GÜNDEM - 08 Nisan 2016 Cuma 10:24

İl il cuma namazı saatleri. Cuma namazı kaç rekattır? Cuma namazı nasıl kılınır? 22 Nisan Cuma namazı saat kaçta?

A
A
A
İl il cuma namazı saatleri. Cuma namazı kaç rekattır? Cuma namazı nasıl kılınır? 22 Nisan Cuma namazı saat kaçta?

22 Nisan Cuma günü. Müslamanlar için büyük önem sahip bir gün. Sizler için Cuma günü namaza saatleri ve vakitlerini yayınlıyoruz. Cuma namazı saatleri. il il cuma namazı vakitleri. Cuma namazı saat kaçta? İşte Cuma namazı saatleri. İl il cuma namazı vakitleri;

Cuma Namazı Kaç Rekattır, Nasıl Kılınır?

Cuma namazı aslında iki rek`atır. Öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır. Tek başına kılınmaz. Cuma namazına yetişemeyen kimse, yerine öğle namazını kılar. Cuma`nın farz olan bu iki rek`atından ayrı olarak, 4`ü farzdan önce, 4`ü de farzdan sonra olmak üzere, 8 rek`at da sünneti vardır. Vakit girdikten sonra, önce Cuma`nın 4 rek`atlı ilk sünneti kılınır. Ondan sonra camiin içinde iç ezan okunur. Ezandan sonra hatib minbere çıkar ve hutbe okur. Hutbe bittikten sonra, mihraba geçerek imam olur ve cemaatle iki rek`at Cuma namazı kılınır. Bu iki rek`at farzdan sonra, cemaat 4 rek`at da Cuma`nın son sünnetini kılarlar. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur. Bundan sonra biri 4, diğeri 2 rek`at olarak kılınan iki namaz daha vardır ki, bunlar Cuma ile ilgili değildir. Dört rek`atlı olan Cuma`nın ilk sünneti gibi kılınır. İstenirse, son iki rek`atta sûre okunmadan da kılınabilir (öğlenin farzı gibi). Kılınan bu namazın ismi, Zuhr-i âhirdir. Niyet şöyle yapılır: "Niyet ettim vaktine yetişip de henüz üzerimden sâkıt olmayan son öğle namazına." Bu namaz şayet Cuma namazının sahih olmama durumu olursa, o günün öğle namazı yerine geçmesi için fakîhler tarafından düşünülmüş bir tedbirdir. Şayet Cuma namazı sahih olmuşsa, bu namaz kazaya kalmış bir öğle namazı yerine geçer. Kaza borcu olmayan için ise, nafile namaz hükmünü alır. Zaten Cumanın sünneti gibi kılınmasının efdal olması da bu sebebdendir. Zuhr-i âhirden sonra da, iki rek`at vaktin sünneti diye bir namaz kılınır. Bu iki rek`at, sabah namazının kazâsı olarak da kılınabilir.

İl il cuma namazı saatleri. Cuma namazı kaç rekattır? Cuma namazı nasıl kılınır? 22 Nisan Cuma namazı saat kaçta?

 

CUMA GÜNÜNÜN ÖNEMİ

Cuma günü müslümanlar açısından büyük önem taşıdığı ve âdeta bir bayram günü kabul edildiği için, perşembe günü akşamından başlamak üzere maddî ve mânevî temizliğe her zamankinden daha fazla önem vermek gerekir. Mümin, böyle değerli ve önemli bir günün mânevî havasına girmeli, dua ve tövbesini bu günde saklı olup dua ve tövbelerin kabul edileceği vakit olduğu bildirilen "icâbet saati"ne denk düşürmeye çalışmalı, ayrıca Kur'an okumalı, tezekkür ve tefekkür etmeli, Resûlullah'a salâtü selâm getirmeli ve samimi bir kalp ile yüce Allah'a dua ve istiğfarda bulunmalıdır.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere İşte il il 22 Nisan cuma namazı saatleri detayımızda....

İstanbul Öğle: 13.14

Adana Öğle: 12.48

Antalya Öğle: 13.06

Balıkesir Öğle: 13.18

Bursa Öğle: 13.13

Diyarbakır Öğle: 12.28

İzmir Öğle: 13.21

Konya Öğle: 12.59

Trabzon Öğle: 12.31

Van Öğle: 12.16

CUMA GÜNÜ İLE İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER 

"Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrılınca Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın. Bilseniz bu, sizin hakkınızda daha hayırlıdır. Namaz kılınınca yeryüzüne dağılın. Allah'ın lütfunu arayın. Allah'ı anın ki, felâh bulasınız." (Cum'a, 62/9­10)

"Birtakım kimseler ya cumayı terketmekten kesin olarak vazgeçerler, yahut da Allah onların kalplerini mühürleyecek, sonra kendileri muhakkak surette gafillerden olacaklardır." (Müslim, Cum'a, 40)

"Üç cuma namazını, aldırmayarak mazeretsiz bırakıp kılmayan kimsenin Allah, kalbini mühürler." (­Tâc, I/273)

''Cuma günlerinde bir an vardır ki mümibib o anda ettiği dua ret olmaz'' (Riyadun-Nasıhin)

''Cuma namazından sonra yedi defa ihlas ve muavvizeteyn okuyanı Allahü teala, bir hafta kazadan, beladan, kötü işlerde korur.'' (İbni Sünni) 

"Cumadan faziletli bayram yoktur ve o günkü iki rekat namaz, Cuma günü dışındaki bin rekattan efdaldır." (Deylemi)

Cuma günü çok salevat-ı şerife getirmeli. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki: (Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.) [Dare Kutni]

Ana babanın ve evliyanın kabirlerini ziyaret etmeli. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: (Ana-babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur.) [Tirmizi]

Bunlar Da İlginizi Çekebilir