SAĞLIK - 29 Ağustos 2016 Pazartesi 10:32

Her 8 kadından biri meme kanseri olabilir

A
A
A
Her 8 kadından biri meme kanseri olabilir

Çağımızda her kadının korkulu rüyası haline gelen meme kanserinin erken teşhis edildiğinde meme dokusu korunarak tedavi edilebildiğini belirten Koru Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Bahadır Ege meme kanserindeki yeni yaklaşımlar hakkında bilgi verdi.

Dr.Bahadır Ege, günümüzde her 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını belirterek Sağlık Bakanlığı verilerine göre meme kanseri görülme sıklığının yüz binde 40,6 olduğunu söyledi. Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Bahadır Ege, “Meme kanseri farkındalığının artması meme kanserinin daha erken teşhis edilmesini sağlamaktadır. Meme kanserinin tedavisinde son yıllarda önemli gelişmeler olmuştur. Onkolojik cerrahi prensiplerle plastik cerrahi tekniklerin birleştirilmesi sayesinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir” dedi.
Onkoplastik cerrahi olarak adlandırılan teknikler sayesinde kanser tedavi edilirken aynı zamanda meme estetiğinin de sağlanmış olduğunu vurgulayan Koru Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Bahadır Ege, “Yapılan çalışmaların onkoplastik cerrahi ile tedavi edilen hastaların memelerinin radyoterapiye karşı daha dirençli olduğunu ve şekil bozukluğunun daha az yaşandığını göstermektedir. Onkoplastik cerrahide meme dokusundan kanserli doku onkolojik prensiplere göre çıkarıldıktan sonra estetik cerrahi tekniklerle meme dokusu dikleştirilerek estetik bir görünüm kazanması sağlanmaktadır” diye belirtti.

Hastaların çoğu zaman eski meme dokusundan daha dik ve estetik görünümlü meme dokusuna kavuşmakta olduğunu anlatan Koru Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Bahadır Ege, “Tabi bu ileri cerrahi teknik koltuk altı lenf bezlerinin teyit yöntemleri ile desteklenmelidir. Sentinel lenf nodu biyopsisi denilen yöntemle koltuk altı lenf bezlerinden şüpheli olanlar bulunmakta ve bu şüpheli lenf bezlerinden anında yapılan patolojik alışma ile koltuk altı lenf bezlerinin çıkarıl çıkarılmayacağına karar verilmektedir” diye konuştu.
Doç.Dr.Bahadır Ege sözlerini şöyle sürdürdü;“Bu yöntemin uygulanmadığı durumlarda ise gereksiz koltuk altı lenf bezi çıkarılma oranı \%80’leri bulmaktadır. Koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması ileride kol ödemine yol açabilmektedir. Onkoplastik cerrahi ile tedavi edilen hastaların çoğunluğu tedavi sürelerin bitiminde sağlıklı diğer memeleri içinde bu cerrahi işlemi istemektedirler. Bu sayede her iki meme, estetik ve simetrik bir hal almaktadır.’ 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman “Dur” ihtarına uymayarak tarlaya kaçan otomobilden 19 bin adet uyuşturucu hap çıktı Batman’da polisin “Dur” ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçtığı tarlada kaza yaparak durabildi. Otomobil ve şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramada 19 bin adet uyuşturucu hap ekstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai maddesi ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre, aldıkları ihbarı değerlendiren Batman İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği ekipleriyle birlikte çalışma başlattı. Polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Petrolkent Mahallesi Bostan Caddesinde bir otomobili durdurmak istedi. Polisin “dur” ihtarına uymayan otomobil sürücü bir süre karayolunda polisten kaçtıktan sonra tarlaya girdi. Buğday başakları arasına gizlendiler Girdikleri tarlada kaza yapan otomobildeki şüpheliler buğday başaklarının arasına saklanmaya çalıştı. İHA Büro ekiplerinin dronlu çalışması sonucu buğday başakları arasına uzanarak saklanan 4 şüphelinin yerini belirledi. Polis etraflarını çevirdiği 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Otomobilde ve gözaltına alınan 4 şüphelinin ikametlerine yapılan aramalarda farklı renklerde toplam 19 bin adet uyuşturucu hap ecstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Yakalanarak emniyete götürülen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece “Uyuşturucu Madde Ticareti” yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.