GÜNDEM - 01 Haziran 2023 Perşembe 06:57

İletişim Başkanlığından Uşak’ta Suriyelilerin Türk vatandaşını bıçaklaması haberlerine yalanlama

A
A
A
İletişim Başkanlığından Uşak’ta Suriyelilerin Türk vatandaşını bıçaklaması haberlerine yalanlama

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi “Uşak’ta Suriyeliler Türk vatandaşını bıçakladı” iddialarını yalanladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine “Uşak’ta Suriyeliler Türk vatandaşını bıçakladı” iddialarının gerçek olmadığını açıkladı. Olayın geçtiğimiz şubat ayında Aydın’ın Efeler ilçesinde meydana geldiği ve olayda ismi geçen şahısların Türk vatandaşı olduğu belirtildi.

İletişim Başkanlığından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “İddiaya konu görüntülerdeki olay Aydın’ın Efeler ilçesinde, geçtiğimiz Şubat ayında yaşanmıştır. Olayın hapisten yeni çıktığı tespit edilen T.E. ile uyuşturucu ve diğer suçlar olmak üzere çeşitli sabıkalarının bulunduğu öğrenilen A.Y. arasında meydana gelmiştir. Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüpheli T.E.’yi kısa sürede yakalayarak gözaltına alırken yaralanan A.Y. hastaneye kaldırılmıştır.

T.E. çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, Yaralanan A.Y. ise tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Olaya karışan şahıslar Suriye uyruklu değildir. Görüntüler daha önce de ‘İstanbul’da öldürülen Suriyeli’, ‘Suriyeli şahıs bir Türk vatandaşını öldürdü’ iddiasıyla paylaşılarak provokasyon yapıldığı tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Musa Enes Aksakal
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana karpuzunun marka değeri timlerle korunuyor Türkiye’nin karpuz üretiminin yüzde 20’sinin yapıldığı Adana’da tescilli karpuzun marka değerini ’ham karpuz timleri’ koruyor. Timler, hasat dönemlerinde karpuzun ham hasat edilmemesi için tarla tarla dolaşıyor. Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentin coğrafi işaret tescilli ürünü karpuzun marka değerini korumak için ’ham karpuz timleri’ oluşturdu. Ham karpuz timleri, karpuzların olgunlaşmasına yönelik kalitede belirleyici olarak erken hasadı önlemeye yönelik denetim gerçekleştirmede görevli olacak. Üretici bilgi veriyor, tim geliyor Tarlalarda denetimlerini sürdüren Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda, kentte bu yıl 3’er kişiden oluşan 20 ekip oluşturuldu. Karpuz üreticisi, hasat öncesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bilgi verirken, müdürlük bu bilgilendirme doğrultusunda timi hasat yapılacak tarlaya yönlendiriyor. ’Ham karpuz timi’ ise ilk olarak tarlada karpuzu keserek tadını ve rengini kontrol ediyor. Olgunlaşmamış karpuzların olduğu tarlalarda hasada engel olan ekipler, toplanmış ham karpuzlara rastladığında ise ürünün imha edilmesine karar veriyor. Ekipler, yollarda seyir halinde bulunan karpuz yüklü kamyon ve traktörleri de denetliyor. "Son 10 yılda ortalama karpuz üretimi yıllık 3.5 ile 4.2 milyon ton arasında" Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Türkiye’de son 10 yılda ortalama karpuz üretiminin yıllık 3.5 milyon ton ile 4.2 milyon ton arasında değiştiğini söyledi. Kentin karpuz üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığını belirten Kökçüoğlu, "2023 yılında 85 bin dekarlık alanda 555 bin ton karpuz üretimi gerçekleştirdik. Ürettiğimiz karpuzun yaklaşık yüzde 65’ini örtü altı sistemlerinde, geri kalanları ise açık tarlalarda üretmekteyiz" dedi. Kökçüoğlu, yaz aylarında severek tüketilen karpuzda en büyük sorunun erken hasat olduğunu dile getirdi. Bu durumun önüne geçmek, hem üreticiyi hem tüketiciyi hem de ürünün ticaretini yapanları korumak için ham karpuz timlerinin iş başında olduğunu anlatan Kökçüoğlu, "Oluşturduğumuz bu timler vasıtasıyla ortalama günde 40-50 tarlaya gidiyoruz. Teknik ekipten oluşan bu timdeki görevli arkadaşlarımız, karpuzu keserek tadına, kokusuna, rengine bakıyorlar. Eğer hasat olgunluğuna ulaşmışsa izin veriyoruz. Ulaşmamışsa bu karpuzların hasadını engelliyor, beklemeye alıyoruz" diye konuştu. Timin emniyet güçlerinden destek alarak yollarda da çeşitli kontroller gerçekleştirdiğini aktaran Kökçüoğlu,"Yol kontrollerimizde tespit ettiğimiz ham karpuzların imhasına karar veriyoruz. Böylece bir Türkiye markası olan Adana karpuzunun marka değerini korumuş oluyoruz. Vatandaşlarımızın manavdan, marketten aldıkları karpuzları gönül rahatlığıyla ham olmadığından emin olarak evlerine götürüp tüketmelerine vesile oluyoruz" ifadelerini kullandı. Üretici memnun Karataş ilçesinde 20 yıldır karpuz yetiştiren Murat Üçgül, hasatla ilgili kontrollerin herkese faydası olduğunu vurguladı. Üçgül, "Denetlemeden çok güzel sonuçlar alıyoruz. Daha önce denetleme olmadığı için sıkıntılar yaşıyorduk. Herkes ham karpuz hasat ediyordu. Şimdi ise karpuz yetiştikten sonra hasat ediliyor. Bu denetleme sonucunda gittiği yerden şikayet gelmiyor, yiyen de şikayet etmiyor" dedi. 26 yıldır karpuz yetiştiren Özkan Koca denetimlerin kendileri ve tüketici için olumlu olduğunu dile getirirken, üretici Engin Koca da piyasaya ham karpuz sürülmemesi için bu tür denetlemelerin önemli olduğunu kaydetti.