GENEL - 24 Ocak 2010 Pazar 13:00

Hayatını kaybeden 10 dağcı anıldı

A
A
A
Hayatını kaybeden 10 dağcı anıldı

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda geçtiğimiz yıl 25 Ocak tarihinde meydana gelen çığ felaketinde yaşamını yitiren 10 dağcı için anma töreni düzenlendi.

ERSEN KÜÇÜK-RECEP ERGİN/GÜMÜŞHANE

Yoğun kar yağışı altında yapılan törende 10 dağcı anısına yaptırılan anıt da açıldı.

Gümüşhane Valiliği tarafından bölgeye yakın bir noktaya yaptırılan anıtın açılış törenine Vali Enver Salihoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Fuat Kömürcü, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Emniyet Müdürü Kamil Şanlı, Torul Kaymakamı Şafak Gürçam, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Gümrükçüoğlu, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Trabzon Tenis, Dağcılık, Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) yönetici ve üyeleri, GÜDAK yönetici ve üyeleri ile çığ felaketinde yaşamını yitiren sporcuların yakınları katıldı.

Törende bir konuşma yapan TEDA) Başkanı Ali Melih Tankutay, 17 yıllık bir kulüp olarak bugüne kadar binin üzerinde doğa yürüyüşleri ve kamp yaptıklarını ve 30 bin insanı dağlarla ve doğayla buluşturduklarını söyledi. Tankutay, bugüne kadar çığ felaketinin haricinde en ufak bir kazalarının bile olmadığını belirterek, "Ama maalesef az risk gördüğümüz bir ortamda sıkıntı yaşadık. Bunun sonucunda 10 arkadaşımızı kaybettik" dedi.

Çığ felaketinde hayatını kaybeden Özlem Timurcioğlu'nun annesi Sündüz Timurcioğlu ise, kızına yazdığı mektup ve şiiri okudu. Timurcioğlu mektubunda şu ifadelere yer verdi:
"Özlemim yıl 27 Ekim 1983. Bin bir güçlüklerle getirdim seni dünyaya yavrum. Hasta idin, senin için söylediğim ninniler hala yankılanıyor odanın duvarlarında. Hala inleyen bir bebeğin yeşil gözleri dolaşıyor tavanlarda. Hala büyüyen bebek Özlemim." Mektubunu okurken gözyaşlarına hakim olamayana Timurcioğlu ve yaşamını yitiren dağcı yakınları, anıtın üzerindeki Türk bayrağının açılması esnasında da fenalaştılar.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca da, "Bir hafta sonu normal bir yolda yürürken, spor yaparken, sağlıklı olmak için, bölgesini tanıtmak için, bölgeye turizmde canlılık getirmek için hiç böyle bir kazayla karşılaşmak hepimizi düşündürüyor. Türk dağcıları olarak unutmayacağız ve unutulmayacaklar. Sporumuzun riskli olduğunu biliyoruz. Bu risklerden ne kadar uzak durabilirsek o kadar uzun süre dağlarda gezebiliriz diye düşünüyorum" diye konuştu.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın ise yaptığı konuşmada 25 Ocak tarihinin hayatının en zor günü olduğunu belirtti. Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da şunları söyledi:

"Dağcılık ve kayak sporları bazı riskleri taşımakla birlikte riskli sporlar. Bazen de çok acı facialarla, sürprizlerle karşılaşıyoruz. Allah tekrar göstermesin bu tür faciaları. İnşallah bu son olur diyorum. Onlar Trabzonluydu, Maraşlıydılar. Gümüşhane'nin dağlarında şehit oldular. Trabzon ile Maraş kardeş şehirdir. Diyorum ki Trabzon-Maraş kardeşliğinde şimdi birde Gümüşhane eklendi. Onlar memleketlerine defnedildiler ama aslında onlar Gümüşhane'nin dağlarına, Zigana'nın 2100 metrelik doruklarına defnedildiler. Onlar orada yatıyor ve her tarafı birden seyrediyorlar."

Vali Salihoğlu konuşmasını İlhan Erk'in bir beyti ile sonlandırdı.

Yapılan konuşmaların ardından Gümüşhane Valililiği tarafından yaptırılan anıtın, çığ felaketinde yaşamını yitiren dağcılar ve protokol üyeleri tarafından açılışı gerçekleştirildi. Tören için Türkiye Dağcılık Federasyonu ve Trabzon, Gümüşhane dağcılık kulüplerine bağlı çok sayıda sporcu bölgeye geldi. Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları (GÜDAK) tarafından Zirve Camii'nde mevlit okutularak, helva dağıtıldı.

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığ faciasında TEDAK üyesi 17 dağcıdan 12'sinin üzerine çığ düşmüş, olayda Özlem Timurcuoğlu, H. Ali İsaoğlu, Gülhanım Piyale, Dursun İnan, Burçak Sevim, Erhan Terzi, Husniye Sarıbıyık, Dr. Davut Akdeniz, Yasemin Aktaş olay yerinde, Hüseyin Karaosmanoğlu ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman ’Zuzubak’ Otunun fiyatını duyan dönüp bir daha bakıyor: Kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor Batman’ın Sason ilçesinde yüksek dağlarda yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen "zuzubak" otunun kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor. Yemeklerde baharat olarak tüketilen, şifalı bir bitki olarak düşünülen zuzubak otu, ilçenin Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Ot, köylerde yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor. Otun bölgede azalması nedeniyle bu yıl kilogramı 5 bin liradan alıcı buluyor. Yüksek kayalıklardan topladıkları zuzubak otunu tahtadan yapılan huninin içinde kaya tuzu ile birlikte taşla ezerek hazır hale getirdikten sonra kilosunu 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında sattıklarını belirten Muharrem Algan, “Biz bunu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Çok yüksek kayalıklarda yetişiyor. Toplanması çok zordur. Toplarken düşme tehlikesi yaşıyoruz. Bu bölgede Mereto Dağı etraflarında yetişiyor. Topladığımız zuzubak otunu ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getiriyoruz. Biz bunu yemeklerde baharat olarak kullanıyoruz. Bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Çok tercih edilen bir baharat otudur. Ben İstanbul’a ve buralarda talep edenlere gönderiyorum. Ayrana yoğurta, salatalık, domates ve benzeri bir çok yemeğin içine katarak tüketiyoruz. Bizim de tek gelirimiz budur” dedi. Zuzubak otunun çok şifalı olduğunu öne süren Sait Boğuş, otun kilosu şu anda 4 ile 5 bin lira arasında sattıklarını söyledi. Adet olarak da 100 liradan sattıklarını aktaran Boğuş, "Bu otu biz tuzla öğüterek baharat olarak kullanıyoruz. Özelikle kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Her kese şifalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Hacı Aktaş ise, zuzubak otunun çok şifalı olduğu için fiyatının da yüksek olduğunu dile getirdi.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı.
İstanbul Şile Belediyesi’nin güncel borcu 925 milyon TL olarak açıklandı Şile’nin yeni Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, kamuoyu ile belediyenin mevcut mali durumunu paylaştı. 31 Mart Yerel Seçimleri’nde AK Parti’den CHP’ye geçen Şile Belediyesi’nin yapılan incelemelerden sonra güncel borcu 925 milyon 244 bin 128 TL olarak tespit edildi. Şile Belediye Başkanlığı’na asılan pankart ile kamuoyuna ilan edilen güncel borç durumunda yer alan bilgilere göre, belediye kasasında 39 milyon 964 bin 499 TL bulunurken, toplam borç ise 925 milyon TL’yi aşıyor. Başkanlık binasına borç listesi asıldı Belediye binasına asılan pankartta, işçi SSK primleri, personel maaş ve SSK prim ve vergi borçları, SSK borçları, esnafa ödenmeyen borçlar, aylık elektrik borcu, vergi borçları gibi borçlar sıralandı. Şile Belediyesi tarafından paylaşılan tabloda göze batan rakamlar dikkat çekiyor. 442 milyon TL’lik rakam ile dış piyasa şirketlerine olan borçlar listenin en başında yer alırken, 31 Mart öncesi ihalesi gerçekleşmiş ileri tarihli sözleşme bedelleri ise 199 milyon TL, genel sokak aydınlatmaları için 18 milyon TL’lik tutarlar tablonun en dikkat çekici detayları olarak kayıtlara geçti. Başkan Özgür Kabadayı: “İncelemelerimiz devam ediyor” Belediyenin mevcut mali durumu hakkında bilgi veren Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, “Şeffaf, adil ve sürdürülebilir belediyecilik anlayışımızın bir yansıması olarak 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla Şile Belediyesi’nin borç ve mevcut mali durumu hakkında kamuoyunu bilgilendirmek istedik. 2024 yılı içerisinde son üç aylık dönem (ocak-şubat-mart) incelendiğinde özellikle mart ayı içerisinde Şile Belediyesi bünyesinde birçok usulsüzlük yönetimimiz tarafından tespit edildi. Gerçeklikle uyuşmayan son dakika faturalarına yasal itiraz süreçleri içerisinde gerekli itirazlar yapıldı. İncelemelerimizi belediyemize ait SİPAŞ ve Mercanköşk AŞ şirketlerimiz özelinde sürdürüyoruz. Belediye şirketlerimizin güncel mali durumlarını da kısa bir süre sonra ayrıca paylaşacağız” ifadelerini kullandı.