KÜLTÜR SANAT - 29 Eylül 2014 Pazartesi 16:35

Halk Edebiyatı Dergisi’nin ikinci sayısı çıktı

A
A
A
Halk Edebiyatı Dergisi’nin ikinci sayısı çıktı

“Halk edebiyatta birleşecek!” sloganıyla yola çıkan, “Halk Edebiyatı Dergisi”nin ikinci sayısı 80 sayfa olarak çıktı. İçinde röportaj, deneme ve şiirlerle dikkatleri çekti.

Dergide öne çıkan yazı başlıkları ise şöyle: Faruk Gökbulut’un Üstat Bahaettin Karakoç’la röportajı, şiire ve yazarlığa dair bir sohbet şöleni. Şenol Tombaş’ın “Yazarlık, Edebiyat ve Eleştirmelere Eleştirisi” yazısında doğru eleştiri yapmanın püf noktalarına değiniyor. Şerif Aydemir “Türkülerle Savrulan Yürekler “isimli yazısında türkülerin, folklorumuzdaki önemine değinirken insanımıza dair yüce duyguları adeta iğnenin deliğinden geçirdiğini göreceksiniz. Emre İlkay Aytekin “Türk Edebiyatı” yazı dizisinde, Bilge Kağan Yazıtı ve Gök-Türk yazısına dair akıcı bir üslupla konuları açıyor. Filiz Çırpıcı “Yunus’tan İnciler” yazısında, Yunus’un şiirlerini değerlendirirken, onun şiirleri üzerinden çağın -insan sevgisi- ihtiyacını yazısında vurguluyor. Osman Akkuşak “Yazıda Akıcılık” başlıklı yazısında, yazar olmak isteyen gençlere rehberlik edecek nitelikte kaleme alınmış bir yazı. Şafak Ergün, kendine münhasır güzellikte ki iki şiiriyle dergideki şiirlere ayrı bir güzellik katıyor. Mevlüde Varol iki şarkı tadındaki şiiriyle dergiyi zenginleştiriyor. Faruk Gökbulut ‘un “Küsmüş Tellerine Sazım Çalmıyor” şiirinde sevgiliye söylenen hoş ve içli mısralar var. Diğer şairler, İbrahim Özgün, Beyza Nur Ergelen, Filiz Çırpıcı, Aysun Ateş, Ayşe Karayiğit, Süleyman Apaydın, İbrahim Güleç, ancak insan ruhunun sesi olabilen bir birinden güzel şiirleriyle dergiye ayrı bir zarafet katıyorlar.

Dergideki deneme yazılarını ise şöyle sıralayabiliriz: Zeynep Özsarı’nın “Kelime Kayıplarım”,oldukça başarılı ve gizemli bir yazı. Süheylâ Acar “Ben İstanbul”um yazısında şiirsel bir üslupla yazdığı yazısında “İstanbul” konuşuyor. Filiz Boz, yazmanın vaz geçilmezliğini anlatırken büyüleyesi bir dil kullanıyor. Hilal Yılmaz Erkurt, İstanbul’u anlatırken onun kaleminden başka güzel bir İstanbul okuyoruz, masalımsı, büyüleyici, özlem, hasret ve dönmek istediğiniz şehir… Yalçın Sevim, aşkı bir başka güzel anlatmış. Ali Kamer, Tükçe ’ye dair işçiliğin ve emeğin fazlaca olduğu bir yazı meydana getirmiş, herkesin faydalanabileceği bir yazı. İlker Dere, düşünce yazısında hayatın olumsuzluklarına dair çarpıcı tespitlerle dolu.

Dergideki hikâyeler ise şöyle: Perihan Akçay’ın metafizik unsurlarla ördüğü öyküsü masal tadında akıp gitmekte. Naciye Özdemir’in öyküsü “Umut Mezarlığı” gizemin ve yaşamın ölüm ile kardeşliği ve umudun-umutsuzluk ile kardeşliğini işleyen sevimli bir öykü. Şenol Tombaş’ın “Halis Baba” öyküsü, vaz geçemediğimiz alışkanlıklarımızın bize, nasıl kıydığının çarpıcı bir öyküsü. Emre İlkay Aytekin’in yaşama dair güzel bir öyküsü. Faruk Yılmazer’in büyüleyici bir üslupta akan hikâyesi hatıra tadında. Aysun Ateş, “Eskici” isimli öyküsünde sahipsiz anıları topluyor ve ilginç bir öykü. Mahmut Nadir Ünal, öykü kahramanını, hayalinin peşinden sürüklüyor.

Ahmet Dağ’ın, tarih yazısında Endülüs’ün fetih öncesine değinirken, kadim tarih insanın gözünde yeniden sahleniyor ve arkasından Kastamonu manileri bizi karşılıyor.  Şenol Tombaş ile “Yazarlık Atölyesi” seçkilerinden sonra bizi derginin son sayfalarına doğru, bir birinden güzel gülmeceler karşılıyor; adab-muaşeret ve Türk insanının ince zekâsını konu alan oldukça zevkli gülmecelerle derginin sayfaları son bulmakta.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.