EKONOMİ - 23 Eylül 2021 Perşembe 15:52

Havalar bozdu Karadeniz’de ‘çinekop’ patlaması yaşandı

A
A
A
Havalar bozdu Karadeniz’de ‘çinekop’ patlaması yaşandı

Türkiye’nin kuzeyinde etkili olan yağışlar palamut ve hamsi avına engel olurken, Karadeniz’de çinekop patlaması yaşandı.

Sezona büyük ümitle başlayan balıkçılar, her güne yeni bir sürprizle uyanıyor. Bir gün hamsi bolluğu yaşanırken, diğer günlerde ise mezgit, istavrit, palamut, barbun ve çinekop gibi balıkların bolluğu yaşanabiliyor. Karadenizli balıkçılar, geçtiğimiz günlerde bol olan hamsi ve palamudun yerine patlama yapan çinekopu vatandaşlar ile buluşturuyor. Sıcak havalarda kilosu 40 TL’den satılan çinekop, bugün itibarıyla iri boyuna rağmen 30 TL’den satılıyor.

“Karadeniz’de çinekop patladı”

Bugün Karadeniz’den bol miktarda çinekop çıktığını ifade eden balıkçı Onurcan Köse, “Havalar birkaç gündür bozuk gidiyor. Balık biraz az olsa da fiyatlar gayet uygun. Bugün hamsi ve palamut çıkmadı. Onun yerine çinekop oldukça bol çıktı. Çinekopun kilosunu 30 TL’den satıyoruz. Fiyatı gayet uygun ve boyu da oldukça büyüdü. Vatandaşlar bol bol çinekop yiyor. 1 hafta önce çinekopun kilosu 40 TL’ydi. Bugün ise çinekopun hem boyu büyüdü hem de fiyatı düştü” dedi.

“Çinekopun fiyatı 40 TL’den 30’a düştü”

Yaşanan bolluk nedeniyle çinekopun fiyatının düştüğünü dile getiren balıkçı Kurtça Aydın ise, “Havaların kötü gitmesinden dolayı hamsi ve palamut çıkmadı. Deniz estiğinden dolayı şu anda en çok çinekop, istavrit, barbun ve mezgit çıkıyor. Vatandaşlar en çok çinekopa rağbet gösteriyor. Çinekop bollaşınca fiyatı 40 TL’den 30 TL’ye düştü. Havalar biraz daha rahatlarsa hamsi ve palamut da olur. İstavritin kilosu 10 TL, mezgidin kilosu 15 TL, kefalin kilosu 30 TL, kültür balıklarının kilosu 50-70 TL arasında değişiyor ve barbun da 20 TL’den satılıyor” diye konuştu.
Samsunlular ise balık fiyatlarının ve boylarının satın almak için gayet uygun olduğunu belirttiler.

Erdi Demür
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İsdemir, Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni törenle devreye aldı İsdemir, her geçen gün artan temiz çelik üretimine esas: çelik içinde asgari düzeyde olması beklenen hidrojen, azot ve oksijen gibi gazların giderilmesine, metalik olmayan inklüzyonların miktarının azaltılmasına ve ultra düşük karbon ihtiva eden kalitelerin üretilmesine olanak sağlayan teknolojiye sahip RH-OB İkiz Tip Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni devreye aldı. OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nden İsdemir (İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.), demir-çelik sektöründe yaşanan hızlı dönüşüme uyum sağlamak için yatırımlarını sürdürüyor. Türkiye ağır sanayisinin öncü kuruluşlarından İsdemir, söz konusu hedef doğrultusunda hayata geçirdiği yeni yatırımı Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni (İkiz tip RH-OB) 25 Nisan tarihinde düzenlenen törenle devreye aldı. Şirket, 1 milyon 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip tesis için 79 milyon 500 bin dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Üst düzey kalitede temiz çelik üretim kabiliyetine sahip yeni tesis, şirketin üretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde tasarlandı. Bu kapsamda, yeni tesisin konumu binlerce proses verisinin işlendiği simülasyon çalışmaları ile tespit edildi. Tesis için en uygun yer olarak belirlenen Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi’nin boşaltılabilmesi için başka bir bölgede yeni Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi kuran İsdemir, ardından Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi Yatırım Projesi’nin inşa çalışmalarına başladı. İsdemir’in yeni tesisi, yerleşimi ve birçok alt projeyi kapsaması nedeniyle ‘proje içerisinde proje’ olarak nitelendiriliyor. Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’nin ana mühendislik, proses mühendisliği ve teknolojik ekipmanlarının temini dışında kalan inşaat ve montaj işleri, toz toplama sistemleri ile su sistemlerinin kurulması gibi tüm inşa çalışmaları yerli firmalar tarafından gerçekleştirildi. İsdemir, ürün portföyünü üst düzey çelik kaliteleri ile genişletecek Yapılan açıklama göre, Erdemir Mühendislik’in tüm departmanları ile dahil olduğu projenin önemli kilometre taşlarından RH-2 İstasyonu’nda sıcak testleri 25 Mart tarihi itibari ile başlarken, istasyonda bugüne kadar 30 döküm gerçekleştirildi. Soğuk testlerin devam ettiği RH-1 İstasyonu’nda ise, testlerin tamamlanmasının ardından bu yılın Haziran ayında üretime başlanması planlanıyor. İkiz Tip Gaz Giderme (RH-OB) Tesisi’nin tam kapasite devreye girmesi ile birlikte İsdemir, çeşitli kalitelerde üst düzey çelik kalitelerini de ürün portföyüne ekleyecek.
Samsun Başkan Doğan: “Samsun’u daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz” SAMSUN (İHA) – Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Tarımdan sanayiye, turizmden eğitime her alanda önemli bir potansiyele sahip olan Samsun’u daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Bakan Işıkhan’a, Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, ve AK Parti il teşkilatı üyeleri eşlik etti. Ziyarette ayrıca Büyükşehir Belediyesi bürokratları da bulundu. Başkan Doğan, ziyaret sırasında kentte gerçekleştirilen çalışmalar ve yapılması planlanan projelerle ilgili Bakan Işıkhan’a bilgi verdi. Samsun’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Bakan Işıkhan, Başkan Doğan’a çalışmalarında başarılar diledi. Başkan Doğan ise Samsun’un Karadeniz Bölgesi’nin merkezi ve lokomotif kenti olduğunu belirterek, “Tarımdan sanayiye, turizmden eğitime her alanda önemli bir potansiyele sahip olan Samsunumuzu daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz. Bu noktada bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ı şehrimizde ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” diye konuştu. Şeref defterinin imzalanıp hediye takdiminin ardından ziyaret sona erdi.