GÜNDEM - 09 Mayıs 2022 Pazartesi 12:19

Hobisiyle dükkanını müzeye çevirdi

A
A
A
Hobisiyle dükkanını müzeye çevirdi

Aydın’da 50 yıldır tornacılık yapan Kemal Göçgeldi, eski eşyalara olan merakıyla 40 yılda topladığı yüzlerce ata mirasını sergileyerek, dükkanını adeta bir müzeye çevirdi. Efelerin kullandığı tüfeklerden, bakır bakraçlara kadar birçok ürünü toplayan Göçgeldi, yörük kültürüne sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak istiyor.

Aydın’da yaşayan 66 yaşındaki Kemal Göçgeldi, tornacılık mesleğini yarım asırdır sürdürüyor. Göçgeldi, terziliğin yanında hobi olarak da ata mirası eşyaları biriktirmeye başladı. Çocukluğundan beri merakı olan eski eşyaları yıllardır biriktiren Göçgeldi, eski tüfeklerden, gaz lambasına, bakraçlardan, hayvan çanlarına kadar eski dönemlerde kullanılan eşyaları dükkanında sergiliyor. Özellikle yörük kültürünün unutulmaması için çaba sarf ettiğini ifade eden Göçgeldi, topladığı eşyalarla dükkanını adeta bir müzeye çevirdi.
Çocukluk merakını tutkuya dönüştüren Göçgeldi, 40 yılda gaz lambası, ibrik, tüfek, kılıç, hayvan çanları gibi yüzlerce ürün topladı. Daha sonra topladığı antikaları yaklaşık 15 metrekarelik torna dükkanında sergilemeye başladı. Adeta müzeye dönen torna dükkanı, müşterilerine de tarihte yolculuk yaptırıyor.

Hobisiyle dükkanını müzeye çevirdi

Yörük kültürüne sahip çıkmaya çalıştığını ifade eden Kemal Göçgeldi; “Ben de yörük çocuğuyum. Atalarımız yörük, çobanlıktan geldik. Onun için büyüklerimizin kullandığı eşyaları biriktiriyorum. Çocukluktan kalma da bir merakım var. Atalarımızın kullandığı eşyaları, aletleri boş vakitlerimde topluyorum, bakımlarını yapıyorum. Çünkü çok eski ürünler olduğu için tamir yapıyorum. Geçmişimizi unutmayalım diye bunlara sahip çıkıyorum. Burası yarı müze gibi aslında. Atalarımızın kullandığı mirasları sergiliyorum. Geçmişimiz için toplamaya çalışıyorum. Esnaf olduğum için her türlü misafirimiz geliyor. Bunları gördüğü zaman ‘Bunu nenem dedem kullanmıştı’ diyerek çocukluğu aklına geliyor. Sergilediğim ürünleri görenler geçmişe yolculuk yapıyor. Kullanmadıkları eski eşyaları da ‘Çöpe gitmesin, biz sahip çıkamıyoruz’ diyerek bana hediye ediyorlar. Ben de tamirini ve bakımını yaparak buradaki ürünlerin yanına koyuyorum. Kısacası geçmişimize sahip çıkıyorum” dedi.

“Geçmişe bakıyoruz”

Kültürün gelecek nesillere aktarılmasını istediğini belirten Göçgeldi; “Eskiden efelerimizin kullandığı bıçaklar, kamalar, saldırmalar, tüfekler var. Koyun, deve çanları var. Koyun kırkma makasları, deve yularları, at üzengileri var. Nenelerimizin kullandığı bakraçlar, hayvanlar var. Yani türlü çeşit hatıralar var. Bulduğum bütün ürünler arızalı oluyor eski olduğu için. El emeğimle tamir yapıyorum, sahip çıkıyorum hem geçmişimizi unutmayalım hem de gençlerimiz öğrensin gelecek nesillere aktaralım diye sahip çıkıyorum” dedi.

Hobisiyle dükkanını müzeye çevirdi

Hobisinin, komşu esnaflar tarafından da çok beğenildiğini ifade eden Göçgeldi; “1978 yılında Çine’den Efeler’e geldim ve 44 yıldır aynı yerimdeyim. Bu sergiyi gören esnaf komşularım da çok iyi karşılıyor. Çoğunun hoşuna gidiyor. Gelip bakıyorlar. Genelde öğleden sonra çay demlerim esnaf arkadaşlar gelir. Buradaki plaklardan da müzik açıyoruz. Hep birlikte canlı müzik eşliğinde geçmişe bakıyoruz. Onlar da eşyaları görünce eski günlerini hatırlıyor. Yörük dostlarımızla vakit geçiriyoruz” dedi.

Uğur Eser
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.