DÜNYA - 31 Ocak 2015 Cumartesi 11:27

Fotoğraftaki dünya lideri kim ?

A
A
A
Fotoğraftaki dünya lideri kim ?

ABD Başkanı Barack Obama, sağlık sigortasına katılımın önemine vurgu yapmak için çocukluğundan bir kare paylaştı.

Beyaz Saray’ın Twitter hesabından fotoğraf yayımlayan Başkan Obama, altına da “Kimse sonsuza kadar genç ve yenilmez kalmaz” notunu düştü. Sağlık sigortasına katılımı artırmak için başlatılan kampanyaya first lady Michelle Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden da birer fotoğrafla destek verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin beyaz önlük gururu Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından dönem 3 öğrencileri için GAÜN Mâvera Kongre ve Sanat Merkezi’nde “Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenlendi. Törende, 100 diş hekimliği fakültesi öğrencisi beyaz önlüklerini giyme gururunu yaşadı. Salon, heyecan ve coşkuyla dolarken, öğrencilerin aileleri ve akademisyenler de bu anlamlı günde onları yalnız bırakmadı. Diş hekimliği eğitimine pratikte başlayacak olan gençler, törenle meslek hayatlarına ilk adımlarını attı. Programın açılışında konuşan GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Aydın, bu anlamlı etkinliğin öğrencilerin akademik hayatlarındaki bir dönüm noktası olduğunu belirterek, öğrencilere başarılar diledi. Konuşmasının devamında Prof. Dr. Aydın, “GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi olarak üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan, önemli ve büyük bir kurumuz. Bu noktaya gelmemizde akademik ve idari personelimizin katkısı büyük. Az sayıda olmamıza rağmen herkes büyük fedakarlık gösterdi. Bazı akademisyenlerimiz kendi çalışmalarından feragat ederek öğrencilerimizin daha nitelikli eğitim alması için projeler geliştirdi. Onların çabalarıyla derslerimiz yüksek standartlara ulaştı. Eğitim standartlarımızı daha da yükseltmek için gayret ediyoruz. Klinik kapasitelerimizi arttırmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimize daha fazla pratik yaptırıp, bilgi ve tecrübelerini arttırarak, onları daha nitelikli hekim olarak mezun etmeye gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı. Öğrencilere meslek hayatlarında başarılar dileyerek sözlerine başlayan Gaziantep Diş Hekimleri Odası Başkanı M. Yücel Özbaş ise diş hekimliği alanında önemli olanın hem mesleki becerilerin kazanılması hem de insan odaklı bir hekimlik anlayışının geliştirilmesi olduğunu vurguladı.
Adana Adana’da üniversite öğrencileri TEKNOFEST’te şampiyonluk hedefliyor Adana’da Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) öğrencileri, bu yıl Adana’da düzenlenecek olan TEKNOFES’te derece elde etmeyi hedefliyor. Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kaan Teknoloji Kulübü öğrencileri, 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek olan Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali için üniversitedeki uçuş için belirledikleri alanda ve teknoloji laboratuvarlarında geniş bir ekiple çalışmalarını sürdüren ekip, yarışma için belirledikleri görevleri gerçekleştirmek üzere uçuş testleri gerçekleştirdi. Uçuş testini otonom bir biçimde insan müdahalesi olmadan gerçekleştiren İHA testi başarılı bir şekilde tamamlarken, öğrenciler başarıyla sonuçlanan testleri alkışlayarak kutladı. "Hedefimiz Adana olarak derece elde etmek" ATÜ öğrencileri olarak 5 takım halinde TEKNOFEST’e katılacaklarını belirten Havacılık ve Uzay Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi Görkem Kemal Ermurat, "Şu anda TEKNOFEST 2024 yarışmasına hazırlıklarımız sürüyor. Önceden tasarlamış olduğumuz 2 Dik İHA aracımız ile 2024 yarışması için hazırlamış olduğumuz görev sistemlerinin testlerini gerçekleştirerek hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Biz 3 farklı kategoride 5 takım olarak katılacağız. Bunların 2’şer tanesi ’Uluslararası İHA’ ve ’Girişim’, bir tanesi ise ’Savaşan İHA’ kategorisinde yer alacak. Daha önceki Teknofest yarışmalarında ev sahibi şehirlerin takımları genellikle derece alamadı. Bizlerin hedefi şu anda Adana’da olan bir takım olarak bu yıl derece elde etmek" dedi. TEKNOFEST’e davetli olarak katılması beklenen SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk’ı da Adana’ya beklediklerini belirten Ermurat, "Elon Musk inşallah Adana’ya gelecek. Geçen sene kendisi katılım sözü vermişti. Adana’da onu yakalayabilirsek kendi laboratuvarımıza getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu. "Ülkemiz havacılık ve sanayi konusundaki gelişimini TEKNOFEST’e borçlu" Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Şiar Tunçdemir ise, "Yeni tasarımımız Dik İHA olarak adlandırılan, piste ihtiyaç duymadan kalkabilen insansız hava aracımız. Tasarımı tamamen bize ait. İçerisindeki elektronik kartları ve tüm elektronik sistemleri de bize ait. Tasarımlarını da biz yapıyoruz. Bu İHA’mız havada 80-90 metre/saniye hızla uçuş yapabiliyor. 250 metreye kadar testini yaptık. Yarışmaya ekip olarak hazırız. TEKNOFEST ülkemiz için çok önemli bir noktada bulunuyor. Ülkemiz havacılık ve savunma sanayi konusundaki gelişimi bence TEKNOFEST’e borçlu. Bu sayede öğrenciler kendi üretimlerini sergileyecek ve birbirleri ile rekabet edebilecek duruma geliyor. Bu da diğer ülke ve diğer üniversitelere göre güzel bir rekabet sağlıyor" ifadelerini kullandı.
Ankara 5 aylık enflasyon oranları açıklandı: Emekli ve memurların maaş artışı ne kadar olacak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon oranını yüzde 3,37 olarak açıkladı. Böylece memur ve emeklilerin maaşlarının baz alındığı ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarının toplam enflasyon oranı 22,72 olarak gerçekleşti. TÜİK, emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok konuda belirleyici olan mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon oranı mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,37, yıllık bazda ise yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre 5 aylık enflasyon rakamı ise yüzde 22,72 olarak kayıtlara geçti. Her yıl ocak ve temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez zam alan memur, memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de 5 aylık enflasyon rakamlarının netleşmesiyle birlikte maaş zam oranları belli olmaya başladı. Beş aylık enflasyon oranlarına bakıldığında SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için yüzde 3,16 nisan ayı için yüzde 3,18 ve mayıs ayı içinse yüzde 3,37 olmak üzere 5 aylık dönemde yüzde 22,72’lik enflasyon farkını şimdiden almış oldu. Ocak ayında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapılan memur ve memur emeklilerine ise temmuz ayında da yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Ocak ayındaki toplu sözleşme zammını aşan enflasyon farkı da temmuz ayında maaşlara yansıtılacak. Beş aylık dönemdeki enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin aylıklarında yüzde 17,32 oranında artış yapılması kesinleşmiş oldu. Net rakamlar ise haziran aylarına ilişkin enflasyon verilerinin de belli olmasıyla netleşecek.