TEKNOLOJİ - 05 Ağustos 2022 Cuma 09:51

Güney Kore'nin ay keşif görevi başladı

A
A
A
Güney Kore'nin ay keşif görevi başladı

Güney Kore'nin ilk Ay Yörüngesi Keşif Aracı (KPLO), ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Keşif aracını ay yörüngesine ABD merkezli uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in Falcon 9 roketi taşıdı.

ABD merkezli uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü'nün "KPLO" olarak da bilinen ilk ay yörünge aracı Kore Pathfinder Lunar Orbiter'ı (Ay Yörüngesi Keşif Aracı), yörüngeye gönderdi. Keşif aracını taşıyan Falcon 9 roketi yerel saat ile 19.08'de ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. 678 kilogram ağırlığında olan keşif aracının yörüngeye gönderilmesi ile resmen başlayan ay görevinin, Güney Kore'nin 2030'ların başlarında aya robotik bir iniş yapma hedefi de dahil olmak üzere uzay araştırmalarında yol gösterici olacağı belirtildi.

Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü'nden proje sorumlusu Eunhyeuk Kim, görevin ana hedefinin teknolojik gelişme sağlamak olduğunun altını çizerek, "Ayrıca gözlem araçlarını kullanarak ay yüzeyi hakkında bazı yararlı veriler elde etmeyi umuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Ayın tadını çıkar" anlamına geliyor

Kore dilindeki "dal" ve "nurida" kelimelerinin birleşiminden oluşan ve "ayın tadını çıkar" anlamına gelen "Danuri" olarak da adlandırılan KPLO görevinin yaklaşık 180 milyon dolara mal olduğu biliniyor.

Burak Ersoy
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’nın Saray Mahallesine muhtarlık hizmet binası Kütahya’da Saray Mahallesinin yeni muhtarlık hizmet binasını hizmete sunuldu. Törende konuşan Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “Kütahya Belediyesi’ne bağlı mahalle muhtarlarının ilimiz vatandaşlarının taleplerini dinlemek, karşılamak, gerekli sosyal yardımları ulaştırmak adına bir başvuru noktası niteliğinde Fen İşleri Müdürlüğümüzce muhtarlık hizmet binası tasarlanmış ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. Başta Saray Mahallesi olmak üzere Yıldırım Beyazıt Mahallesi, Cedit Mahallesi, Zığra Mahallesi, Aydoğdu Mahallesi, Çalca Mahallesi, Perli Mahallesi ve Hacıazizler Mahallesine de Muhtarlık Hizmet Binası yapımı tamamlanmıştır. 27 metrekare genişliğine sahip muhtarlık hizmet binası ana birimi muhtar odası olmak üzere gerekli erzak ve aletlerin toplanacağı depo alanı, muhtarların bakım ve ihtiyaçlarını giderebilecekleri mutfak ve tuvalet alanından oluşmaktadır. Yapı girişinde tanımlanan ahşap gölgelik sarmaşıkların tutunabileceği yüzeyiyle bahar ve yaz aylarında serin ve keyifli bir dış mekân deneyimi sunmayı hedefledik. Bina cephesi kültürel ve doğal dokuya uyum sağlaması hedeflenerek tuğla ağırlıklı oluşturuldu. Çatı kaplaması olarak alaturka kiremit kullanıldı. Açıklıklar için ahşap teması ön plana çıkartıldı. Sonuç olarak muhtarlık hizmet binası, içerisinde muhtarların vatandaş ile daha samimi ve hoşgörülü bir iletişim kurması, muhtarların daha özverili çalışması hedefiyle mahallemize kazandırıldı” ifadelerini kullandı. Saray Mahallesi muhtarı Necati Şahin de yeni hizmet binasının hayırlı olması temennisinde bulundu.