GÜNDEM - 29 Mart 2015 Pazar 13:06

Fındık bahçelerinde toprak analizi

A
A
A
Fındık bahçelerinde toprak analizi

Fındıkta toprak ve yaprak tahlilleri ile yapılacak gübreleme ve ilaçlama çalışmalarının verim ve kalitenin arttırılmasına önemli oranda katkı yaptığı bildirildi.

Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında oluşturulan örnek bahçelerden alınan toprak numunelerinin tahlilleri yapılarak üreticilerin kullanacakları gübre tür ve miktarları belirlendi. Merkezi Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu’nda gerçekleştirilen tahlillerin raporları üreticilere dağıtıldı.

İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı, gübrelemenin fındıkta verim ve kaliteyi etkileyen önemli etmenlerden birisi olduğunu belirterek, “Doğru gübreleme toprak ve yaprak analizlerine dayalı bir gübre tavsiyesi ile mümkündür. Bu nedenle gübrelemeden önce analiz yapılması şarttır” dedi.

Analizler için bahçelerden numunelerin tarım uzmanlarının bilgisi dahilinde alınmasının şart olduğunu vurgulayan Kızılcı, numunelerin delikli naylon torbalara konularak en kısa zamanda laboratuvara teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’nin koordinasyonunu yapan Trabzon Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’da, projeye üreticilerin her aşama da tahmin edilenin de üzerinde ilgi gösterdiğine dikkat çekerek, “ Bu sevindirici bir tablodur. Üreticilerimiz sanıldığı gibi ilgisiz değil. Bunu proje ile gördük. Toprak tahlilleri yapabilecek laboratuar sayısı artıyor. Üreticilerimiz başta Tarım Müdürlükleri olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi edinebilirler” dedi.

Ayrıca Toprak analizleri için üreticilerin Tarım İl ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerektiği de bildirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul RAMS Başakşehir, Avrupa potasında Süper Lig’in 34. haftasında Hatayspor’u 2-1 mağlup eden RAMS Başakşehir, Beşiktaş’ın da Fenerbahçe’ye kaybetmesiyle 4. sıraya yükselerek Avrupa kupalarına katılma yolunda önemli bir adım attı. RAMS Başakşehir, Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında deplasmanda Hatayspor’u 2-1’lik skorla mağlup ederek, puanını 52’e yükseltti. Sezona beklentilerin altında başlayan turuncu-lacivertliler, ligde ilk 3 maçın ardından Teknik Direktör Emre Belözoğlu ile yollarını ayırarak, takımın başına Çağdaş Atan’ı getirdi. Ligin ilk 14 haftasında düşme hattından kurtulamayan, 26. haftada ise 9. sırada kadar yükselen İstanbul ekibi, son 8 haftada 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldı. Boz Baykuşlar, hafta sonu oynanan derbide Beşiktaş’ın, Fenerbahçe’ye mağlup olmasıyla birlikte 4. sıraya yükseldi. Çağdaş Atan’ın öğrencileri, Avrupa kupalarına katılma hedefi doğrultusunda son 8 haftada elde ettiği 19 puanla çıkışını sürdürdü. Çağdaş Atan, ligin en çok puan toplayan 3. teknik direktörü Çağdaş Atan, Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk ile Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal’ın ardından bu sezon Süper Lig’de en çok puan toplayan 3. teknik adam olarak dikkat çekti. Atan, sezonun ilk 4 haftasında Kayserispor’la 1 galibiyet, 3 beraberlik alarak 6 puan kazanırken, Başakşehir’le de 31 mücadelede 15 galibiyet, 7 beraberlik, 9 mağlubiyet alarak 52 puan topladı. Krzysztof Piatek, takımın en golcüsü Polonyalı forvet Krzysztof Piatek, bu sezon ligde oynadığı 31 maçta 14 kez rakip fileleri havalandırdı. 28 yaşındaki santrfor, Başakşehir’in bu sezon gol yükünü çekerken, gol krallığı yarışında ise gerilerde kaldı. 28 yaşındaki futbolcu, bu alanda 21 golle zirvede yer alan Mauro Icardi ve sırasıyla Edin Dzeko, Rey Manaj, Mame Thiam, Aytaç Kara ile Adam Buksa’nın ardından 7. sırada kendine yer buldu.