GÜNDEM - 30 Mayıs 2016 Pazartesi 09:04

Firmalar destekliyor mezunlar ve öğrenciler hayata geçiriyor

A
A
A
Firmalar destekliyor mezunlar ve öğrenciler hayata geçiriyor

Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi bünyesindeki Ön Kuluçka Merkezi’nde birçok robot projesi mezun öğrencilerin kurdukları veya çalıştıkları firmaların desteğiyle hayata geçiyor. Örneğin merkezde geliştirilen 60’a yakın İnsansız Hava Aracı (İHA) şuanda Türk Silahlı Kuvvetleri, Sağlık Bakanlığı, Devlet Su İşleri gibi birçok kurum ve kuruluşta aktif olarak sahada kullanılıyor.

Robotlar ve robotik uygulamalar üzerinde yoğunlaşılan Atılım Üniversitesi Ön Kuluçka Merkezi’ndeki projeler, üniversiteden mezun olan öğrencilerin bünyesinde çalıştıkları veya kendi kurdukları firmaların desteğini sağlamasıyla hayata geçiyor. Merkezde; gül hasadı yapan robottan mayın tarama robotuna, çok amaçlı yardımcı robottan uçan robotlara kadar üretim alanında, endüstriyel sektörde hatta gündelik yaşamda kullanılacak buluşlara kadar çeşitli başlıkları bir arada bulmak mümkün. Ayrıca Kuluçka Merkezi’nde geliştirilen 60’a yakın İnsansız Hava Aracı (İHA) şuanda Türk Silahlı Kuvvetleri, Sağlık Bakanlığı, Devlet Su İşleri gibi birçok kurum ve kuruluşta aktif olarak sahada kullanılıyor. Amaçlarının henüz fikir aşamasında olan projelerin üzerinde çalışmak, destek vermek ve somut ürünlerin oluşmasına yönelik çalışmaları gerçekleştirmek olduğunu söyleyen Atılım Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Erden, “İlk deneyler, ilk çalışmalar, ilk prototip ürünleri bu mekanda yapıyoruz. Daha sonra destekleyen bir firma varsa ya da mezunumuz bu çalışmayı dışarıya taşımak istiyorsa çalışmayı alıp buradan götürebiliyor belirli bir ticari ortamda geliştirebiliyor. İlk fikrin bir ürüne dönüşmesi sürecini ise sadece bu kuluçka merkezinde yaşıyoruz. Merkezimiz öncelikle mezunlarımıza sonra dışarıdan destek vererek bu çalışmalara katılmak isteyen TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı, KOBİ’ler gibi bütün kurum ve kuruluşlara açık” dedi.

“MÜZEDE REHBER, FABRİKADA GECE BEKÇİSİ, EVDE HASTA BAKICI”
Merkez bünyesinde çalışılan robot projelerini aktaran Prof. Dr. Abdülkadir Erden, “İlgi alanımız tamamen robotlar ve robot uygulamaları. Bu kapsamda şuanda altı tane proje yürütülüyor. Bunlardan biri; seralarda kesme gül hasadı yapan bir robot çalışması. TÜBİTAK TEYDEB destekli iki yıldır süren bir proje ve sonuçlanma aşamasında. Diğer projelerimizden mayın tarama robotu, bildiğimiz klasik mayın taramadan biraz farklı bir mekanizmaya sahip. Yeni başladığımız bir proje. Uydu tasarımı ile ilgili bir çalışmamamız var. Henüz başlangıç aşamasında ama yine çalışmaları devam ediyor. Uzun süredir devam eden bir başka proje ise çok amaçlı, insanlara yardımcı olabilecek bir robot çalışması. Çok amaçlı bu robot gerektiğinde bir müzede rehber, engelli bir kişiye yol gösterici, bir AVM’ de yol gösterebilecek, bir fabrikada ya da bir laboratuarda gece bekçiliği yapabilecek, lokantada garsonluk yapabilecek bir robot. Farklı özellikleri modüler bir yapı içerisinde topladık ve çok amaçlı bir robot yapmayı planladık. Aynı zamanda bir hasta veya bir engellinin evde bakımını kendi yetenekleri içerisinde sağlayabilecek. Yine benzer şekilde hastanelerde hizmet verebilecek. Bunların hayata geçirilmesi ise gerekli destek sağlandığı takdirde birkaç yılı geçmez” ifadelerini kullandı. 

“MEKATRONİK YAPIDA AKILLI PROTEZ”
“Şirket işbirliği kapsamında yapılan çalışmalardan birisi de akıllı protez yapımına yönelik diz altı protezi. Ancak alıştığımız protezlerden farklı olarak akıllı mekatronik yapıda bir protez” diyen Prof. Dr. Erden, “Diğer kuluçka bölmemizde de uçan robotlar var. Kendi geliştirdiğimiz dört pervane robotlar var. Ayrıca var olan robotlar üzerine eklediğimiz bazı özel düzenekler var. Şu anda değişik alanlarda kullanılıyor” açıklamalarında bulundu.

“TSK, SAĞLIK BAKANLIĞI, DEVLET SU İŞLERİ GİBİ BİRÇOK KURUMDA İHA’LARIMIZ SAHADA KULLANILIYOR”
“Firma olarak 2010 yılından beri bu Kuluçka Merkezi’nde görev alıyoruz. Havadan görüntüleme ve ölçüm sistemleri üzerine Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyoruz. İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) uzaktan ölçüm, havadan haritalama, termal görüntüleme gibi alanlarda farklı inovatif çözümler sunuyoruz” diyen Atılım Üniversitesi Mekatronik Bölümü Mezunu Doğan Küçük, “Ayrıca İHA’ların uçuş sürelerinin geliştirilmesi üzerine Ar-ge çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 2010 yılından beri 60’a yakın İHA’nın Türkiye’de çeşitli kamu kurum ve kuruluşlara teslimatını gerçekleştirdik. Aktif olarak ürünümüz kullanılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Sağlık Bakanlığı, Devlet Su İşleri gibi birçok kurumumuzda İHA’larımız aktif olarak sahada kullanılıyor. İHA’lar otonom şekilde uçuş gerçekleştirebilir. Farklı faydalı yüklerle görev tanımına göre, 2-3 boyutlu harita üretimi, arazi modeli çıkartılması, termal görüntüleme, güneş paneli takibi, fabrikalarda kaza kırım takibi gibi birçok uygulamada görevini otonom şekilde önceden haritadan yüklenerek gerçekleştirir ve görevini tamamladıktan sonra iniş yapar, bu zaten standart bir hava aracının görevidir. Bizim sağladığımız yeniliklerse daha çok görev sırasında aldığımız verileri işleyerek analiz konusunda da firmalara ve kurumlara olumlu sonuçlar verebiliyoruz” diye konuştu. 

“TÜRKİYE’DE İLK DEFA DÜNYADA BEŞİNCİ KEZ YAPILAN AKILLI DİZ PROTEZİ YAPIYORUZ”
Atılım Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümü mezunu Can Sivrioğlu ise, “Mezun olduktan sonra bir AR-GE İnovasyon projesi başvurusunda bulundum. O alındıktan sonra bu çalışmayı kendi laboratuarımıza aldık ve çalışmalarımıza burada devam etmeye başladık. Şu anda Türkiye’de ilk defa dünyada beşinci kez yapılan akıllı diz protezi yapıyoruz. Projeleri burada daha gelişmiş hale getiriyoruz. Diz itibariyle bacak uzvu olmayan kişilerin yürüme, koşma, bisiklete binebilme gibi hareketleri mikro işlemli kontrol sayesinde ayırt edilmeyecek biçimde gerçekleşiyor. Hayata geçmek üzere, son endüstriyel dokunuşları kaldı. Şu anda AR-GE’si bitti hatta bir üst modelini de yapıyoruz. Bir üst modelde ise dünyada olmayan yenilikler var” dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir