SAĞLIK - 22 Haziran 2021 Salı 10:00

Hibiskus çayını doğru demlemek önemli

A
A
A
Hibiskus çayını doğru demlemek önemli

Diyetisyen Eda Balcı, Hibiskus çayının antioksidan özelliğiyle sağlığa son derece faydalı olduğunu belirterek, doğru demlemenin püf noktalarını paylaştı.

Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik bölümü Arş. Gör. Eda Balcı, Hibiskus çayına dair bilinmeyenleri anlattı. Hibiskus bitkisinin farklı yörelerde nar çiçeği, bamya çiçeği, roselle veya kerkede olarak bilinen bir bitki olduğunu belirten Balcı, ''Hibiskus ilk olarak Güneydoğu Asya ve Kuzey Afrika’da ortaya çıkmıştır. Günümüzde de birçok yerde yetişmeye devam etmektedir.'' dedi.

Günümüzde insanların, sağlıklı beslenmeye özellikle tıbbi özelliklere sahip besinlere ilgisinin hayli arttığına dikkat çeken Balcı, ''Parlak kırmızı renkte ve oldukça lezzetli olan Hibsikus da bu besinlerden biridir. Genel olarak Hibiskus, içecek (soğuk veya sıcak) marmelat, reçel, puding ve dondurma üretiminde renklendirici ve aroma verici olarak kullanılmaktadır'' diye konuştu.

Balcı, Hibuskus çayının insan sağlığı üzerine etkilerinin birçok çalışma ile ortaya konulduğunu hatırlatarak ''Renginden de anlaşılacağı gibi antioksidan özelliği yüksek olan çaylardan biridir. Diğer bazı çaylardan farklı olarak kafein içermemektedir'' ifadelerini kullandı.

Diyetisyen Eda Balcı, Hibiskus çayının faydalarını 6 maddede sıraladı:

Kan basıncını düzenler. İyi kolesterol denilen HDL kolesterolü yükseltir. Kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü ise düşürür. Düzenli olarak Hibiskus çayı tüketimi bu etkilerin görülmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda içeriğinde bulunan “bioflavonoidler” arter duvarında plak birikimini önlemektedir.

Antioksidan özelliği ve C vitamini içeriğinin yüksek olmasından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırmaktadır. Özellikle nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.

Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını destekleyerek bağırsak gazları ve hazımsızlık sonucu oluşan şişliklerin tedavisinde ve kabızlık problemlerinde etkilidir.

Karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengeler. Bu özelliği sayesinde Hibiskus çayı zayıflama hedeflerinde kilo kaybını kolaylaştırır.

Yapısındaki flavonoidler sayesinde antidepresan özelliği gösterir. Zihinsel ve bedensel sakinleşmeyi sağlar.
Hibiskus çayı ile yapılan bir çalışmaya göre kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığı kanıtlanmıştır.


''Bitki çaylarında demlemenin doğru yapılması çok önemlidir'' diyen Balcı, Hibiskus çayının nasıl demlenmesi gerektiğini de şu şekilde anlattı:

"1 su bardağı kaynamış sıcak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar Hibiskus eklenir ve 5 dakika kadar demlenir. Lezzet katması açısından içerisine tane karanfil, kabuk tarçın, portakal veya limon dilimi eklenebilir. Günde 2 fincanı aşmayacak şekilde tüketilebilir. Aşırı tüketimi zehirleyici etkiye sebep olabilir. Hamilelerin hibiskus çayı içmesi önerilmemektedir. Emziren kadınların ise mutlaka doktora danışarak tüketmeleri gerekmektedir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.