Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, vefat eden Prof. Dr. Sebahattin Zaim'in görüş ve düşünceleriyle derneğe ilham kaynağı olduğunu belirterek, "Değerli hocamız Sebahattin Zaim'i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz" dedi.
MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, ilim dünyasının önde gelen isimlerinden olan ve MÜSİAD Şeref Üyesi ve Yüksek İstişare Heyeti Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Zaim'in vefatının ardından bir açıklama yaptı.
Lenf kanseri nedeniyle 15 gün önce ameliyat olan ve bugün sabah saatlerinde vefat eden ilim ve ekonomi dünyasının duayenlerinden, İslam ekonomisi ilminin kurucularından Prof. Dr. Sebahattin Zaim'in vefatından dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirten Bolat, "Sebahattin Zaim 'Hocaların hocası' sıfatıyla ilim dünyasının önemli bir ferdi olmanın yanında mümtaz şahsiyetiyle bir insan olarak da çok sevilen ve bizim ve herkesin saygı duyduğu bir münevver, bir kanaat önderiydi. Merhum hocamız özellikle İslam ekonomisine katkılarıyla dünyaca tanınmış bir bilim adamıydı" dedi.
MÜSİAD Şeref Üyesi ve Yüksek İstişare Heyeti Üyesi olan Sebahattin Zaim'den MÜSİAD'ın fevkalade istifade ettiğini söyleyen Bolat, MÜSİAD'ın yönetim kadrolarında çalışmış ve halen çalışmakta olan Sebahattin Zaim'in birçok öğrencisi olduğunu kaydetti.
Zaim'in görüş ve düşüncelerinin MÜSİAD'a ilham kaynağı oluşturduğunu dile getiren Bolat, "Kendisine Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyoruz. Ailesine, camiamıza ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabırlar niyaz ediyoruz. Allah (C.C.) rahmet eylesin, mekanı cennet olsun" diyerek sözlerini tamamladı.
'Hocaların hocası' son röportajını İHA'ya vermişti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hocası Prof. Dr. Sabahattin Zaim, İHA'ya verdiği son röportajında Gül'ü kendine nasıl asistan seçtiğini anlatırken 'süzme bal' benzetmesi yapmıştı. Zaim, "Asistanların hepsi süzme bal gibi, Türkiye'den süzüle süzüle gelmiş güzel insanlardı" demişti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile eski siyasetçilerden Ali Coşkun, Nevzat Yalçıntaş gibi çok sayıda ismi yetiştiren 81 yaşındaki Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 18 Eylül 2007 tarihinde İHA muhabirine verdiği röportajında, öğrencilerinin, devletin başında olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmişti.
Güzel insanların toplumda hizmet etme noktalarına gelmelerini 'Allah'ın bir lütfu' olarak
nitelendiren Zaim, öğrencisi Gül'ün cumhurbaşkanı seçildiğinde Allah'a hamd ettiğini söylemişti. Zaim, "Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül seçildiğinde Allah'a hamd-u senalar ettim.
Sayın Cumhurbaşkanımız güzel bir insandır
Peygamber Efendimiz, 'Toplumlar layık olduğu yöneticilere kavuşurlar' diyor. Benim bildiğim Sayın Cumhurbaşkanımız güzel bir insandır. Ona şehadet ederim. Güzel insanların başa gelmeleri, bizim iyi yolda olduğumuzun beşaretidir (müjde) diye düşünüyorum" demişti.
Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı iftihar edip, şeref duyduğunu belirten Zaim, "Böyle insanların yetişmesine bir nebze de olsa vesile olmuşsak, şayet bu da Allah'ın rızasına vesile olur diye düşünüyorum" diye konuşmuştu.
Asistanların hepsi süzme bal gibiydi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üniversiteyi tamamladıktan sonra yanına asistan olarak seçtiğini anlatan Zaim, asistanlarının hepsinin süzme bal gibi süzülerek gelen güzel insanlar olduğunu söylemişti. Bugün ülkeyi idare eden yönetici ve siyasetçilerin hocası Zaim, sözlerine şöyle devam etmişti:
"Talebelik hayatında Gül ile özel bir münasebetimiz yoktu. Sakarya Akademisi (Sakarya Üniversitesi İktisat Akademisi) kurulduğu zaman asistan alınıyordu. Ben, iktisat ve işletme gruplarından sorumlu olduğum için o branşla ilgili asistanları arıyorduk. Bütün Türkiye'yi tarayıp, onları davet ettik. Ciddi imtihanlar yaparak, en başarılı olanları da asistan olarak alıyorduk. Bendeniz, 24 tane asistan almıştım. Cumhurbaşkanımız, 24 asistanın içinde ilk 3'te yer almıştı. Asistanların hepsi süzme bal gibi, Türkiye'den süzüle süzüle gelmiş güzel insanlardı."
Bendeniz, işbaşındaki devlet büyüklerimizi pek rahatsız etmek istemem
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, kendisini en son Ramazan tebriği için telefonla aradığını söyleyen Prof. Dr. Sabahattin Zaim, "Bendeniz, işbaşındaki devlet büyüklerimizi pek rahatsız etmek istemem. Bir yerde rastlaşırsak görüşürüz. Onlar, kendi faziletlerine icap olan davranışlarda bulunurlar, ben de kendilerine hürmetlerimi sunarım. Cumhurbaşkanımız, vefalı bir insandır. O ararsa görüşüyoruz. Bu sefer de (Ramazan tebriği) telefonla görüşmemiz oldu" demişti.
Prof. Dr. Sabahattin Zaim kimdir
Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 1926 yılında Makedonya'nın İştip kasabasında dünyaya geldi. Dedeleri Konya'dan Balkanlar'ın fethiyle birlikte Rumeli'ye geçen Prof. Dr. Zaim, 1934 yılında ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti. Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bitirdi. 6 yıl kaymakamlık yaptı. 1953 yılında asistan olarak girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde 40 yıl boyunca ders verdi. Zaim, 5 çocuk babasıydı. Çocuklarının 4'ü çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, kurucu dekan olarak görev yaptığı Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden 1998 yılında emekli oldu.
Lenf kanseri nedeniyle bir süre önce Maltepe'de özel bir hastanede ameliyat geçiren Zaim, bu sabaha karşı rahatsızlanarak hayatını kaybetti. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, yarın Fatih Camisi'nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığı'nda defnedilecek.








