EKONOMİ - 12 Haziran 2018 Salı 13:57

Gelir uzmanları merkez-taşra ayrımının kaldırılmasını istiyor

A
A
A
Gelir uzmanları merkez-taşra ayrımının kaldırılmasını istiyor

Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nda görev yapan gelir uzmanları, kariyer meslekler arasındaki merkez-taşra ayrımı düzenlemesinin kaldırılmasını ve özlük haklarının diğer kariyer uzmanlarla eşitlenmesini istedi.

Gelir Uzmanı ve yardımcısı olarak görev yapan yaklaşık 24 bin kişiyi temsil eden Yeterliğe Tabi Gelir Uzmanları Derneği (YGUD) ile Gelir Uzmanları ve Yardımcıları Derneği (GUYADER) tarafından yapılan ortak açıklamada, "Gelir Uzmanları olarak kariyer meslekler arasında oluşturulan merkez-taşra ayrımı düzenlemesinin kaldırılarak kariyer meslekler arasında eşitliğin sağlanmasını talep etmekteyiz" denildi. 2011 tarihli 666 sayılı KHK ile ‘eşit işe eşit ücret’ uygulamasının merkez-taşra ayrımına yol açtığı belirtilen açıklamada, gelir uzmanlarının maaş, özlük hakkı ve kariyer imkanı açısından mağdur edildiğine dikkat çekildi. 

“Özlük haklarının eşitlenmesini istiyoruz” 

Gelir Uzmanları ve Yardımcıları Derneği (GUYADER) Başkanı Ömer Ali Şenol, "666 sayılı KHK ile Merkez teşkilatında görevli uzman unvanlı kadrolarda bulunanlara farklı maaş uygulaması getirilmiştir. Böylece taşra teşkilatında görevli kariyer meslek mensupları kapsam dışında bırakılarak maaş, özlük hakkı ve kariyer imkanı açısından mağdur edilmişlerdir. Gelir uzmanları olarak bir ayrıcalık talebinde bulunmuyoruz. Daha birkaç yıl öncesine kadar mesleğe giriş sınavlarının dahi ortak yapıldığı eşitimiz olan kariyer meslekler ile özlük haklarının eşitlenmesini istiyoruz. Kaldı ki, gelir uzmanları dışında taşra teşkilatlarında görev yapan Kültür ve Turizm Uzmanı, Vakıf Uzmanı, Denizcilik Uzmanı gibi bazı kariyer mesleklerde bu ayrıma gidilmediğini görüyoruz" dedi. 

“Gelir Uzmanları mağdur edilmiştir” 

Yeterliğe Tabi Gelir Uzmanları Derneği (YGUD) Başkanı Faruk Serdar Nişancı ise "Gelir Uzmanları, sadece taşra teşkilatında çalışmaları gerekçe gösterilerek diğer kariyer uzmanların yararlandığı 3600 ek gösterge, 2000 makam tazminatı ve 8000 görev tazminatından mahrum bırakılarak mağdur edilmişlerdir. Bunun sonucunda devlet tarafından yetiştirilmiş ve yatırım yapılmış meslek mensuplarının yaklaşık yüzde 50’si işe başladıktan sonra bir kaç yıl içinde meslekten ayrılmıştır. Nasıl ki hakim, kaymakam, doktor gibi kariyer mesleklerin merkez veya taşrada çalışmalarına göre maaş, özlük hakkı ve kariyer imkanı açısından bir farklılık bulunmuyorsa veya böyle bir ayrımın bulunması bu mesleklerin ruhuna aykırıysa, uzmanlık meslekleri arasında da merkez-taşra ayrımına gidilmesi adalet ve eşitlik duygusunu zedelemektedir" diye konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.