GENEL - 14 Temmuz 2011 Perşembe 11:50

Gökçeada'ya tarifeli uçak seferleri başladı

A
A
A
Gökçeada'ya tarifeli uçak seferleri başladı

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde geçen yıl Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla insani amaçlı olarak hizmete sokulan Gökçeada Havaalanı, sivil uçuşlara açıldı.

MURAT CANDAN - AYHAN ÖNCÜ
ÇANAKKALE 

İstanbul'dan saat 08.15'te Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve diğer katılımcılarla birlikte kalkan tarifeli uçak, saat 9.30'da Gökçeada'ya ulaştı. Havaalanında protokol mensupları ve vatandaşlar tarafından alkışlarla ve çiçeklerle karşılanan ilk tarifeli uçağın inmesinin ardından tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından folklor ekibi bir gösteri sundu. Törende bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gökçeadalıları uçak seferleri ile buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Gökçeada geçmişte kaderini terk edildi, ulaşılamaz bir ada haline geldi. 

Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi adanın yolu ve suyu yoktu. İletişim hizmetleri doğru dürüst verilemiyordu. Ne yaptık? 'Yolu, suyu, telefonu, interneti olmayan yerleşim yeri kalmayacak' dedik. Türkiye'de bir ulaşım ve iletişim seferberliği başlattık. 'Türkiye bilişimle kalkınacak, bilişimle gelişecek' dedik ve geniş bant internet hizmetini okullarımızdan başlamak üzere yurdun her köşesine yaydık. Bugün artık ulaşılabilen, gelişen bir Türkiye var. 320 bin kilometreyi geçen bölünmüş yol ağımızla 45 milyonunun üzerinde internet kullanıcısı ile ve iç dış hatlarda 103 milyon insanın uçakla seyahat ettiği, havayolunun gerçekten halkın yolu olduğu bir Türkiye var" ifadelerini kullandı.

"BUGÜN 15 MİLYON İNSANIMIZ UÇAKLA TANIŞTI"

Yıldırım, bugün Türkiye'de 15 milyon insanın ilk defa uçakla seyahat etme imkanına kavuştuğunu da belirterek, "10 milyon vatandaşımız 60 liranın üzeninde bir bilet fiyatıyla uçakla seyahat ettiyse bunda şüphesiz havayolunu halkın yolu yapma yönündeki kararlılığımızın katkısı var. 'Milletimiz, insanımız her şeye layıktır' dedik ve bunun için gece gündüz demeden başta Başbakan'ımızın liderliğinde ve iradesinde Anadolu'nun her köşesini hizmetlerle donattık. Gökçeada seferleri hayırlı uğurlu olsun" dedi. 

Türkiye'de 2003 yılında 25 havaalanının çalıştığını da belirten Yıldırım, "Bugün bu sayı 46'ya ulaştı. 25 havaalanından sadece 2 tane şirketimiz uçuş yapıyordu. Bugün 7 şirket, değişik illerimize uçuşlar yapmaya başladı. THY kuruluşu olan Anadolu Jet ve Borajet tek başına 18 noktaya uçuş yapıyor. Şimdi İstanbul-Gökçeada seferlerini de buna kattı. THY ve Bora Jet yetkililerine; Gökçeadalılara bu modern, konforlu, hızlı hizmeti sunmalarından dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"2023 YILINDA TÜRKİYE KENDİ SAVAŞ VE SİVİL UÇAĞINI YAPAN BİR ÜLKE OLACAK"

Yıldırım, Türkiye'de havacılık sektörünün büyük bir gelişim kaydettiğini de belirterek, "2002 sonunda 8,5 milyon vatandaşımız sadece uçakla uçabiliyordu. Bugünkü sayı yurt içinde 51 milyona çıktı. 8,5 milyon neresi, 51 milyon neresi? Havacılıktaki gelişme işte bu kadar çarpıcı. 2010 yılında Türkiye'de havacılık yüzde 20 oranında büyüyerek gelişmeye devam etti. Bu sene de büyümeye devam ediyor. Çünkü artık havayolu halkın yolu oldu. Bu büyüme daha da artacak. Daha önümüzde çok önemli hedefler var. 2023 hedefimiz var. 2023'te 350 milyon insan havayolu ile seyahat edecek. 750 adet orta ve büyük gövdeli uçağa sahip olacağız. 60 milyon kapasiteli en az 1 havaalanımız, 30 milyon kapasiteli en az 2 havaalanımız, 15 milyon kapasiteli en az 3 havaalanımız olacak. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, vatandaşlarımız en fazla bir saatlik havayolu seyahati ile mutlaka bir başka havaalanına ulaşmış olacak. Havacılık hedefleri bununla da sınırlı olmayacak. 2023 yılında Türkiye kendi savaş uçağını ve kendi sivil uçağını yapan bir ülke olacak" açıklamasını yaptı.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da Gökçeada-İstanbul arasındaki uçak seferlerinin başlamasının adanın tarihinde bir dönüm noktası olduğunu belirterek, bu konuda emeği geçenlere teşekkür etti. Törende ayrıca; AK Parti Çanakkale milletvekili Mehmet Daniş, Borajet Genel Müdürü Kadir Peker, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve Belediye Başkanı Yücel Atalay da birer konuşma yaptı.

HAFTADA 2 GÜN SEFER YAPILACAK

İnşasına 15 yıl önce başlanan Gökçeada Havaalanı, geçen yıl ağustos ayında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımı ile hizmete açılmıştı. Şu an için insani yardım amaçlı uçuşları ağırlayan havaalanına zaman zaman bazı şirketlerin küçük uçakları da iniş yapıyor. Özellikle sörf açısından büyük ilgi gören Gökçeada'ya uçak seferlerinin başlaması ile birlikte turizmin de hareketlenmesinin beklendiği ifade edilirken, seferlerin İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan yapılacağı öğrenildi. Tarifeye göre perşembe günleri İstanbul'dan 08.15'te kalkacak olan uçak, Gökçeada'dan da 09.55'te İstanbul'a uçacak. Cumartesi günü ise 15.30'da Gökçeada'ya gelecek olan uçak, 17.10'da adadan tekrar İstanbul'a havalanacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir MAST İzmir Boat Show’u 21 bin 850 kişi ziyaret etti Bu yıl ikinci kez düzenlenen MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, deniz tutkunlarından yoğun ilgi gördü. Yerli ve yabancı 21 bin 850 kişinin ziyaret ettiği fuarda, fiyatları 150 bin lira ila 20 milyon lira arasında değişen 300’den fazla tekne ile motor, ekipman ve aksesuarlar sergilenirken, çok sayıda satışa ve anlaşmaya imza atıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından 1-5 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlen MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, dünyaca ünlü tekne markalarını, sektörün büyük yerli üreticilerini ve denizcilik alanındaki ekipman ile aksesuar firmalarını bir araya getirdi. Fuarda, boyları 3 metreden 16 metreye kadar değişen; motoryat, yelkenli, trawler, sürat tekneleri ve son teknoloji botlar, ekipman ve aksesuarları sergilendi. İzmir ve çevre illerden gelen deniz tutkunları, fuara yoğun ilgi gösterdi. Çok sayıda tekne ve ekipman, fuar daha bitmeden satılırken, fuarı ziyaret eden yerli ve yabancı konuklar, satış ve iş anlaşmaları için görüşmeler yaptı. Katılımcılar ise ilgiden oldukça memnun kaldı. İkinci yılında yüzde 50 büyüyen ve sektöre yön veren bir platform olma hedefinde olan MAST İzmir Boat Show, son trendleri ve yenilikleri yakından takip eden deniz tutkunları için bir buluşma noktası oldu. Fuar İzmir B ve C hollerinde düzenlenen MAST İzmir Boat Show’u; Türkiye’nin 33 ilinden 19 bin 392’si yerli ve Almanya’dan Macaristan’a, Rusya’dan Körfez ülkelerine kadar 65 ülkeden 2 bin 458’i yabancı olmak üzere, toplam 21 bin 850 kişi ziyaret etti. Üretimde dünyada ilk üç ülke arasında yer alan, kaliteli üretimiyle dünyanın birçok noktasından talep gören Türkiye’nin, fuarla birlikte sektördeki iş hacminin artması da hedefleniyor. MAST İzmir Boat Show; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), İzmir Tekne İmalatçıları ve Tedarikçileri Dayanışma Derneği (TEKİMDER), TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) tarafından da destekleniyor.
Çanakkale Biga’ya 900 milyonluk dev proje AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Biga Taşoluk Barajı’nın 3’üncü kısım inşaatı kapsamında 900 milyon liralık sözleşme imzalandığını duyurdu. Proje kapsamında 3 bin hektarlık alanın sulanması için 96 kilometrelik boru döşenecek ve 53 menfez yapılacak. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, yaptıkları görüşmeler neticesinde Biga’da tarımsal faaliyetlerin artırılması için dev bir tarım projesinin hayata geçeceğini açıkladı. Yapılan ihale sonucunda düzenlenen sözleşme ile 900 milyon TL tutarında sulama projesinin hayata geçeceğini bildiren Gider; “Biga Taşoluk Barajı’nın 3’üncü kısım inşaatı kapsamında geçtiğimiz günlerde ihale sözleşmesi imzalandı. 900 milyon TL tutarındaki sözleşme kapsamında 3 bin hektarlık, yani 4 bin 200 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın sulaması gerçekleşecek. 77 bin metre HDPE cinsi, 19 bin metre de CTP cinsi olmak üzere toplamda 96 kilometrelik boru döşenecek. 35 kilometrelik tahliye kazısına ek olarak da 53 menfez ve kavşut, 457 adet de şebeke sanat yapısı diye tabir edilen birleşme noktası inşası yapılacak” dedi. ’Suyu verimli kullanmak zorundayız’ İnsanlığın su kaynaklarının kısıtlı olduğuna değinen Gider, “Dünyadaki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su. Bu orandan yer altı sularını ve buzullarını çıkarırsanız, sadece yüzde 1,2’lik bir yer üstü su kaynağı. Bunun anlamı şu; sahip olduğumuz her bir damla çok değerli. Suyun her bir damlasını çok verimli bir şekilde kullanmak zorundayız. Bunun için de barajlarımızı ve buradan yapılacak sulama sistemlerini en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor. Biga, tarımsal açıdan büyük bir potansiyele sahip ve bu potansiyeli kullanabilmek için Taşoluk Barajı’na yapılan bu yatırım büyük bir önem taşıyor. Çanakkale’nin genelinde de benzer projelerle, tarımsal sulamaya destek olmaya devam edeceğiz. İlettiğimiz talepler doğrultusunda Biga’ya böylesine büyük sulama projesinin yapılmasında destek olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı ve Bakan Yardımcımız Ebubekir Gizligider’e teşekkürlerimi sunuyorum. Hep birlikte Çanakkale tarımını çok daha ileri noktalara taşıyacağız” şeklinde konuştu. kullandı.