GÜNDEM - 21 Ocak 2020 Salı 09:02

Görme engeli onu yıldırmadı, 2 üniversite bitirdi

A
A
A
Görme engeli onu yıldırmadı, 2 üniversite bitirdi

Samsun’da 43 yaşındaki Halime Yıldız, görme engeline rağmen iki üniversite bitirdi.

Samsun’da doğuştan gece körlüğü hastası Halime Yıldız, yavaş yavaş görme yetisini kaybederken yaşama sevincini hiç kaybetmedi. Yıldız yaklaşık 13 yıldır tamamen görememesine rağmen açıktan üniversite okudu ve iki bölümü tamamladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Merkezinde santral memuru olarak çalışan Halime Yıldız burada hastaneye gelen telefonlara bakıyor, gelen hastalara danışmanlık yapıyor. Kendisine yer soranları hiç bekletmeden gitmek istediği polikliniğe yönlendiriyor.

Görme yetisini yavaşça kaybederken tanıştığı dernekle E- KPSS öncesinde uygulanan kurum sınavlarına hazırlanan ve 2007 yılında İnönü Üniversitesine atanan, 2 yıl sonra ise OMÜ’ye tayini çıkan Yıldız, yaklaşık 11 yıldır burada çalışıyor aynı zamanda dernekle beraber sosyal faaliyetlerini de hiç ara vermiyor. Yaşamı ile görme engelliler için bir esin kaynağı oluyor.

2009 yılında Samsun’da çalışmaya başladıktan sonra Altı Nokta Körler Derneğinde faaliyetlerine devam eden Yıldız ilk olarak 2002 yılında ön lisans diploması aldığı iktisat bölümünü 4 yıllık lisansa tamamlamayı hedefledi. Dernekteki gönüllülerin sesinden ders kitaplarını dinleyerek sınavlarına hazırlanan Yıldız, 2011 yılında bölümü bitirmiş ancak bununla da yetinmeyerek 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinin sosyoloji bölümüne başladı. Bu dönemde gönüllülerin de yardımı olduğunu ancak son 2 yıldır sesli kitap ve materyal bulmakta zorlanmadığına değinen Halime Yıldız, üniversitenin internet sitesindeki sesli ders kitapları ve sınavlar ile bu 4 yılı 2019 yılında tamamladığını ancak hedeflerinin bununla da sınırlı olmadığını belirtti.

Hedefi ise sosyolog olmak

Bu noktadan sonra yüksek lisans yapmak ve ileride bir sosyolog olmak istediğini söyleyen Halime Yıldız, “Doğuştan gelen bir hastalıkla görme yetimi yavaş yavaş kaybettim. İlk, orta, lise, üniversite öğrenimimi örgün yaptım. O sıralar görme yetimi kaybetmeye başlamıştım. Altı Nokta Körler Derneği ile tanıştım. Dernekte öğrenciler ve gönüllü üyeler bizlere kitap okuyorlardı. Ders kitapları okuyor beraber test çözüyorduk. Üniversite eğitimime devam etmeye karar verdim. 2 yıllık işletme okumuştum. Açıktan 4 yıllığa tamamladım iktisat bölümüyle. İktisat aslında istediğim bir bölüm değildi. Kendi ilgi alanımla ilgili bir üniversite daha okumak istedim. Sosyoloji bölümünü de bu yıl bitirdim. Tabii ki bununla bitmeyecek, daha hedeflerim var. Allah nasip ederse yüksek lisans yapmayı da istiyorum. Şu anda santral memuru olarak çalışıyorum. Ama hedefim sosyolog olmak” dedi.

Hastaneye gelen hastaların sorularına da cevap vererek hastanedeki ilgili yerlere yönlendirdiğini belirten Yıldız görme engellilere verdiği mesajda, “Görme engellilerin önü eskisi gibi değil artık. Birçok engellinin önü açık diyebilirim. Daha çok sesli materyal var. Ders çalışmaları için daha iyi ortamlar var. Onlar çok daha iyilerini başarabilirler. Önemli olan istemek ve mücadele etmek. Siz o adımı attıktan sonra dışarı çıktıktan sonra o eli siz uzattıktan sonra herkes o ele uzanır” sözlerini kullandı.

Ünsal Karka

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türkiye ve Çekya arasında çevre koruma işbirliğine ilişkin niyet beyanı imzalandı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Çek Cumhuriyeti Çevre Bakanı Petr Hladik ‘Çevre Koruma İşbirliğine İlişkin Niyet Beyanı’na imza attı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çek Cumhuriyeti Çevre Bakanı Petr Hladik ve beraberindeki heyetle makamında bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye’nin dünyaya tanıttığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde bir dünya markası haline gelen Sıfır Atık Hareketi başta olmak üzere Bakanlığın çevre projelerine ilişkin istişarelerde bulunuldu. “İklim Kanunu hazırladık” İklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve iklim değişikliği ile mücadelede kararlı olduklarını aktaran Bakan Özhaseki, “Bu konuda ekolojik temelli ve bilimsel yöntemlerle elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İklim Kanunu’nu hazırladık, önümüzdeki günlerde TBMM’ye getireceğiz” ifadesini kullandı. İklim değişikliğiyle mücadele ve çevre projelerinde Türkiye’nin deneyimlerini Çek Cumhuriyeti ile paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını belirten Bakan Özhaseki, şunları kaydetti: “Ortak evimiz dünyamızı evlatlarımıza daha yaşanabilir bırakabilmek için birlikte hareket etmemiz ve dünyadaki çevre sorunlarına ortak çözüm üretmemiz gerektiği bilinciyle çalışmalarımızı artıracağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefimiz doğrultusunda, iklim değişikliğiyle mücadeledeki deneyimlerimizi paylaşacak, sahip olduğumuz hassasiyetle çevre projelerimizde iş birliği yapacağız.” Özhaseki, çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında orman varlığını son 20 senede artıran ender ülkelerden biri olduklarını söyledi. Toplam 100 milyon metrekare millet bahçesi yapma çabası içinde olduklarını vurgulayan Özhaseki, “Bu konuda her türlü iş birliğine açığız. Bildiklerimizi dünyayla paylaşırız” dedi. Çek Cumhuriyeti Çevre Bakanı Petr Hladik ise atık yönetimi ve jeoloji konusunda iş birliği yapmak istediklerini söyledi. İki ülke olarak ortak paylaşılacak tecrübeler olduğuna dikkati çeken Hladik, “Dünyayı gelecek nesiller için korumak görevimizdir” kaydetti. Görüşmenin ardından iki Bakan, iklim değişikliğiyle mücadeledeki deneyimleri paylaşmak, çevre projelerde iş birliği yapmak üzere “Çevre Koruma İş Birliğine İlişkin Niyet Beyanı”nı imzaladı.
Ankara Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, IKBY heyetini kabul etti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve aynı zamanda Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi olan Aydın Maruf ile heyetini kabul etti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve aynı zamanda Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi olan Aydın Maruf ve heyetini Cumhurbaşkanlığı külliyesindeki makamında kabul etti. Topçu, yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: "Türkiye bölgesinde ve dünyada barışı, istikrarı ve refahı hakim kılmak için başta her alandaki ilişkilerinde, sınır komşuları olmak üzere en üst düzeyde ’Türk Samimiyeti’ ile gereğini kararlı bir şekilde yapmaktadır. Irak ve Türkiye halkı birbirlerinin tarihi, kültürel daha ötesi kan ve can kardeşi olup, Erbil, Süleymaniye, Bağdat, Kerkük ve Musul bizim için birbirinden asla ayırmadığımız kardeşlerimizin yaşadığı kadim beldelerdir. Kürdün, Arap’ın Türkmen’in eline diken batsa Türkiye devleti ve milletiyle yüreğinde hisseder. Irak’ın 3. asli ve kurucu unsurlarından, barışın ve kardeşliğin teminatı Türkmenlerin; Irak’ın birliği ve dirliği içinde hak ettikleri yere sahip olmaları, Irak’ın ve Irak halkının tamamının birliği, refahı ve istikrarı için önemli olduğu kadar, Türkiye ve Irak’ın var olan her alandaki iyi ilişkilerinin daha da gelişmesi için de önemlidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyareti ile birlikte iki kardeş ülke arasında imzalanan ’Kalkınma Yolu Projesi’ sadece bölgenin değil bütün dünya başkentlerinin de refah ve istikrarı için büyük katkıları olacaktır."