GÜNDEM - 27 Mayıs 2016 Cuma 09:14

Geleneksel Medya, Sosyal Medyadan daha baskın

A
A
A
Geleneksel Medya, Sosyal Medyadan daha baskın

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Elif Eşiyok Sönmez, beden imajına ilişkin düşüncelerde medyanın rolünü araştırdı. Türkiye ve İngiltere’de öğrenciler üzerinde yapılan araştırma ilginç farklılıkları ortaya koydu. Türk öğrenciler, İngiliz öğrencilere göre daha sık gazete okuyor ve televizyon seyrediyor. İngiltere’deki gençler ise sosyal medyayı Türk gençlerinden daha fazla kullanıp daha sık dergi okuyorlar.

Bu durumun ülkeler arasındaki farklılıktan kaynaklandığı kanısında olan Sönmez, “İngiltere’de siyasal ve güncel gelişmelerin Türkiye’deki kadar inişli çıkışlı olmaması yüzünden gençlerin haberleri takip etme ihtiyacı Türkiye’deki gençler kadar yoğun değil. Gençler Türkiye’de haber almak için İngiltere’deki yaşıtlarına göre daha fazla gazete okuyup, televizyon izliyorlar” diye durumu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Sönmez’in çalışması İngiltere’deki gençlerin ideal beden farkındalığının Türkiye’deki gençlerden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. İki ülkedeki gençlerin de bedenlerine ilişkin kararları üzerinde geleneksel medyanın baskısı sosyal medyadan daha yüksek.

İNGİLTERE VE TÜRKİYE’DEKİ GENÇLER ARASINDA BARİZ FARKLILIK VAR

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Özlen Özgen yönetiminde gerçekleştirilen araştırmada; geleneksel medyayı temsilen gazete, dergi, televizyon, yeni medya araçlarından da sosyal ağları seçtiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Sönmez, “ Medya her iki ülkedeki gençlerin bedenlerine ilişkin düşüncelerini etkiliyor. Medyada yer alan ünlülere benzemeye çalışma açısından karşılaştırıldığında İngiltere’deki gençler medyada yer alan ünlülerle önce kendi bedenlerini karşılaştırıyor, bu karşılaştırma sonunda o kişilere benzemeye çalışıyorlar. Ama Türkiye’deki gençler karşılaştırma yapmaksızın doğrudan medyada yer alan kişilere benzemek istiyorlar.
Ayrıca, Türkiye’de gençlerin bedenlerine ilişkin görüşleri üzerinde televizyon, gazete ve dergiden kaynaklanan baskı yüksekken, İngiltere’de en etkili medya olarak dergi, ardından televizyon geliyor” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ GENÇLER DAHA SIK GAZETE OKUYOR”

Öğrencilerin hem medya kullanımı hem de bedenlerine ilişkin görüşlerinde medyadan kaynaklanan baskı hissetme açısından anlamlı farklılıklar bulunduğunu belirten Sönmez, “Türkiye’deki gençler daha sık gazete okuyor, daha fazla televizyon izliyor ancak İngiltere’deki üniversite öğrencileri, Türkiye’deki üniversite öğrencilerinden daha fazla medyadan kaynaklanan baskı hissediyor. Bunun nedeni İngiltere’deki gençlerin Türkiye’deki gençlerden daha sık ünlülerin hayatını takip etmek veya moda ile ilgili gelişmeleri takip etmek için medyayı kullanmaları. Bu nedenle kendilerini medyada yer alan ünlülerle karşılaştırmaya ve ünlülere benzemeye çalışmaya daha fazla eğilimliler” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE’DE EN ETKİLİ MEDYA DERGİ

“Sosyal medyada insanlar yedikleri yemeği, gittikleri yerleri ve günlük aktivitelerini paylaşıyor, genellikle takipçileri de bu eylemleri görmek için kişileri takip ediyor” diyen Sönmez, “Ancak dergi, gazete ve televizyon öyle değil, belirli bir hedef amacıyla içerik hazırlanıyor ve görseller konuluyor. Beden açısından bakıldığında bu, kadınlar için genç görünmek, yaşlanmamak ve kilolu olmamak; erkekler için de kaslı görünmek ve spor yapmak. Geleneksel medyanın amaçlı içerikleri nedeniyle, sosyal medya daha fazla kullanılan araç olmasına rağmen geleneksel medya bedene ilişkin düşünceler üzerinde daha baskın” diye konuştu.


 GÜL KABA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize İlhan Palut: “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, MKE Ankaragücü maçının ardından yaptığı açıklamada, “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Çaykur Rizsepor, sahasında MKE Ankaragücü ile 2-2 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut açıklamalarda bulundu. İlk yarısını 2-0 önde tamamladıkları maçtan 2-2’lik beraberlikle ayrıldıkları için üzgün olduklarını ifade eden Palut, "İlk yarıda 2 gol bulduk. İlk yarıda telafisi zor bir farkla içeri girebilirdik. İkinci yarı ise rakibimizin değişikliklerini gördük. Riskler karşısında sağlam durmalıydık. Kazandığımız toplar ile maçı kendimize iyice yaklaştırabilirdik ama kazandığımız toplarda bir ciddiyetsizlik vardı. Zor top kazandık, kolay top kaybettik. Maalesef kötü bir gol yedik. Futbolda bunlar var. Bir golün biri takımı bu kadar panikletmesi düşündürücü, topu ayağımızda saniyelerce bile tutmadık, oyunu rakibe teslim ettik. Çok geri geldiğimiz için çıkış oyununda oyuncu bulmakta zorlandık. Ankaragücü’nün temposu 75. dakikaya kadar sürdü. Kötü bir ikinci yarı ama maçı bu şekilde bitirelim derken ters bir top, maçın son topunda golü yedik. Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık. İlk yarıdaki oyunumuz ile 3 puanı hak ederken,, ikinci yarıdaki oyunumuz bizi mağlubiyete bile götürebilirdi” ifadelerini kullandı.