EĞİTİM - 28 Temmuz 2022 Perşembe 13:59

Gurbetçiler, Sivas köftesine hasret

A
A
A
Gurbetçiler, Sivas köftesine hasret

Gurbetçilerin tatil için memleketleri Sivas'ı tercih etmesi Sivas'ta sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan Sivas köftesinde günlük tüketimi 40 tona yükseltti.

Gurbetçi Sivaslıların tatil için memleketlerini tercih etmesi 650 bin olan ilin nüfusunun yaklaşık 2 milyona çıkmasına neden oldu. Yurt dışındaki ve yurt içindeki Sivaslıların memleketlerine akın etmesi ile Sivas’ta sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan Sivas köftesi tüketimi de arttı. Sivas’ta 36 lisanslı satış noktası ve yaklaşık 400 lokantada satışı yapılan Sivas köftesinde günlük tüketim miktarı 40 tona kadar yükseldi.

“Gurbetçiler tüketimi arttırdı”

Sivas’ta 4. kuşak olarak dede mesleği köfte ustalığını sürdüren İshak Kaan Usta, “Sivas köftesi, kokusu ve hayvanların yem yeme özelliğiyle diğer etlerden, köfte olarak da diğer köftelerden ayrıdır. Sivas yaylımında yetişen hayvanların yediği kekik ve bu yörenin çiçeklerinde ki kokusu etinde siniyor. Bu eti biraz daha ön plana atıyor. Bizde bunu içerisinde hiçbir şey koymadan sadece tuzla beraber köfte yapıyoruz. Bu da diğer köftelerden ayırıyor” dedi.

Gurbetçiler, Sivas köftesine hasret

“Tüketim 40 tona ulaştı”

Usta, Sivas köftesinin içerisinde katkı maddesi ve ekmek kırıntısının olmadığını ifade ederek, “Galeta yok mesela glüten rahatsızlığı olanlar rahatlıkla tüketebilirler. Sivas köftesi bu sayede diğer köftelerden birkaç adım öne çıkmış oluyor. Tüketim yaz ve kış olarak 2’ye ayrılıyor. Yaz aylarında gurbetçilerimizin Sivas’a gelmesiyle beraber tüketim çok fazla artıyor. Günlük rahatlıkla 30, 40 ton köfte tüketimi olur. Gurbetçilerimiz gittiğinden dolayı kışın bu düşer. Bu sene gurbetçilerimiz Sivas’ı şereflendirdiler, çok kalabalıktı, çok özlemişler köfteyi aşırı beğenerek yediler” şeklinde konuştu.

Gurbetçiler, Sivas köftesine hasret

“Sivas’a gelenler emin olun ki köfte için geliyordur”

Sivas köftesini özlediğini ve bu lezzeti başka bir yerde bulamadığını belirten Mikail Soyudoğru isimli gurbetçi ise “Özlediğimiz lezzetlerden olan Sivas köftesini mutlaka her geldiğimizde yiyoruz. Orada arıyoruz bulamıyoruz. Sivas’a gelenler emin olun ki köfte için geliyordur. Gelenlere de tavsiye ediyorum” diye konuştu.

“Köfteye hasret kalıyoruz”

Sivas köftesini diğer köftelerden daha lezzetli bulduğunu belirten Mustafa Kaya Yazıcı, “Viyana’dan geliyorum. Has Sivaslıyım özellikle köfte yemeye hasret kalıyorum. Diğer köftelerle Sivas köftesi arasında çok büyük lezzet farkı var. Kesinlikle gelen vatandaşlara öneriyorum” dedi.

Mert Taha Varol - Mustafa Kurtulan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.