DÜNYA - 30 Nisan 2024 Salı 23:23 | Son Güncelleme : 30 Nisan 2024 Salı 23:27

Gürcistan'da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısı protestosuna polisten sert müdahale

A
A
A
Gürcistan'da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısı protestosuna polisten sert müdahale

- Gürcistan'da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısına yönelik devam eden protestolara polis sert müdahalede bulundu.

Gürcistan'da ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplum kuruluşlarını bastıracağı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl büyük tepki çeken "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısına yönelik protestolar devam ediyor. Göstericiler, bir kez daha başkent Tiflis’teki parlamento binası önünde toplanarak, söz konusu yasa tasarısının yeniden parlamentoya sunulmasına ve müzakere edilmesine tepki gösterdi.

Gürcistan'da

Göstericilere yapılan uyarıların ardından polis ve göstericiler arasında arbeden çıktı. Polis, protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Göstericiler, ise polise taş ve şişe gibi nesneler atarak karşılık verdi. Çıkan olaylarda yaralananların ve gözaltına alınanların sayısı henüz bilinmiyor.

Gürcistan'da

Parlamento’da 17 Nisan'da muhalefetin boykot ettiği oturumda ilk okuması gerçekleştirilen yasa tasarısı 83 oyla kabul edilmiş, bugün ise ikinci okuması için oturum yapıldı. İkinci okumaya yönelik oturum yarın devam edecek. Üç okumanın ardından yasa tasarısı cumhurbaşkanı onayına gönderilecek. Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, ise yasa tasarısına veto edeceğini bildirmişti.

İlkin Hüseynov

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da vektörel mücadele çalışmalarına hız verildi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, Belediye Veterinerlik İşleri Müdürlüğü ekipleri halk sağlığını tehdit eden sinek, sivrisinek ve larvalara karşı ilaçlama çalışmalarına hız vererek periyodik aralıklarla tüm mahalleleri ilaçlıyor. Karasinek ve sivrisineğin en büyük üreme kaynakları olan hayvan gübrelik alanları ile dere yataklarında mücadele çalışmalarına yoğun şekilde devam eden Sungurlu Belediyesi, İlçedeki 17 mahallede belirli bir program dahilinde ilaçlama çalışmaları yürütürken havaların ısınmasıyla birlikte cadde ve sokaklarda günün belirli saatlerinde araç üstü ve mobil araçlarla ilaçlama çalışmalarını gerçekleştiriyor. Birçok hastalığın kaynağı olan vektörle mücadeleyi şehir genelinde tespit ettikleri üreme alanlarında fiziksel ve larva mücadele çalışmalarının kesintisiz devam ettiğini belirten Başkan Dere, “Problemi kaynağında çözmek için bu çalışmamıza büyük önem veriyoruz. İlçe merkezinde hava sıcaklıkları arttığında ULV araçlarımızla her hafta cadde ve sokaklarımızda, evsel atık çöp konteynırlarında ise 15 günde bir vektörel mücadele çalışması yapılacak" dedi. Kaçak döküm yapılan gübrelik alanlar ve küçük su birikintilerinde binlerce larvanın üreyebileceğine dikkat çeken Belediye Başkanı Muhsin Dere, “Vektörel mücadelede vatandaşlarımızın desteği bizim için çok önemli. Yaptığımız çalışmalarla vatandaşlarımızın aldığı tedbirler birleşince daha etkili ve daha güzel sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Hemşerilerimizden evsel katı atıklarını çöp poşetlerinin ağzını kapatarak çöp konteynırına bırakıp konteynır kapaklarını da kapalı tutmalarını istiyoruz " şeklinde konuştu. İlçede belirli periyotlar ile yılın 12 ayında vektörel mücadele çalışmalarının devam ettiğini belirten Belediye Başkanı Muhsin Dere, insanların yaşam kalitesini etkileyen karasinek ve sivrisineklerle kaynağında mücadele ettiklerini vurguladı.
İstanbul Eski eşini boğazından bıçaklayarak öldüren yazar Funda Demirci’ye ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi Beşiktaş’ta eski eşi Mustafa Çapar’ı boğazından bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen yazar Funda Demirci’ye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açıldı. Beşiktaş’ta 28 Eylül 2023’de eski eşi Mustafa Çapar’ı boğazından bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen yazar Funda Demirci’ye yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, maktul Mustafa Çapar’ın eski eşi Funda Demirci tarafından boğazından bıçaklanarak öldürüldüğü ihbarı üzerine soruşturma başlatıldığı anlatıldı. Babasını kanlar içerisinde yerde gördüğü belirtildi Maktul ile şüphelinin oğlu M.Ç.’nin ifadesine yer verilen iddianamede, anne babalarının 2021’de boşandıklarını, annelerinin dönem dönem evlerine gelerek bazen kaldığını, olay günü de annesi evdeyken gece bir ses duyduğunu, salona girdiğinde ise babasını kanlar içerisinde yerde gördüğünü söylediği aktarıldı. ‘’Bana uçak bileti ayarlayın’’ Sitede özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Tayfur V.’nin ifadesine de yer verilen iddianamede, olayın yaşandığı gece söz konusu evin önüne gittiğinde şüpheli Demirci’yi elinde büyük bir bıçakla binadan çıkarken gördüğünü, eve girdiğinde ise maktulü boğazı kesik kanlar içinde bulduğunu, maktulün ayak ucunda oğlunun ağlayarak oturduğunu gördüğünü ve ambulans geldiğinde olay yerini başka güvenlik görevlisi arkadaşına bıraktığı sırada şüphelinin, ‘bana uçak bileti ayarlayın’ şeklinde bir telefon görüşmesi yaparken duyduğunu söylediği kaydedildi. Kardeşine eski eşinden nefret ettiğine ilişkin mailler ve ses kayıtları göndermiş Hazırlanan iddianamede şüpheli Demirci’nin, cinayetten önce kardeşine eski eşinden nefret ettiğine ilişkin mailler ve ses kayıtları gönderdiğinin tespit edildiği, akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu alınmasının talep edildiği ancak cezai sorumluluğunu etkileyecek seviyede akıl hastalığı olduğunu göstermediği belirtildi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi İddianamede şüpheli Funda Demirci’nin ‘boşandığı eşe karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şüphelinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.