GÜNDEM - 19 Aralık 2013 Perşembe 08:58

Funda Arar şarkısının tersten yazılması 'sanat oyunu' çıktı

A
A
A
Funda Arar şarkısının tersten yazılması 'sanat oyunu' çıktı

Funda Arar’ın şarkısını tersten yazan Akdeniz Üniversitesi Seramik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Selahattin Pekşen: ' İnsanların dikkatini çekmek ve eserin ilgi çekmesi için 'sanat oyunu' yaptım.'

Antalya’nın Demre ilçesinde dünyaca ünlü Noel Baba Müzesi önündeki üç yazıttan birinde Kiril alfabesi ile yazılmış gibi görünen yazıların aslında Funda Arar’ın "Yağmur" isimli şarkısının tersten yazılmış hali olduğu ortaya çıkmıştı.Kiril alfabesini andıran yazıların şair Gülsüm Cengiz’in "Yağmur" isimli şiirinin tersten yazılmış hali olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Seramik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Selahattin Pekşen, heykellerin Anadolu'da geçmiş uygarlıkları anlattıklarını belirterek, "Bu heykelin bir tanesinin üzerinde Türkçe bir şiir var. Diğerleri de Anadolu’daki geçmiş uygarlıkları anlatıyor. Antalya'da Karain Mağarası'nda bulunan 40 bin yıl önce yaşamış insanların keçi sembolü bulunuyor. Günümüzde Funda Arar’ın şarkısını söylediği ve Gülsüm Cengiz’in şiirini yazdığı metin bulunuyor" dedi.

"İNSANLARI ŞAŞIRTMAK İÇİN YAPTIM"
Eserin tamamen bir kompozisyon olduğunu da belirten Yrd. Doç. Dr. Pekşen, Gülsüm Cengiz’in şiirini beğendiği için tarihi anıtlardan birinin üzerine tersten yazdığını ve böylece bir "sanat oyunu" yaptığını belirterek, "2000’li yıllarda Gülsüm Cengiz’in şiirini beğendim ve en son kısmını aldım. O üç eserden birine ekledim. Şiiri tersten yazmamızın nedeni bizim geçmiş kültürümüzde Osmanlıca ve Arapça yazılar o şekilde yazılırdı. Orta Asya’dan gelen Göktürk alfabesinde de yazılar bu şekilde ya da yukarıdan aşağıya yazılırdı. İnsanları biraz daha şaşırtmak ve esere bağlamak için yaptık. Şiir duygusal ve esere uygundu" şeklinde konuştu.

"ÇÖZMEYE ÇALIŞTILAR"
Sık sık eserin bulunduğu ilçeye gidip turistlerin eseri incelemelerini izlediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Pekşen, "İlçeye gittiğimde yerli ve yabancı turistlerin dokunup baktıklarını gördüm. Bu çok güzel bir duygu. Fotoğrafını çektiler. Genelde beğenildi. Yazıyı oraya koyduğumdan beri uzun süre yazıyı okumaya çalışmışlar.Sonraları tersten yazıldığını fark etmişler" dedi.

Başka eserlerde de benzer çalışmaları olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Pekşen, Bulgaristan, Letonya ve Kemer’de bu türden çalışmalarının olduğunu ve çalışmaların birçok sanat öğesini bir araya getirdiğini de sözlerine ekledi.

Esere tersten yazılan metin ise şöyle:
"Tutkunu olduk bir sevdanın.
Ne acılar yaşadık
Ne günler geçirdik
Yüreğimde paslı
Bir bıçak saplı.
Yüzünün rengi griydi sensiz
İstanbul şehri beyaz değildi
Bulutlar martı kanatlarıyla
Düşlerim beyaz beyaz değildi."Funda Arar şarkısının tersten yazılması 'sanat oyunu' çıktı

ALPARSLAN ÇINAR - MEHMET ÖZGÜR BOZKURT
ANTALYA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde Acil Durum Tatbikatı gerçekleştirildi Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde, sağlıkta kalite standartları kapsamında Mavi Kod, Beyaz Kod ve Pembe Kod uygulamalarına yönelik acil durum tatbikatları başarıyla gerçekleştirildi. Kalite Yönetim Birimi koordinasyonunda yapılan tatbikatlarda; Mavi Kod (hayati risk), Beyaz Kod (sözel/fiziksel şiddet) ve Pembe Kod (çocuk kaybolması veya kaçırılması) senaryoları üzerinden ekiplerin müdahale süreçleri test edildi. Olumsuzlukların önüne geçebilmek ve hasta ile sağlık çalışanlarının güvenliğini en üst düzeyde sağlamanın amaçlandığı tatbikatta senaryo gerçeğini aratmadı. Konuyla ilgili Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nden yapılan paylaşımda, "Tatbikatlar, potansiyel olumsuz durumların önlenmesine yöneliktir ve temel olarak hastalar ile sağlık çalışanlarının güvenliğini garanti altına almayı hedefler. Acil durumlar karşısında hazırlıklı olmak, bu çalışmaların en önemli yönlerinden biridir ve doğrudan hasta memnuniyetini artırmaktadır. Tatbikatlar sayesinde ekiplerin müdahale süreci değerlendirilmiş, personelin farkındalığı artırılmış ve belirlenen süre içinde olay yerine ulaşım sağlanmıştır. Eksiklikler tespit edilerek gerekli iyileştirmeler yapılmış, acil durumlara hazırlık seviyesi güçlendirilerek, sağlık hizmetlerimizin kalitesini sürekli iyileştirmekteyiz. Tatbikatların başarılı bir şekilde tamamlanmasında emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ederiz" ifadelerine yer verildi.
Elazığ Elazığ Belediyesi, kadınlara yönelik e-ticaret eğitimi veriyor Elazığ Belediyesi tarafından kadınların e-ticaret alanında aktif olmalarını, bilgi ve becerilerini geliştirerek iş gücüne katılımlarını sağlamak hedefiyle eğitimler veriliyor. Elazığ Belediyesi, girişimci kadınların istihdam ve üretimde yer almalarına yardımcı olmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Elazığ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini yürüten Elazığ Belediyesi Ekonomi Geliştirme Merkezinde (EBEGEM) e-ticaret alanında kadınların kişisel gelişimlerine katkı sunma hedefi ile eğitimler düzenleniyor. Eğitmen Hakan Özcan tarafından gerçekleştirilen kurslarda, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha aktif rol almalarını sağlamaya yardımcı olunarak birçok konuda bilgiler aktarılıyor. Toplam 3 hafta, haftada 3 gün ve toplam 40 saat gerçekleştirilecek olan eğitimlerde; e-ticaret nedir, nasıl çalışır, Türkiye’de ve dünyada e-ticaretin gelişimi, ürün seçimi ve hedef kitle belirleme, rakip analizi yapma gibi konular ele alınıyor. Elazığ Belediyesi ve Elazığ Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile gerçekleştirilen eğitimler, kadınların e-ticaret alanında bilgi ve becerilerini geliştirerek iş gücüne katılımlarını desteklemeyi amaçlarken, programa katılan kursiyerlere eğitimlerin sonunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifikaları verilecek.
İstanbul CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın hakim karşısında CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e ilişkin sözleri gerekçesiyle 5 yıl 4 aya kadar hapis talebiyle hakim karşısına çıktı. Duruşma sırasında Gürlek’in avukatı Abdullah Adır ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de aralarında bulunduğu bir grup arasında tartışma çıktı. Bunun üzerine mahkeme, duruşmaya ara verdi. CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e ilişkin sözleri gerekçesiyle 5 yıl 4 aya kadar hapis talebiyle yargılanmasına başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri’deki Marmara Cezaevi yerleşkesinde bulunan salonda görülen duruşmada tutuksuz sanık Cem Aydın ve taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmaya CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bir grup da izleyici olarak katıldı. "Bu ülke için elini taşın altına koymuş ve ateşten gömlek giymiştir" Duruşmada, Akın Gürlek’in avukatı Abdullah Adır söz aldı. Adır yaptığı konuşmasında Akın Gürlek’e ilişkin "Bu ülke için elini taşın altına koymuş ve ateşten gömlek giymiştir" dedi. "Başına taş düşsün" denildi Adır’ın sözlerini paylaşması üzerine CHP milletvekillerinin aralarında olduğu gruptan "Başına taş düşsün" sesi duyuldu. Mahkeme başkanı, Akın Gürlek’in başına taş düşmesini söyleyen kişinin dışarı çıkmasını talep ederken, CHP milletvekillerinden biri yanlış anlaşıldıklarını ifade etti. Mahkeme başkanı duruşmaya 5 dakika ara verdi O esnada CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Abdullah Adır arasında tartışma çıktı. Bir şahıs, Adır’a "CHP Genel Başkanına parmak sallayamazsın" dedi. Mahkeme başkanı duruşmaya 5 dakika ara verdi. Aranın ardından duruşma görülmeye devam ediyor. İddianameden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Başsavcı Akın Gürlek ‘mağdur’, Cem Aydın ise ‘şüpheli’ sıfatıyla yer aldı. Sarf ettiği sözlerin saygınlığı zedeleyici olduğu ve ifade özgürlüğü kapsamında olmadığı belirtildi. Hazırlanan iddianamede, şüpheli Aydın’ın sosyal medyada paylaştığı videoda kullandığı ‘adalet celladı, seyyar giyotin’ şeklindeki sözlerinin karşı tarafı küçük düşürücü, saygınlığını zedeleyici ve incitici olduğu, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlatıldı. İddianamede, Gürlek’in geçmiş dönemlerde Sulh Ceza Hakimliği ile terör suçlarına bakmakla görevli Ağır Ceza Mahkemelerinde görev aldığı, görevi sebebiyle terör örgütlerinin hedefi haline geldiğinin bilindiği, şüpheli Aydın’ın sözlerinin ise terörle mücadelede görev alan ve kamu görevlisi olan Gürlek’i hedef gösterdiği kaydedildi. Hazırlanan iddianamede şüpheli Aydın’ın ‘kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret’ ve ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek’ suçlarından toplamda 2 yıl 2 aydan 5 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.