SAĞLIK - 21 Eylül 2014 Pazar 11:53

Hepatit B, AIDS’ten 100 kat daha bulaşıcı

A
A
A
Hepatit B, AIDS’ten 100 kat daha bulaşıcı

Klimik Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) Başkanı Prof. Dr. Sıla Akhan, dünyada her yıl 620 bin kişinin hepatit B’ye bağlı sebeplerden hayatını kaybettiğini belirterek, “Hepatit B, AIDS’den 100 kat daha bulaşıcı” dedi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Samsun’da düzenlenen “Ulusal Viral Hepatit Sempozyumu’nda Kronik Hepatit B’de Zor Kararlar ve Zor Olgular” başlığı altında Hepatit B’yi ele aldı. Klimik Derneği , Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) Başkanı Prof. Dr. Sıla Akhan, dünyada her yıl 620 bin kişinin hepatit B’ye bağlı sebeplerden yaşamını yitirdiğini belirtti.

“HEPATİT B, AİDS’TEN 100 KAT DAHA BULAŞICI”
Hepatit B’nin, nasıl bulaştığını anlatan Sıla Akhan, “Hepatit B, AİDS’den 100 kat daha bulaşıcı. Coğrafi bölgeye göre de bulaş yolu değişim göstermektedir. Örneğin yüksek prevalanslı yerlerde anneden bebeğe doğumla geçiş, orta prevalanslı yerlerde cinsel temas dışı yakın temas ile, geçiş ve düşük prevalanslı yerlerde korunmasız cinsel ilişki ve ilaç bağımlılığı gibi bulaş yolları hakimdir. Anneden bebeğe bulaşması ölümlerin yüzde 21’inden sorumlu tutulmaktadır” dedi.

“HEPATİT B HASTALARININ YÜZDE 70’İ ZOR TEDAVİ EDİLİYOR”
Sıla Akhan, virüsün çok güçlü olduğunu belirterek, “Bulaşma yolları aynı olmasına rağmen bunun nedenlerinin başında virüsün vücut dışında 7 gün canlı kalabilmesi, bütün vücut sıvılarında bulunması ve günlük çoğalma kapasitesinin çok yüksek olması sayılabilir. Bu kadar yüksek kapasitede üretim olunca virüsün yapısında mutasyon dediğimiz birtakım hataların olması kaçınılmazdır. Bizim de içinde yer aldığımız Akdeniz ülkelerinde özellikle belli coğrafyalarda hakim virüs olmasına yol açmıştır. Türkiye’de de görülen kronik hepatit B olgularının neredeyse yüzde 70’i zor tedavi edilmekte” şeklinde konuştu.

“HEPATİT B, HER ÜLKENİN KENDİ REHBERİ OLMASI GEREKEN BİR İNFEKSİYONDUR”
Akhan, hepatit B virüsünün ortadan kaldırmanın her zaman başarılamadığını İfade ederek, “ Bütün bu çalışmaların ışığında hasta izeleme ve tedavi protokolü son derece dinamik gelişmeler gösterdi. Bu konuda çalışan uzmanlar tarafından rehberler hazırlandı. KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu da Türkiye’de farklı bölgelerde bu konuda çalışan 135 İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanın katkıları ile bu sene tedavi rehberi hazırladı. Hepatit B, her ülkenin kendi rehberi olması gereken bir infeksiyondur, çünkü farklı coğrafyalarda farklı sorunlar ön plana geçmektedir. Bizim ülkemiz sınırları içinde bile çok farklı özellikler barınmaktadır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.