KÜLTÜR SANAT - 22 Eylül 2022 Perşembe 17:33

Gençlik ve Spor Bakanı ve Bilal Erdoğan Radyo Başakşehir’e konuk oldu

A
A
A
Gençlik ve Spor Bakanı ve Bilal Erdoğan Radyo Başakşehir’e konuk oldu

Mutluluğun sesi Radyo Başakşehir, 4. Dünya Göçebe Oyunları’nın tanıtım toplantısında ulusal ve uluslararası birçok radyo kuruluşunun ortak yayınını üstlendi. Radyo Başakşehir’in canlı yayın aracına konuk olan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, oyunlar hakkında bilgi verdi.

Bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilecek Dünya Göçebe Oyunları için geri sayım başladı. Bursa’nın İznik ilçesinde 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek organizasyona, 102 ülkeden üç binden fazla sporcu katılacak. Organizasyonun Fatih Yedikule’de yapılan tanıtım toplantısını çok sayıda basın kuruluşu takip etti. Ulusal ve uluslararası radyo kuruluşlarının ortak yayınını ise “mutluluğun sesi” Radyo Başakşehir üstlendi. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve birbirinden değerli isimler, Radyo Başakşehir’in canlı yayın aracına konuk oldu.

Bilal Erdoğan Radyo Başakşehir’de oyunları anlattı

Dünya Göçebe Oyunları hakkında bilgi veren Bilal Erdoğan, “Oyunlar, ilki 2014 yılında Kırgızistan’da Türk Devletler Teşkilatı’nın başkanlar düzeyinde aldığı bir kararla düzenlenen ve dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonu. İkincisi 2016 ve 2018’de yapılan etkinliklerde Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak, ana paydaş vazifesini gördük ve oyunlara destek verdik. Konfederasyonumuzun merkezini İstanbul'a getirdikten sonra 2020 yılında aslında bu oyunların İznik'te yapılmasına karar verilmişti. Ancak salgın sebebiyle 2022 yılına ertelenmiş oldu. Şimdi güzel İznik’imizde dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonunu yapacağız.” şeklinde konuştu.

“Kültürün farklı öğeleri ile zenginleşiyor”

Bilal Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yüz ülkeden üç bine yakın sporcu çok farklı geleneksel sporlarda yarışacaklar. Bazı branşlarda gösteri mahiyetinde etkinlikler yapacağız. Biz her zaman sporun yanında kültürün farklı öğeleriyle de zenginleştirerek sunuyoruz, Etnospor Kültür Festivalimizde olduğu gibi. Bunlar da işte gastronomi, el sanatları, müzik, folklor, sahne sanatları, kıyafet tanıtımı gibi birçok zengin yönüyle olacak.”

“Eskiden radyocular masalarının başından kalkmazlardı “

Radyocuların zamana ayak uydurmaya başladığına işaret eden Erdoğan, “Şu anda bir aracın içinden yayın yapıyoruz. Eskiden radyocular masalarının başından kalkmazlardı. Hayatları radyoda geçerdi. Şimdi nerede olay varsa radyocular oraya gidiyorlar. Orada hayatın içinden yayın yapıyorlar. O anlamda da sizin bu gayretinizi takdir ediyorum. Tabii ki orada da olacaksınız, oradan da yayınlar yapacaksınız ve oradan yaptığınız yayınlarla da oranın ruhunu, havasını, dinleyicilerinize aktaracaksınız” ifadelerini kullandı.

“Biz, öncü bir ülkeyiz”

Türkiye’nin dünyaya örnek olan organizasyonlarında basına büyük iş düştüğünü belirten Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, “Tabi ki biz öncü bir ülkeyiz, öncü bir medeniyetiz. Bu anlamda birleştiren, buluşturan kucaklayan bir misyon ifa etmek, oyunlar vesilesiyle de ayrı bir heyecan. Özellikle İznik ve Bursa çok eşsiz özelliklere sahip mekânları taşıyan beldeler, vilayetlerimiz ve bu anlamda özellikle halkımızın her zamanki gibi sıcaklığı, misafirperverliği bu organizasyonlar için apayrı bir güç. Oyunların global anlamda bir marka olması açısından da inanıyorum ki çok ama çok büyük bir adım. İnşallah bunu önümüzdeki hafta başlayacak ve hep birlikte başarıyla, en güzel şekilde tamamlayacağız” dedi.

“Radyonun yeri ayrı”

Radyonun hayatında ayrı bir yeri olduğunu dile getiren Bakan Kasapoğlu, “İyi bir radyo dinleyicisiyim. O yüzden radyocularla buluşmak, radyo dinleyicilerine hitap etmek benim için de bir mutluluk. Tabii basın ve iletişim bu anlamda mesajı duyurma adına, yayma adına önemli bir imkân ve vesile. Medyamızın bu alanda, bu çabaya ortak olması ve bu mesajı büyütme gayreti memnuniyet verici. Tabii ki burada bir emanet var aslında. Bu emanet; geleneksel sporlara dair bir emanet, bir kimlik taşıyıcısı olma ve bu kimliği hem var kılma hem daha güçlü bir şekilde yarınlara taşıma sorumluluğu. İşte bu sorumluluğu hep birlikte taşıyoruz. er birimizin bu sorumluluktaki görevi, görev tanımı ayrı. O yüzden medyamızın da burada bir görev tanımı var. Bu görev tanımını layıkıyla taşıyan, bunun için çaba harcayan tüm medya mensubu arkadaşlarıma, siz değerli radyocu kardeşlerime, ülkemizin dört bir yanından bugün bizlerle beraber olan arkadaşlarıma teşekkürler” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Vestel’e ’Düşük Karbon Kahramanı’ ödülü Vestel’in ‘Eko-tasarım ambalaj çözümleri ile sürdürülebilir paketleme’ projesi İstanbul Karbon Zirvesi’nde ödül aldı. Vestel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından ’İklim Değişikliği Kaynaklı Riskler, Fırsatlar ve Karbon Ticareti’ temasıyla düzenlenen 9. İstanbul Karbon Zirvesi’nde yeni paketleme tasarımıyla ödül aldı. Şirket, en iyi karbon yönetimi başarılarının ödüllendirdiği zirvede, ‘Eko-tasarım ambalaj çözümleri ile sürdürülebilir paketleme’ projesiyle ’Düşük Karbon Kahramanı’ ödülünü kazandı. Verilen bilgiye göre; sürdürülebilir ve ekosisteme saygılı üretim yöntemlerinin yanı sıra geliştirdiği teknolojilerle doğal kaynaklar üzerindeki baskının azaltılmasına da katkıda bulunan şirket, bu kapsamda doğal kaynakların korunması, karbon emisyonlarının azaltımı, atıkların azaltılması ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayan çevre dostu ürünlerin geliştirilmesi gibi alanlara katkı sağlayan Ar-Ge, girişimcilik ve inovasyon çalışmaları hayata geçiriyor. Çevre odaklı faaliyetlerine tüketicileri de dahil etmek için projeler geliştiren şirket, müşterilerinin karbon ayak izlerini azaltmalarına destek amacıyla ürünlerinde ve kullandığı ambalajlarda, karbon emisyonu yüksek hammaddeler yerine daha çevreci hammaddeler kullanarak karbon ayak izini azaltıyor. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ’Düşük Karbon Kahramanları’ Ödülleri ile üretim ve tüketimde karbon yönetimini iyi şekilde sağlayan, düşük karbon ekonomisi için çalışan markaları desteklemeyi, bu sayede de toplumda konunun bilinirliğini artırmayı amaçlıyor.
Kilis Kilis’te kimyon hasadı başladı Kilis tarımında önemli bir yer tutan ve atıl arazilerde yetiştirilen kimyonun hasadına başlandı. Bu yıl rekoltenin yüksek olması çiftçinin yüzünü güldürürken kimyonun kilosu 200 TL’den satılacak. Suriye sınırına yakın bölgelerdeki atıl arazilerde yetiştirilen kimyon, Türkiye’nin tarımına ve ekonomisine katkı sağlıyor. Yüksek kalitesi dikkat çeken kimyon, çiftçilere yeni bir gelir kaynağı, tüketicilere ise kaliteli bir ürün sunuyor. Kilis tarımında bu sezon yaşanan yüksek rekolte sevinci, bölgenin tarım potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi. Şubat ayı içerisinde tohumunu toprakla buluşturulan kimyonun hasadı başlarken çiftçiler, Haziran ayı sonuna kadar hasadın süreceğini söyledi. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan işçiler ile birlikte toplanan kimyonlar güneşte kurutularak biçerdöver ile tohumdan ayırtılıp sofralara hazır hale getiriliyor. Kilis’te 50 bin dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki yetiştirildiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Suriye’nin sıfır noktasında tıbbi ve aromatik bitkilerden olan kimyonda hasat başladı. Tıbbi aromatik bitki çeşitlerinde üretim alanı artarak son beş yıl içinde 50 bin dekara kadar çıktı. Üreticiler, girdi maliyetinin artması ile alternatif ürün olan tıbbi aromatik bitkiler yani bu kişniş, kimyon, çörek otu gibi bitkilere yöneldi. Biz şuan Suriye’nin sıfır noktasında Türk ve Suriye kardeşliği içerisinde hasat yaptık. Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye’ye geldikten sonra ülkenin tarımına katkı sunabilmek için çalışmaya başladılar. Beklentimiz dekara 100 kilogram. Kimyonun kilosu 200 TL ve üzerine alıcı buluyor. Geçen seneye göre verimimiz yüksek. İnşallah daha da iyi olur" dedi.
Adana Adana’da engel tanımayan okul Adana’nın Kozan ilçesinde, TOKİ Şehit Suat Ocak İlkokulunda özel eğitim gören 20 öğrenci için hayırseverlerin destekleriyle özel eğitim sokağı kuruldu. Kozan’da 600 öğrencili TOKİ Şehit Suat Ocak İlkokulunda otizm, görme, işitme gibi engelleri olan öğrencilerin okula severek gelmesi ve zorluk yaşamaması için tasarlanan sokakta, öğrenciler yardımcı hizmetliler tarafından karşılanıp özel eğitim sınıflarında engelsiz eğitim alıyor. Okul müdürü Turan Pazarcı, öğrencilerin okula severek gelmelerinin kendileri için öncelik olduğunu aktardı. Pazarcı, “37 yıllık eğitimciyim. Bu okula göreve başladığımda özel eğitim öğrencilerinin bazı eksikliklerini gözlemledik. Öğretmenlerimiz fedakârca çalışıyor ve özel öğrencilerimize daha kolay bir eğitim sağlamak istedik. 20 özel eğitim öğrencimiz var. Onların daha kolay eğitim teneffüs ve güvenli alanlarını oluşturarak daha iyi bir eğitim almaları için hayırsever destekleri ile özel bir sokak oluşturduk” dedi. Özel eğitim öğretmeni Sultan Erdemir, “Sokağımız bu sene yapıldı. Özel öğrencilerimize ait bir oyun ve eğitim alanı oluştu. Öğrencilerimiz burada kendilerini daha güven içinde hissederek hem teneffüs yapabiliyor hem de eğitimlerini alabiliyorlar” dedi. Engel tanımayan eğitim Öğretmen Pelin Dağlı Aydın, Kozan’da özel bir projeye imza attıklarını ifade ederek, “Bu sene hayırseverlerimizin desteği ile özel eğitim öğrencilerimize okulumuzda bir sokak ve eğitim alanı oluşturuldu. Öğrencilerimiz huzur ve güven ortamı içinde hem eğitim alıyor hem de okullarında kolaylıkla eğlenceli vakit geçirebiliyorlar” diye konuştu. “Öğrencilerin eğitim başarısında artış gözlendi” Rehberlik öğretmeni Esra Devran ise öğrencilerin bu sokak ile birlikte güvenlik ve bir arada olmalarının eğitime olumlu katkı sunduğunu ifade ederek öğrenci başarısının arttığını da gözlemlediklerini kaydetti. Öğrencilerden Utku Yüce okulu çok sevdiğini ifade ederek, öğretmenleri ile çok mutlu olduğunu söyledi. Öğrencilerden İsmail Kaan Şahin ise hazırladığı zeybek gösterisi ile sundu.