EĞİTİM - 25 Mayıs 2015 Pazartesi 15:34

Hami Koç: 'Özel okullar daha iyi bir yere gelecek'

A
A
A
Hami Koç: 'Özel okullar daha iyi bir yere gelecek'

Özel okulların eğitim sistemi içinde hak ettikleri yerde olmadıklarını belirten ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Hami Koç, dershanelerin dönüşüm sürecini işaret ederek, “Süreç tamamlandıktan sonra özel okullar daha iyi bir yere gelecek” dedi.

Sektörün tüm paydaşlarının katkılarıyla düzenlenen “Dershanelerin Dönüşüm Süreci” konulu toplantı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla Pendik The Green Park Hotel’de gerçekleşti. Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR), Özel Öğretim Derneği (ÖZDER), Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZDEBİR), Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) ve Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) tarafından organize edilen toplantıda dershanelerin dönüşüm sürecinin tüm ayrıntıları masaya yatırıldı.

Programda Bakan Avcı’nın yanısıra Müsteşar Doç. Dr. Yusuf Tekin, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Yusuf Okumuş ve Fethullah Güner, Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hami Koç, Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Başkanı Ahmet Akça, Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel ve milli eğitim camiasından çok sayıda isim ve özel okulların kurucu ve yöneticileri hazır bulundu. 

Türkiye’de şu an itibariyle özel okulların hak ettikleri yerde olmadıklarını belirten Hami Koç, “Özel okullar, yakın gelecekte dershaneden dönüşen okullarla beraber çok daha iyi bir konuma gelecek. Böylelikle dershane tecrübesi olan kurumlar, sektöre katkı sağlayacak. Biz öğretmenler ve kurumlar olarak, velilerimize eğitimin ve öğretimin ayrıcalığını ve farklılığını anlatmalıyız” dedi.

Son yıllarda Milli Eğitim camiasında yaşanan gelişmelere de vurgu yapan Hami Koç, “Süreçte ciddi gelişmeler var. Ülkemizin eğitim sektörünün ve okullarının daha iyi hale gelmesi ve sınıf mevcutlarının azaltılması, eğitim kalitesinin arttırılması konusunda çok önemli adımlar atıldı. Bunlardan biri de dershanelerin, özel okula, temel liseye ya da dönüşüm okuluna dönüşmesiydi. Bu dönüşümde şu anda yüzde 5 civarında olan özel okul yüzdesinin, önce yüzde 7’lere, sonra yüzde 10’lara, ardından da yüzde 15’e çıkarmak hedefleniyor. Biz bu gelişimin eğitim sistemimize ciddi katkıları olacağına inanıyoruz” diye konuştu. Koç öğrenci ve velilere çağrıda bulanarak üniversiteye giriş için endişe etmemelerini okudukları okuldaki müfredata önem vererek derslerini kavramalarını böylece başarılı olacaklarını ve hedeflerine ulaşacaklarını söyledi. 

“2195 DERSHANE DÖNÜŞÜM PROGRAMINA KABUL EDİLDİ”
Dershanelerin dönüşüm süreciyle ilgili sayısal bilgiler veren Bakan Nabi Avcı ise “22 Mayıs 2015 tarihi itibariyle, 2240 dershane dönüşüm programına müracaat etmiş, bunlardan 2195 tanesi dönüşüm programına kabul edilmiştir. Dönüşüm programına başvurmak, 1 Eylül 2015 tarihine kadar devam edecek. Yine 22 Mayıs tarihi itibariyle, 249’u temel lise olmak üzere, 276 dershaneye özel okul ruhsatı düzenlenerek, dönüşüm işlemleri tamamlanmıştır. Dönüşüm programına alınan diğer kurumların özel okul açma işlemleri, 1 Eylül 2015 tarihine kadar tamamlanacaktır. Dönüşüm programına alınmayan dershaneler ile gerekli şartları sağlayamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetleri, 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle sona eriyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 14 Mart 2014 gününden, 22 Mayıs 2015 tarihine kadar, 401 dershanede kendi isteğiyle faaliyetlerine son vermiştir” dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.