DÜNYA - 12 Temmuz 2019 Cuma 09:39

Güney Kore, Japonya'nın “tedbirlerine” çözüm arıyor

A
A
A
Güney Kore, Japonya'nın “tedbirlerine” çözüm arıyor

Güney Koreli diplomatlar, Japonya'nın uyguladığı ihracat tedbirleri hakkındaki endişelerini iletmek üzere Washington'u ziyaret etti.

Japonya'nın milli güvenlik tedbirlerini gerekçe göstererek, bazı yüksek teknoloji ürünlerde Güney Kore'ye yönelik ihracat sınırlamaları koymasının yankıları sürüyor. Güney Koreli diplomatlar, konuyla ilgili görüş teatisinde bulunmak üzere ABD'ye gitti.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdürü Kim Hee-sang, perşembe günü ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilileriyle bir araya geldi. Görüşmenin ardından gazetecilere bilgi veren Kim, kısıtlamaların olumsuz etkilerini ABD'li yetkililere aktardıklarını ifade etti. “Bu toplantının ABD'nin Güney Kore'nin bu konudaki endişelerini anlamasını sağlamak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum” diyen Kim, ABD'nin tepkisi hakkında ise detay vermedi. Kim, Güney Kore ve Japonya'nın ABD'nin önemli müttefikleri olduğunu, bu nedenle ABD'li yetkililerin konuyla yakından ilgilendiğini de sözlerine ekledi.
Öte yandan, Güney Kore'nin, Cumhurbaşkanlığı Ulusal Güvenlik Ofisi Başkan Yardımcısı Kim Hyun-chong’ı da temaslarda bulunmak üzere Washington’a gönderdiği öğrenildi.

ABD'nin tepkisi merak konusu
ABD hükümeti, Japonya'nın katı ihracat sınırlamaları konusundaki görüşünü henüz resmi olarak açıklamasa da Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, ABD’nin üç ülke arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için elinden geleni yapacağını söyledi.  

Burak Ersoy 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.