GÜNDEM - 27 Nisan 2021 Salı 15:48

İçişleri Bakanı Soylu'dan tam kapanmayla ilgili açıklamalar

A
A
A
İçişleri Bakanı Soylu'dan tam kapanmayla ilgili açıklamalar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Tam Kapanma Süreci Planlama ve Koordinasyon Toplantısı" öncesinde, Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanacak olan 18 günlük kapanmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. 29 Nisan itibarıyla başlayacak olan şehirlerarası seyahat yasağına değinen Bakan Soylu, şehirlerin giriş ve çıkışlarında trafik ekipleri, asayiş ekipleri ve sağlık ekiplerinin yer alacağını aktardı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Tam Kapanma Süreci Planlama ve Koordinasyon Toplantısı” öncesinde, Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanacak olan 18 günlük kapanmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, salgınla mücadelenin en önemli ayağının sağlık olduğunu belirterek, “Siz de vilayetlerinizde bir taraftan Bilim Kurulunun aldığı kararlar, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı değerlendirmeler, kabinelerde alınan kararlar bunların genelgeye dönüştürülmesi ve neticesinde sizlerle buluşma sürecini hep birlikte yönetiyorsunuz, birlikte yönetmeye çalışıyoruz. Geldiğimiz nokta itibarıyla özellikle Mart ayından itibaren Nisan başında ciddi bir yükselmeyle karşı karşıya kaldık. Uzun zamandır söylediğimiz ve ayakta tutmaya çalıştığımız ana parametrelerimizi etkilemeye ve ciddi bir şekilde tehdit etmeye başladı” diye konuştu.

"Bu sadece tek ayaklı bir süreç değil. Bir taraftan dünyayı da takip ediyoruz"

Bakan Soylu, Mart ayı sonu ve Nisan ayı başı itibarıyla vaka artışlarından sonra yeni birtakım tedbirleri almanın zorunlu hale getirdiğini ifade etti. Aralık ayında alınmış kararlar ile vaka sayısında büyük bir düşüş yaşandığının altını çizen Bakan Soylu, “Şunu açık yüreklilikle ifade etmem gerekir ki burada özellikle Aralık ayında almış olduğumuz tedbirlerle büyük bir düşüş yaşandı. Şimdi 62 binli rakamlardan 40 binli rakamlara yönelik bir önceki kabine toplantısında aldığımız tedbirler çerçevesinde bir düşüş yaşandı. Bunları sürdürebilir kılmak bizim için esastır. Bu sadece tek ayaklı bir süreç değil. Bir taraftan dünyayı da takip ediyoruz. Dünyanın aldığı tedbirleri takip ediyoruz. Avrupa’nın aldığı tedbirleri takip ediyoruz. Kısıtlamalarını, açılmalarını bütün bunları takip ediyoruz. Kendi içimizdeki bölgesel sektörel farklılıkları takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Muafiyet konusuna sıkı denetim

29 Nisan itibarıyla başlayacak olan şehirlerarası seyahat yasağına da değinen Bakan Soylu, şehirlerin giriş ve çıkışlarında trafik ekipleri, asayiş ekipleri ve sağlık ekiplerinin yer alacağını aktardı. Her şehre giriş çıkışta kontrol olacağını söyleyen Bakan Soylu, “Burada bir eksiklik istemiyorum. Eğer burada bir eksiklik kontrol olmazsa sürecin suistimali kolay olur. Şehirler içerisinde bazı noktalarda yine aynı ekiplerin kontrolü bizim açımızdan önemli. Yine bunun yanı sıra en önemli meselelerden bir tanesi birtakım muafiyetlerin suistimalidir. Bunu hep gördük. Otel rezervasyonu yaptırıyormuş gibi yapıyor yola çıkıyor veya bahsettiğimiz alanlardaki birtakım şirketlerde çalışıyor gibi yapıyor. Kendi güzergahının dışında bunu kendine ait muafiyet alanı olarak tanıyor. Millet fedakarlık yapıp evde otururken birileri eline aldığı kağıtla birlikte, ben şu şirkette çalışıyorum deyip bunu istismar ediyor” diye konuştu.

"Seyahat izin belgesi olacak, ücretini ödediğini belirtecek"

Önceki kapanma dönemlerinde otel rezervasyonlarının kısıtlamadan muafiyet hali sağlandığını kaydeden Bakan Soylu, “Bu dönemde sağlamayacak. Kişinin işi var. Ankara’ya gelmek istiyor. Seyahat izin belgesi almış. Seyahat izin belgesiyle otel rezervasyonu yaptırabilir. O da ücretini ödemek ve bunu göstermek karşılığında. Sadece bir rezervasyon kağıdı da yeterli değil. Seyahat izin belgesi olacak, ücretini ödediğini belirtecek” açıklamasında bulundu.

“Tarım için çok önemli bir dönemin içindeyiz”

Cenazelerde 10 kişiye kadar 1. derece yakınlarına otomatik olarak izin verileceği bilgisini veren Bakan Soylu, herhangi bir başvuru yapılmasına gerek kalmayacağını aktardı.
“Tarım için çok önemli bir dönemin içindeyiz” diyen Bakan Soylu, “Vatandaşlarımız tarım bölgelerine gidiyor. Bu konuda da geçmiş dönemde uyguladığımız sistemler var. Bir taraftan çiftçi kayıt sistemi belgeleri var. Bir taraftan müstahsil belgeleri var. Giriyorlar e-devlete kendi çiftçi kayıt sisteminde veya müstahsil kayıt sistemindeki ilgili kurumlardan T.C. kimlik numaralarını yazarak isimlerini buluyorlar. Çok rahat bir şekilde de kendi seyahat belgelerini de alabilmek kabiliyetine sahipler” dedi ve bu konuyu istismar eden kişileri kara listeye alacaklarını, bir daha müracaatlarının alınmayacağını aktardı.

Mahalledeki camilere gidilebilecek

Kısıtlama döneminde camilerin durumu konusunda gelen soruları da yanıtlayan Bakan Soylu, mahalledeki camilere gidilebileceğini aktardı. Camilerin bu konuya riayet eden alanlardan biri olduğunu ve maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulduğunu söyledi. Şehirlerarası otobüslerde tekrar yüzde 50 kuralına dönüldüğünün de altını çizen Bakan Soylu, emekli maaşı konusunda yöntemin daha sonra belirleneceği bilgisini verdi.

"İstisnada yer almıyor ve kapalı"

Tekellerin açık olup olmayacağı konusunda gelen soruyu yanıtlayan İçişleri Bakanı Soylu, “İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil” açıklamasında bulundu.
Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) gerçekleşen toplantıya valiler, il emniyet müdürleri, il jandarma komutanları ve sahil güvenlik komutanları videokonferans yöntemiyle katılım gösterdi.

Mevlüt İşli – Ali Nargüner
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Gençler, bayramlarını robotlarını yarıştırarak kutladı Bursa’da 3’üncüsü düzenlenen ulusal robot yarışması Robolution’24, renkli görüntülere sahne oldu. Gençler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını robotlarını yarıştırarak kutladı. Bursa’da düzenlenen Robolution’24 yarışmasına Türkiye’nin dört bir yanından ilk okuldan liseye kadar bütün sınıflar katıldı. Birbirinden çekişmeli anlara sahne olan yarışlar 2 gün boyunca heyecanla devam edecek. İlk günü mini sumo ve temel çizgi yarışmalarına sahne olurken, ikinci gün ise arazi yarışları ve serbest kategoride öğrenciler birbiriyle yarışacak. Teknoloji Editörü Furkan Karaca, VR Sanal Gerçeklik Gözlüğü ile bir sunum gerçekleştirdi. Teknolojinin artık en ufak cihazlara kadar indirgendiğini söyleyen Furkan Karaca, VR Sanal Gerçeklik Gözlüğü’nün insan uzvu gibi işlev gördüğünü belirtti. VR Sanal Gerçeklik Gözlüğü ile yapılan işlemler hakkında da bilgiler veren Furkan Karaca, canlı bir şekilde uygulamaları izleyenlere aktardı. Kimi arkadaşını, kimi ağabeyini, kimi ise çocuğunu desteklemek için salonu hınca hınç doldurdu. İlk elemeleri başarıyla geçen gençler, çok heyecanlı olduklarını dile getirdi. Yaptıkları robotların ileride geliştirerek daha güzel projelere imza atacaklarını belirten gençler, böyle bir etkinliğin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda yapılmasının ise çok özel olduğunu söyledi.
Malatya Malatya Turgut Özal Üniversitesi 6 Yaşında Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, “Merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın adını taşıyan üniversitemizin kuruluşunun altıncı yılını kutlarken, akademik, idari ve fiziki gelişimini sürdürmeye devam ediyoruz. “dedi 2018 yılında 2 bin 625 öğrenci ile akademik yaşamına başlayan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında ilk defa öğrenci alınan 3 ön lisans, 21 lisans ve 17 lisansüstü programı ile öğrenci sayısını 8 bin 662’ye yükseltti. 2024 yılında yeni teklif edilen 5 ön lisans, 5 lisans ve 4 lisansüstü programlarının öğrenci almaya başlamasıyla bu sayının artarak devam etmesi beklenirken, üniversite ile ilgili gelinen noktaya dair açıklamalarda bulunan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, "Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ve 8 ilçede yer alan meslek yüksekokullarıyla çıktığı eğitim öğretim yolculuğuna, kuruluşundan bu yana geçen 6 yıllık süreçte 8 farklı yerleşkede 1 Enstitü, 6 Fakülte, 9 Meslek Yüksekokulu ve 2 Yüksekokulla devam ederken, ek olarak her biri belirli ve özellikli alanlara yönlendirilmiş 10 Araştırma ve Uygulama Merkezimiz bulunmaktadır. Akademik, idari ve fiziki gelişimimizi belirli bir program çerçevesinde yaparken, dünya, ülkemiz ve özelde bölgemizin gerçeklerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, kontrollü ve sürdürülebilir bir gelişim için özen göstermekteyiz. Üniversitemizde 2019 yılında, 142 akademik, 214 idari personel görev yaparken, yeni programlar ve öğrenci sayımızın artması ile birlikte bugün 35 profesör, 78 doçent, 144 doktor öğretim üyesi, 132 öğretim görevlisi, 26 araştırma görevlisi ve 468 idari personelden oluşan özverili bir aile ile 92 bin metrekare kapalı alana sahip üniversitemizde, ülkemiz ve öğrencilerimiz için çalışmaya devam ediyoruz. Bu gelişim çabaları sürecinde, 2023 yılında karşı karşıya kaldığımız deprem sonrasında üniversitemiz imkanları ölçüsünde vatandaşlarımız için barınma ve gıda temini konusunda elimizden geleni yapmaya çalıştık. Ayrıca ilgili alan uzmanı hocalarımızın katkıları ile Malatya’mızın yapı inceleme ihtiyaçlarına da destek verdik. Bu vesile ile depremde kaybettiğimiz canlarımızı rahmetle anıyor, tüm vatandaşlarımıza sabırlar diliyorum. Göreve başladığımız günden bu yana; araya giren deprem felaketini de göğüsleyen ve ilerleme motivasyonunu kaybetmeden çalışan bir ekibe ve tüm imkanlarını öğrencilerin ve üniversitenin yararına kullanan bir ekip anlayışına sahip olmanın verdiği güvenle hareket etmekteyiz. Bir yandan akademik faaliyetleri sürdürmeye çalışırken, diğer yandan üniversitemizin fiziki ve sosyal yönden eksiklerinin nasıl giderilebileceği hususunu da sürekli olarak gözden geçirmeye ve gerekli müdahaleleri yapmaya gayret etmekteyiz. Üniversitenin; yalnızca öğretim faaliyetleri ile sınırlı olmadığı ve olmaması gerektiği bilinciyle hareket ederek; sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılması ve planlanması için çalışmaya devam ediyoruz" dedi. "Fiziki gelişim çalışmalarımız hızla devam ediyor" Üniversitede fiziki gelişim çalışmalarının hızla devam ettiğini aktaran Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, "Tüm yerleşkelerimizde, binalarımızın bakım-onarımı ve hasarlı yapıların yıkım faaliyetlerini sürdürürken, Yeşilyurt yerleşkemizin çevre düzenlemesi ile Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültemizin binasının fiziki gerçekleşmesi tamamlandı. Aynı zamanda Yeşilyurt yerleşkemizin yemekhanesinin temeli de atılmış oldu. Bununla birlikte diğer önemli ihtiyacımız olan merkezi derslik ihale hazırlıkları tamamlandı. Fiziki gelişim çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bilindiği üzere üniversiteler bir yandan eğitim öğretim faaliyetlerini yürütürken, diğer taraftan AR-GE çalışmalarıyla ürettiği bilgiyi toplumun faydasına sunmaktadır. Toplum için yapılan bilim karşılığını ve gücünü toplumdan alacağı için akademik faaliyetlerin vazgeçilmez bir unsurudur. Bu şiar ile hareket edilmesi; başarıya daha emin adımlarla ve daha hızlı ulaşmanın yolunu açacaktır. Üniversitemizin, 2018 ve 2019 yılında dış kaynaklı proje sayısı 1 iken, 2023 yılını 16 dış kaynaklı proje ile tamamlamış olduk. Ayrıca Mart 2023’te Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı olan ’1001 ÇABA’ kapsamında 60 proje başvurumuzun 16’sı kabul edilirken, henüz açıklanmayan 38 başvurunun sonucunu beklemekteyiz. Bilimsel Araştırma Projeleri için 2019 yılında 285 bin 500 TL olan bütçemizin, 2024 yılında 2 milyon 650 bin TL olmasının, üretilen bilginin ürüne dönüştürülmesi ve toplumun yararına sunulması yolunda hızlı adımlar atabilmemizi sağlayacağını düşünmekteyiz.Genç bir üniversite olmanın olumlu yönlerinin zorluklarından daha fazla olduğu ve bu dinamik yapının sürekli değişen ve gelişen yönde kullanılması gerektiği anlayışıyla, önümüzdeki yıllara emin adımlarla yürüyeceğiz. Bundan sonraki her kuruluş yıl dönümünde, bir öncekinden daha ileri gitmiş ve daha olumlu, daha başarılı işlere imza atmış bir üniversite olmanın çabasını göstereceğiz” diye konuştu