GÜNDEM - 25 Kasım 2015 Çarşamba 10:57

Gribin ilacı soğan kebabı

A
A
A
Gribin ilacı soğan kebabı

Gaziantep'te sofraların vazgeçilmezi soğan, kebaba dönüştürüldü. İsmi duyduğunda şaşılan soğan kebabı görüntüsüyle iştah kabartıyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte doğal antibiyotik olarak bilinen soğan, soğuk algınlıklarına karşı bünyeyi koruyarak gribal enfeksiyonları da önlüyor.

Kış aylarında Gaziantep mutfağının en önemli yemekleri arasında giren ve doğal antibiyotik sayılan kebap vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Kış aylarının gelmesi ile birlikte soğan kebabına olan talebin arttığını söyleyen Kale Evi Restorant İşletmecisi Beyhan Öçal, artan talepten memnun olduklarını söyledi. Soğan kebabının iki farklı şekilde yapıldığını söyleyen Öçal “Ortadan ikiye ayrılan soğanın arasına zırla çekilmiş özel kıyma konuluyor. İki soğan arasında konulan kıyma ya tepsiye dizilip üstüne nar ekşisi sosuyla fırında kısık ateşte pişiriyor, yada şişe takılarak mangalda pişiriliyor. Piştikten sonra kabukları temizlenen soğan, kış aylarından en çok tercih edilen yemek oluyor” dedi.

Grip ve salgın hastalıklara karşı soğanın vücut direncini arttırdığını söyleyen Öçal, “Bunun için antibiyotik özelliğe sahip soğanı da sofralarımızın vazgeçilmezi haline getirmeliyiz. İçerdiği vitamin ve doğal antibiyotik sayesinde gripten korunmanın en lezzetli yolu olan soğan, kıyma ile pişirilip, nar ekşisi ile terlemeye bırakılarak servis ediliyor. Bu sayede vücudumuza besin yoluyla takviye alıyoruz. Kışın zor şartlarında soğan kebabı ile hastalıklardan korunabilirsiniz”diye konuştu.

Gazianteplilerin kış aylarında özellikle tercih ettiği soğan kebabı, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından beğenilerek yeniliyor.

Şef Aşçı Abdullah Külahçı ise, soğan kebabının yapılmasının inceliklerini anlatarak, “ Önce zırhla çekilen kıyma hazırlanıyor. Ardından küçük soğanlar iki ucundan kesilerek ortadan ikiye bölünüyor. İki soğan arasında kıyma konularak birleştiriliyor. Tepsiye dizilen soğanlara, nar ekşisi ve suyla karıştırılan karışım dökülerek fırına veriliyor. Yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişen kebap, ardından biraz bekletilerek servis ediliyor. Mangalda isteyenler için ise, kebap şişine dizilen soğanların arasında kıymalar konularak sıkıştırılıyor. Ardından mangalda 10 dakika pişiriliyor” diye konuştu.

ORHAN AKIN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Avrupa Kayserili İşverenler Birliği’nden Başkan Büyükkılıç’a ziyaret Avrupa Kayserili İşverenler Birliği (AKİB) yeni yönetimi, Kurucu Genel Başkan Ali Hızar’ın talebi doğrultusunda Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı makamında ziyaret etti. Avrupa’da yaşayan yaklaşık 400 bin Kayserili’nin sesi olma misyonunu üstlenen AKİB yönetimi, Başkan Büyükkılıç’ın Kayseri’ye ve Kayserililere sunduğu hizmetlerden duyulan memnuniyeti dile getirdi. Heyet, Başkan Büyükkılıç’ın Avrupa’daki Kayserili gurbetçiler tarafından büyük bir sevgi ve takdirle karşılandığını belirterek, başarılarının daim olmasını temenni etti. Ziyarette ayrıca, Kayseri Saat Kulesi’nin Avrupa’da yaşayan Türklere yönelik bir hizmet ofisi olarak büyük ilgi gördüğü vurgulandı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yurt dışında yaşayan hemşehrilere gösterdiği yoğun ilgi ve destekten dolayı teşekkür eden heyet, çok sayıda vatandaşın bu hizmetlerden faydalandığını ifade ederek Saat Kulesi’nin önemine dikkat çekti. Ziyarete; Avrupa Kayserili İşverenler Birliği İkinci Başkanı Yeşim Akpınar, Genel Başkan Yardımcısı Av. İsmet Özkara, Genel Sekreter Halil İbrahim Korkmaz, Türkiye Hukuk Komisyonu Sorumlusu Başkanı Av. Mustafa Talha Er ve AKİB Kayseri Temsilcisi Ömer Faruk Kırmızıtaş katıldı. Heyet, nazik ev sahipliği dolayısıyla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a teşekkürlerini iletti.
Sinop Türkeli’de Zimari Göleti temizlenecek Sinop’un Türkeli ilçesinde hem içme suyu hem de tarımsal sulama açısından büyük önem taşıyan Zimari Göleti’nin dip temizliği için harekete geçiliyor. Ayaz Köyü sınırlarında bulunan Zimari Göleti’nde incelemelerde bulunan Türkeli Kaymakamı Cezmi Kandemir, vatandaşların uzun süredir dile getirdiği taleplerin karşılık bulacağını söyledi. İncelemelerin ardından köy halkıyla bir araya gelen Kandemir, göletin mevcut durumuna ilişkin yapılan değerlendirmelerin ardından gerekli girişimlerin başlatıldığını ifade etti. Köy sakinleri, göletin dip temizliğinin yapılmasıyla birlikte suyun hem içme suyu hem de tarımsal sulamada kullanılmasını talep ederken, bu taleplerin olumlu karşılandığı belirtildi. Yapılan görüşmeler sonucunda Devlet Su İşleri Samsun Bölge Müdürlüğü ile temas kurulduğu, teknik açıdan dip temizliğinin mümkün olduğu bilgisinin alındığı aktarıldı. Planlamalar kapsamında, gölet suyunun Ayaz köyü başta olmak üzere çevredeki 9 köye içme suyu olarak verilmesi hedefleniyor. Ayrıca gölet alanında bulunan ağaçların kesilerek, Zimari Göleti’nin uzun vadede sağlıklı ve sürdürülebilir bir içme suyu kaynağına dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı. Sürecin kaymakamlık, belediye ve ilgili kurumlar tarafından yakından takip edileceği bildirildi. İncelemelere Türkeli Belediye Başkanı Veysel Şahin, İl Genel Meclis Üyeleri Nihat Demircan ve Asım Can ile Ayaz Köyü Muhtarı Ali Bahadır da katıldı.