak kartondan kuş evi yapmaya karar verdik. Daha sonra öğrencilerimizle sağlam olması için tahta ve çeşitli atık malzemelerden yapmaya karar verdik. Ailelerin yardımı ile 150 adet kuş evi yapılarak ilçedeki çeşitli yerlere yerleştirdik. Bu konuda bize destek veren okul müdürümüze ve milli eğitim müdürümüze teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Kuş evi yapan öğrencilerden Hatice Özlem Canova da çok güzel bir proje olduğunu belirterek, “Okul müdürümüz ve öğretmenlerimize teşekkür ederiz. Artık kuşlar üşümeyecek, onların da bir evi oldu. Çok mutlu olduk, güzel bir proje oldu” diye konuştu.
Hatay Deprem, devasa taşlarla inşa edilen su kemerini yok etti Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan devasa taşlarla yapılan Trajan Su Kemerini, 6 Şubat depremleri yok etti. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkım Hatay’da yaşanmıştı. Hatay’da bulunan birçok tarihi yapılarda zarar görmüştü. Trajan Su Kemerlerinin Esenbulak Mahallesi mevkiindeki kısmı depremde tamamen yıkıldı. Yıkılan tarihi su kemerinden kopan devasa kayalarsa görenlerin dikkatini çekiyor. Su kemeri, 2’nci yüzyıl Roma dönemine ait bir yapıydı. 13.’üncü Roma İmparatoru Trajan tarafından yapılan su kemeri, kentte su getirmek amacıyla yapılmıştı. 6 Şubat depremleri, devasa taşlarla yapılan Trajan Su Kemer’ini yok etti. Su kemerinden geriye bazı büyük kaya parçaları kaldı. “Su kemerinin altına yıkılmaması için demir korkuluklar koymuşlardı ama bu depremde yıkıldı” Su kemeri depremde yıkıldığını belirten vatandaş Esad Kabarcıklı, buradaki köprünün daha önceden yıkıldığını belirterek “Buradaki su kemeri bu depremde yıkıldı. Diğer köprüde yıkılalı baya zaman oldu. Su kemerinin altına yıkılmaması için demir korkuluklar koymuşlardı ama bu depremde yıkıldı. Kaya parçalarının bazıları dereye düştü. Geriye bu kaya parçaları kaldı” dedi. “Yukarıda küçük bir su kemeri kaldı ama o da depremde yıkıldı” Atalarımızın anlattıklarına göre su kemeri çok eskiden kalma bir yapı olduğuna dikkat çeken Naim Altındağ, Osmanlı’dan daha eskiye dayandığını belirterek “Bu su kemeri vasıtasıyla Antakya’ya su götürüldü. Şelaleden akan suyu cazibe olarak Antakya’ya aktarılıyordu. Depremde su kemerinin bir kısmı yıkıldı. Daha öncede orada bir köprü vardı. Köprü bundan 15 ila 20 yıl önce kar yağdığında yıkıldı. Geriye yukarıda küçük bir su kemeri kaldı. O da depremde yıkıldı” ifadelerini kullandı.