KÜLTÜR SANAT - 10 Temmuz 2017 Pazartesi 15:22

Güneydoğu yerli filmi tercih etti

A
A
A
Güneydoğu yerli filmi tercih etti

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) istatistiklerine göre, 2016 yılında gösterime giren filmlerden Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde en çok yerli filmler tercih edildi.

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü istatistiklerine göre Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı içerisindeki Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde geçen yıl boyunca gösterime giren filmler arasında izleyiciler yerli olanları tercih etti. İstatistiklere göre, Gaziantep’te 2016 yılında toplam sinema salonu sayısı 38 oldu. Gaziantep en çok sinema salonu olan 10. il oldu. 38 salonda toplam koltuk sayısı 4 bin 465 oldu. Bir yıl boyunca 785 film gösterildi. Gösterilen filmlerin 364’ü yerli, 421’i yabancı film oldu. Gösterilen yerli film sayısının yabancı filme göre daha az olmasına rağmen yerli film izleyicisi daha fazla oldu. 1 milyon 74 bin 158 sinema izleyicisinin 650 bin 142’si (yüzde 60,5) yerli film seyircisi oldu. 2015 yılına göre 2016 yılında Gaziantep’te hem gösterilen film sayısı hem sinema seyircisi sayısı azaldı. Gaziantep’teki sinemalarda 53’ü erkek, 17’si kadın olmak üzere toplam 70 kişi çalıştı.

Adıyaman’da bir yılda 60 film gösterildi

Adıyaman’da 2016 yılında toplam sinema salonu sayısı 5 olurken toplam koltuk sayısı 429 oldu. 5 sinema salonunda bir yıl boyunca 47 yerli ve 13 yabancı film olmak üzere toplam 60 film gösterildi. 52 bin 361 sinema izleyicisinden 33.145’i (yüzde 63,3) yerli film izlerken 19 bin 216 kişi yabancı film seyircisi oldu. 2015 yılına göre 2016 yılında Adıyaman’da hem gösterilen film sayısı hem sinema seyircisi sayısı arttı.
Adıyaman’daki sinemalarda 5’i erkek, 2’si kadın olmak üzere toplam 7 kişi çalıştı.

Kilis’te 26 bin seyirci

Kilis’te 2016 yılında toplam sinema salonu sayısı 4 olurken toplam koltuk sayısı 256 oldu. 4 sinema salonunda bir yıl boyunca 20 yerli ve 9 yabancı film olmak üzere toplam 29 film gösterildi. 26 bin sinema izleyicisinden 22 bini (yüzde 83,8) yerli film izlerken 4 bin kişi yabancı film seyircisi oldu. 2015 yılına göre 2016 yılında Kilis’te gösterilen film sayısı azalırken sinema seyircisi sayısı arttı. Kilis’teki sinemalarda toplam 3 kişi çalıştı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Çok sevdiği eşinin ardından kitap çıkardı 2 yıl önce hayat arkadaşını kaybeden Prof. Dr. İsmail Erdoğan, çok sevdiği eşi yaşadığı mutlu günlerin gençlere örnek olması amacıyla çıkardığı ‘Engine Uçurdum Gönül Kuşumu’ kitabının tüm gelirini ise hayır kurumuna bağışlayacak. Malatyalı Prof. Dr. İsmail Erdoğan, 24 Haziran 2022’de yıllarda aynı yastığa baş koyduğu hayat arkadaşı Gönül Erdoğan’ı kaybetti. Eşini çok seven İsmail Erdoğan, yaşadığı mutlu yılların gelecek nesillere de aktarılması adına kitap yazmaya karar verdi. ‘Engin’e uçurdum Gönül kuşumu’ adını verdiği kitabının ilk baskısını yapan Erdoğan, “Onun ardından bir şeyler yapmak ve ona olan bağlılığımı göstermek için hatıralarımızı yazarak bir kitap haline getirmeye karar verdim. Bunu yaparken kızlarımla da konuştum. Onlarında rıza ve görüşlerini alarak kitabımı şekillendirdim. 3 ay gibi bir sürede kitabımı yazdım ve daha sonra bir kitapevinde bastırdım” dedi. Yazdığı kitabının daha çok kadınlar tarafından okunmasını isteyen Erdoğan, “Kitabımın içerisinde bağlılık var, sevgi var, hüzün var, yaşadığımız çok acı olaylar var, tatlı hatıralarımız var. Bir insan öldüğü zaman bedenen aramızdan ayrılıyor. Onun hatıralarını yaşatmak, onu içinde tutmak, onunla birlikte yaşıyormuş gibi olmak içinde bir şeyler lazımdı. Bende en iyi bildiğim işi yaptım. Eşimin adına da böyle bir şey yaptım. Kitabımız internet sitelerinde satılıyor” şeklinde konuştu. Kitabının satışından elde ettiği tüm geliri de hayır kurumuna bağışlama kararı aldığını da ifade eden Erdoğan, “Kitabımdan ettiğim bütün geliri bir kuruşuna dahi dokunmadan Yetimler Kervanı Yardımlaşma Derneği’ne bağışlıyorum. Hem yetimlerimize fayda olsun, hem de rahmetli eşimin ruhu şad olsun” dedi. Eşinin de yaşamdayken hayır işlerine önem verdiğini kaydeden Erdoğan, kitabının ikinci ve üçüncü baskısını da yapmayı düşündüğünü dile getirdi. Yetimler Kervanı Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı İhsan Çolak ise Yazar Erdoğan’a bu duyarlı davranışından dolayı teşekkür ederek “Kendisine buradan teşekkür ediyorum vefalı ve çok kıymetli bir davranış yetimler adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.