GÜNDEM - 11 Ağustos 2020 Salı 10:21

İDDEF, Nijerya’da 132 su kuyusu açtı

A
A
A
İDDEF, Nijerya’da 132 su kuyusu açtı

İDDEF, susuzluk ve kirli suyla mücadele eden Nijerya’da hayırseverlerin desteğiyle binlerce ihtiyaç sahibini temiz suyla buluşturdu.

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) 2017 yılından bu yana Batı Afrika ülkesi Nijerya’da yaptığı eğitim ve insani yardım çalışmaları kapsamında 132 su kuyusu açtı. Su kuyularını başta Kano eyaleti olmak üzere farklı şehirlerde ve kırsal yerleşim yerlerinde açan İDDEF, Nijeryalıların temiz su ihtiyacını gidermeye çalışıyor.

Nijerya’da 3 kişiden 1’i temiz suya erişemiyor
İDDEF’ten yapılan açıklamada, “Afrika’nın en fakir ve en kalabalık nüfusuna sahip ülkelerinden olan Nijerya’da bağışçılarımızın desteğiyle İslami eğitim ve insani yardım çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürürken, 3 kişiden 1’inin temiz suya erişemediği ülkede hayırseverlerin desteğiyle su kuyusu açma çalışmalarına devam ediyoruz. Kalıcı eser ve sürdürülebilirlik ilkesiyle çalıştığımız Nijerya’da 2017 yılından bu yana sondaj yöntemiyle 132 su kuyusu açtık. Açılan su kuyularımızın yarısını 17 milyon nüfusa sahip Kano eyaletinin suya ihtiyacı olan mahalleleri ile özellikle medrese ve mescit yanında hizmete sunduk. Böylece su şebekesinin bulunmadığı şehirde açtığımız su kuyularının olduğu bölgelerde yaşayan insanların kirli su içme ve su satın alma zorunluluğu sona ermiş oldu. Kırsal bölgelerde açılan kuyuları ise genellikle temiz suya çok ihtiyacı olan ve su için büyük zorluklarla yüzleşen köylerde yine köyün merkezinde bulunan mescitlerin yanına açtık. Su kuyusu açtığımız yerlerde kız ve erkek çocukları ile kadınların su bulmak ve taşımak için kilometrelerce yol kat etmeleri sona ererken, temiz ve sağlıklı suyu evlerine taşıyorlar” denildi.

Tifo ve dizanteri hastalıkları azaldı
Nijerya’nın yarınları için mescit ve medrese gibi kalıcı eserler ile birlikte su kuyuları inşa edildiği belirtilen açıklamada, “Özellikle kırsal bölgelerde temiz suya erişimde çok daha büyük zorluklar yaşanıyor. İDDEF olarak, 2018 yılında su kuyusu açtığımız Gazewa bölgesi Yanhudu köyünde daha önce insanlar tifo ve dizanteri riski olan bataklık halini almış çukurdan su almak ve içmek zorunda kalıyordu. Bizzat ekiplerimizin inceleme ve denetimlerde bulunduğu köyde yaşayan insanlar iki yıldır içme, temizlik ve ibadet ihtiyaçlarını kuyudan sağlanan temiz suyla gideriyor. Terör nedeniyle zorluk içinde olan ve 45 milyon çocuğun çatışma bölgesinde yaşadığı Nijerya'da, Müslüman neslin ülkedeki fakirlik nedeniyle ulaşamadığı en önemli ihtiyaç olan eğitim ve insani yardımlar için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerine yer verildi.

İDDEF, su sorununun çözümü için hayırseverlere aracı olarak Afrika’da su kuyuları açmaya devam ediyor. Bir damla su milyonlarca insanın temiz ve içilebilir su ile buluşmasını sağlayacak pınarlara dönüşüyor. Suyu kuyusu açmaya destek olmak isteyenlerin SU KUYUSU yazıp 7230’a SMS göndererek de 10 TL katkıda bulunabileceği aktarıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.