EKONOMİ - 08 Şubat 2018 Perşembe 10:46

'Gayrimenkul danışmanlığı, üniversite mezunu girişimcilerin yeni gözdesi oldu'

A
A
A
'Gayrimenkul danışmanlığı, üniversite mezunu girişimcilerin yeni gözdesi oldu'

Gayrimenkul danışmanlığının, yıllar içinde gençlerin ve üniversite mezunlarının yoğun ilgi gösterdiği yeni bir girişimcilik alanına dönüştüğü belirtildi.

Uzun yıllar emeklilik sonrası ek gelir ya da hafta sonlarını değerlendirmek isteyenler için sadece bir alternatif gözü ile bakılan gayrimenkul danışmanlığı, yıllar içinde gençlerin ve üniversite mezunlarının yoğun ilgi gösterdiği yeni bir girişimcilik alanına dönüştü.

Küçük bir sermaye ile kendi işini kurmak isteyen üniversite mezunlarının gayrimenkul sektörüne yöneldiğini belirten uluslararası gayrimenkul franchising şirketi ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, “Gayrimenkul danışmanlarının yaş aralığı her geçen gün düşüyor, eğitim seviyesi ise yükseliyor. Üniversite ve yüksek lisans mezunu birçok girişimci, Gayrimenkul Danışmanlığı sektörüne yöneliyor. Bunun altında küçük bir bütçe ile kendi işini kurabilme etkeni yatıyor” dedi.

“Gayrimenkul danışmanlığı birçok girişimcinin yeni yatırım alanına dönüştü”

Gayrimenkul danışmanlık sektöründe çalışanların eğitim ve yaş gibi kriterlerini Atalay, “Gayrimenkul Danışmanlığı ülkemizde yıllar boyunca emeklilik sonrası ek gelir elde edilebilecek bir iş gözüyle bakılırken, günümüzde birçok girişimcinin yeni yatırım alanına dönüştü. Küçük bir bütçe ile kendi işinin patronu olmak isteyen birçok üniversite mezununun gayrimenkul sektörüne yöneldiğini görüyoruz. Önceki yıllarda 50 ve üstü olan Gayrimenkul Danışmanlığı yaşının 25’lere kadar düştüğünü görüyoruz. Yaş ortalamasının düşmesiyle birlikte eğitim seviyesinin her geçen gün yükseldiğini izliyoruz. Sektöre birçok üniversite mezunu kişi, Broker (ofis sahibi) ya da gayrimenkul danışmanı olarak giriş yaptılar. Bugün ERA Gayrimenkul Türkiye’de yer alan brokerların yüzde 62’si üniversite, yüzde 5’i ise yüksek lisans mezunu” diye konuştu.

Atalay şöyle devam etti: “Üniversite ve yüksek lisans mezunları gayrimenkul sektörüne girmelerindeki en büyük etmen ise yeni yapılan konut veya ticari binaların önemli teknik özellikleri barındırmasının getirdiği yüksek bilgi ve donanım ihtiyacı oldu. Yeni projeler ve inşaat komplekslerinin satış ve pazarlamasının bu sektörde eğitim almamış ve tahsili olmayan kişiler tarafından yapılması neredeyse imkansız hale geldi. Bu da meslekte çalışanların seviyesini yükseltti. İşini doğru düzgün yapan, güvenilir olabilen, sabırlı ve azimli kişiler ERA gibi bir markanın şemsiyesi altına girdiklerinde çok uzun yıllar boyu sürebilecek karlı bir işletme kurabiliyorlar. Sektördeki başarı hikayelerinden de ilham alan birçok üniversite ve yüksek lisans mezunu gayrimenkul danışmanı sektörde kalite ve hizmet farkını da ortaya koymayı başarıyorlar.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in mart ayındaki not artışının ardından bir kredi notu artışı da Standard & Poor’s’tan geldi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ise "pozitif" olarak korudu. S&P Global raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, beklentiler doğrultusunda yapılan kredi notu artışının kararlılıkla uygulanan ekonomi programının bir sonucu olduğuna vurgu yaptı. Dr. Erkan Kork, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi yönetimi büyük bir emek veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in nasıl bir özveri gösterdiğine iş dünyası olarak şahitlik ediyoruz. Yapılan kredi notu artışları Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olsa da yabancı ilgisinin arttığı bu dönemde önem arz ediyor. Enflasyonla mücadele ederken, büyümeyi de başarabilen bir ekonomi var. Daha fazla sermaye girişi için gerekli rasyonel zemine sahip bir Türkiye var. Bu not artışları yılın ikinci yarısından itibaren bambaşka bir tabloyla karşılaşacağımızın işaret fişekleridir. Enflasyonun gerilemesiyle özellikle sonbaharın Türkiye için not artışlarının olduğu bir mevsim olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. ”Yatırımcının Türkiye’ye ilgisi artarak devam edecek" Kararın hem portföy hem de uluslararası doğrudan yatırımları olumlu etkileyeceğini belirten Dr. Erkan Kork, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomi yönetiminin rasyonel adımları, öngörülebilir politikalar ve enflasyonun düşeceğine ilişkin beklentiler yabancı yatırımcı tarafından satın alındı. Yapılan not artışlarının yanı sıra Türkiye’nin, Dünya Bankası gibi dev kuruluşlarla yürüttüğü milyar dolarlık finansman anlaşmaları, haziran ayında gri listeden çıkılacak olması ve temel göstergelerde iyileşmenin devam etmesi ekonomiye olan güveni perçinleyecek. Türkiye, geçen yıl doğrudan yabancı yatırım projelerinde İspanya’yı geride bırakarak Almanya’nın ardından Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı. Ülkemizin önü açık ve daha gidecek çok yolumuz var. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyorum."