SAĞLIK - 10 Ekim 2019 Perşembe 17:27

Hasta yakınları ruh ve beden sağlığı konusunda bilgilendirilecek

A
A
A
Hasta yakınları ruh ve beden sağlığı konusunda bilgilendirilecek

Ağır hastalıklarla mücadele eden hasta yakınlarına ruh ve beden sağlıklarını dengede tutmaları için Çocuğum Özel Kampı’nda yol gösterilecek. Yaşamlarını nasıl dengede tutacakları, doğru desteğin tedaviye olumlu etkileri konusunda hasta yakınları ve anneler uygulamalarla eğitim alacak.

Özel çocuklara sahip hastaların yakınlarına ruh ve beden sağlıklarını korumalarına destek olmak amacıyla Çocuğum Özel Kampı kuruluyor. Projenin tanıtımının yapıldığı toplantıda projeyle ilgili bilgiler aktarılırken, toplantıya kampın kurucuları olan Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, Ruhsal Gelişim Uzmanı Saba Deniz Uzun ve Yoga Uzmanı Ela Şeker katıldı.

Yapılan bilgilendirilmede; zihinsel ya da bedensel engeli bulunan, kronik hastalığı olan, kanser gibi ağır süreçlerden geçen özel çocuklara sahip hasta yakınlarının ruh ve beden sağlıklarını korumaları, dengelemeleri, hastalıkla mücadele ederken duygu durumlarını kontrol altında tutabilmelerine destek olmak üzere projelendirilen Çocuğum Özel Kampı'nda, hasta yakınlarına uygulamalarla yol gösterilecek.

"Bu projede anne kitle öncelikli olarak hedefleniyor"
Projenin kurucusu Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, yaptığı açıklamada, özel çocuklar için hazırlanmış bir proje için burada olduklarını dile getirerek, "Özel çocuklar; doğumsal veya daha sonradan olabilen, hayat boyu bu durumla yaşayacağı hastalıklara sahip çocuklardır. Bu projede anne kitle öncelikli olarak hedefleniyor. Her zaman büyük resme bakarım. Bu özel çocukların aileleri genelde mutsuz, gülmeyen, gülmeyi unutan kişiler. Onların çocuklarına yöneldiğimiz zaman, tedavi süreçlerinin iyi olmadığını gördük. Daha sonradan farklı annelerle tanışma şansım oldu. Bu annelerin de özel çocukları vardı. Bu özel çocukların anneleri öbür annelerden farklı oldukları için, çocukları da farklıydı. Bugün bu farkındalığı ortaya koymak için bir araya geldik" dedi.

"Bu eğitime katılan anneler ruhen destek alacak"
Birinci hedeflerinin anneler olduğuna dikkat çeken Yağcı, "Türkiye’ye de bir kamp şeklinde eğitim düzenlemeye çalışıyoruz. Özel çocuk sahibi anneleri bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Biz inanıyoruz ki, bu eğitime katılan anneler ruhen destek alacak. Kafasındaki düşünceleri yeniden analiz etme fırsatı olacak. Doğumdan sonra bedensel veya zihinsel sorunlar çıkabiliyor. Otistik, hiperaktif, mongol çocuklar bulunuyor. Bir de kanser olan çocuklarımız var. Yurtdışı seyahatlerimiz oluyor. Hem anneye hem de çocuğa olumlu şeyler katmak istiyoruz" diye konuştu.

Kamp süresince sağlıklı ve hasta çocuklar için beslenme disiplinin nasıl olması gerektiği, bu konuda yapılan hataların neler olduğu gibi konularda eğitimler verecek olan Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı ayrıca şu açıklamalarda bulundu: “Beslenme disiplini her hasta veya özel çocukta farklı olabilmektedir. Zihinsel ve bedensel engelliler için öğünlerdeki besin miktarı, besin içerikleri, beslenme aralıkları ile önerilen besinler kişiye göre değişebilmektedir".

"Bu projede annenin geri dönüşlerle, çocuğun iyileşme sürecine etki etmesini hedefliyoruz"
Kamp katılımcılarına ebeveynlerin kendini besleyerek çocuklarıyla güvenli bağ kurabilmesini sağlayacak interaktif çalışmalar sunacak olan Ruhsal Gelişim Uzmanı Saba Deniz Uzun, bu projenin kendisini çok heyecanlandırdığını vurgulayarak, "Çünkü kendi hayat hikayemde de bunun içinde. Bu proje anneleri ve aileyi öncelik alıyor. Özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin, bakım verenlerine ilgi gösteren bir programdayız. Bu projede öncelikle annenin geri dönüşlerle, çocuğun iyileşme sürecine etki etmesini hedefliyoruz. Benimde serebral palsi olan bir çocuğum var. Onunla yaşadığımız mücadele sürecinde kendi dönüşüm hikayemi anlatıyorum. Bu süreçte bana ve çocuğuma ne gibi durumlar oldu bunu gördük" açıklamalarında bulundu.

"Amacımız öncelikle annelere ve çocuğa bakım veren diğer kişilere yönelik"
Çocuğum Özel Kampı kapsamında ebeveynlere bedenen ve zihnen rahatlık sağlayacak yoga teknikleri hakkında eğitim verecek olan Yoga Uzmanı Ela Şeker de bu projenin amacının öncelikle annelere ve çocuğa bakım veren diğer kişilere yönelik olduğuna değinerek, "Sürece odaklı olmayı hedefliyoruz. Daha çok çocuklarımıza mevcut ve kendimize mevcut kalabilmek için neler yapabileceğimiz konusunda bugün burada bulunduk. Benimde doğuştan serebral palsi olan bir oğlum var. 3 yıl kadar bir hastane süreci yaşadık. Benim kendi kişisel dönüşümüm, bu süreci yaşamam ile birlikte oldu. Bu durumda kendime sunduğum kaynaklarla aslında kendimi iyi etme çabam daha fazla olduğunda çocuğumun da aldığı tedavilerden daha fazla fayda sağladığına tanık oldum" şeklinde konuştu.

Muhammed Fırat Aksoy - Ozan Buğra Koşar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.