GÜNDEM - 25 Kasım 2011 Cuma 12:20

"Hayatımda attığım ikinci önemli imza"

A
A
A
"Hayatımda attığım ikinci önemli imza"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kadına yönelik şiddetle mücadele için başlatılan ve ilk imzasını Başbakan'ın attığı 'Biz de Varız' kampanyası bildirgesini imzaladı.

MÜGE ÇEVİK

Çiçek, "Hayatım boyunca on binlerce metne imza attım. Ama hayatımda attığım iki önemli imza olacak. Birisi evlenirken nikah defterine attığım imzadır, ikincisi de budur" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla başlatılacak olan ve ilk imzayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın attığı 'Biz de Varız' kampanyasına imza attı. TBMM Tören Salonu'ndaki imza töreninde bir konuşma yapan Çiçek, kadına yönelik şiddetle mücadele için Türkiye'ye önemli yükümlülükler getiren ve dün TBMM'de onaylanan İstanbul Sözleşmesi ile kadınların ilk defa uluslar arası bir sözleşme teminatına kavuşmuş olduğunu ifade etti. Bu sözleşmenin bir başka öneminin de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Türkiye'nin dönem başkanlığı ve öncülüğünde tüm kadınlara armağan edilmesi olduğunu belirten Çiçek, şöyle konuştu:

"Biz dün gece bunu yasalaştırmış oldu, onaylamış olduk. Türkiye burada da önemli, öncü bir rol oynadı. Geriye dönüp baktığımızda kadınlarımızın sahip olduğu bir kısım haklar, bugün gelişmiş birçok ülkeden önce kadınlarımıza verildi. Ama yeri gelmişken şunu ifade etmek isterim; bir şeyin sadece mevzuatta, yasada hak olarak tanınması önemlidir, bu işin birinci adımıdır. Ama bütün mesele uygulamadadır. Uygulamada eksiklikler varsa, aksaklıklar varsa ya da yeteri kadar bu işin farkında değilsek, mevzuatımızda bunların tek başına verilmiş olması bir anlam ifade etmez. Çünkü haklar ve özgürlükler yaşanmak için, özümsenmek için ortaya konan hususlardır. Eğer yaşamıyorsak, bununla ilgili hayata intikale den olumlu şeyler yoksa mevzuatta bunların bulunmasının pratikte kadınlarımıza çok fazla bir faydası olmaz."

İşin en önemli boyunun eğitim olduğunu belirten Çiçek, "Biz her işi toplum olarak yasayla düzenleme kolaycılığına giden bir toplumuz. Hangi sorun varsa, bir kanun çıkaralım bu işi halledelim O işin bir boyutudur. Çıkarılan kanunların elbette olumsuz gidişatı olumluya döndürmek, yanlışları ortadan kaldırmak noktasında bir rolü, etkisi vardır. Ama işin özünde bir eğitim eksikliği olduğu ortadadır. Bir toplumsal eğitime de ihtiyacımız var. Bunun için bu türlü kampanyalar, toplantılar kadın hakları konusunda bir farkındalık yaratmak, bunun önemini vurgulamak için önemli. Ben de bugün bunun için bulunuyorum" dedi.

"DEMOKRASİNİN KALİTESİNİN GÖSTERGESİ KADINA YÖNELİK UYGULAMALARDIR"

Özellikle kadınlara yönelik en ayıp şeyin şiddet olduğunu ifade eden Çiçek, "Bir ülkede demokrasinin kalitesi için birçok gösterge vardır. Ama bana göre en önemli göstergelerin başında kadına yönelik uygulamalardır. Eğer bu konularda olumlu göstergeler varsa, olumlu göstergeler her geçen gün daha iyiye gidiyorsa, demokrasinin kalitesi yükseliyor demektir. Demokrasi orada bir anlam ifade ediyor demektir. Ama bu anlamda göstergeler iyiye gitmiyorsa, mevzuattaki düzenlemelere rağmen, o zaman oturup yeni baştan politikalarımız dahil her şeyi gözden geçirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Anayasal seviyede de mevcut düzenlemeleri daha ileri noktaya götürecek bir çalışmayı da meclis çatısı altında yapacaklarını belirten Çiçek, "Fazla gecikmeden, çünkü zaman ilerliyor. Biz de bu işleri çok daha uzun bir zamana yaymak niyetinde değiliz. Bu dönem TBMM inşallah dün gece onayladığımız sözleşme gibi bu alanda da önemli açılımları getirecek, yeni bir anayasası topluma kazandırmış olur" şeklinde konuştu.

Çiçek daha sonra 'Biz de Varız' kampanyası bildirgesine imza attı. Çiçek'in imza atarken, 'ıslak imza istiyorlar' dedi. Çiçek, hayatı boyunca on binlerce metne imza attığını belirten Çiçek'in, "Ama hayatımda attığım iki önemli imza olacak. Birisi evlenirken nikah defterine attığım imzadır, ikincisi de budur" şeklindeki sözleri salondakileri güldürdü.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir