DÜNYA - 25 Temmuz 2021 Pazar 18:02

In-Fa Tayfunu, Çin'de karaya çıktı

A
A
A
In-Fa Tayfunu, Çin'de karaya çıktı

Çin'in Zhejiang eyaletinde karaya çıkan In-Fa Tayfununun getirdiği şiddetli yağmur ve rüzgar, taşkınlara ve ağaçların devrilmesine yol açtı. Tayfunun ülkenin ticaret ve sanayi merkezi olarak bilinen Şanghay'a bu gece ulaşması beklenirken, havalimanındaki uçaklar olası bir hasara karşı bağlandı.

Çin'in bir tarafından şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışırken, ülkenin doğusunda yer alan Zhejiang eyaletini In-Fa Tayfunu vurdu. Eyaletin kıyı kenti Zhoushan’da karaya çıkan tayfunun, bazı noktalarda taşkınlara yol açtığı, yüzlerce ağacı yerinden söktüğü ve çok sayıda bina ile aracın hasar gördüğü belirtildi. Yaklaşık 26 milyon nüfusa sahip Şanghay kenti ile civarındaki bölgelerde tayfun nedeniyle teyakkuza geçildi. Tayfunun Şanghay’ın kuzeydoğu kıyısına bu gece ulaşması, kentin bazı bölgelerinin 250-350 milimetreye kadar çok şiddetli yağış alması beklendiği konusunda uyarıda bulunuldu. Bölgedeki 8 havalimanından uçuşlar tamamen iptal edilirken, metro ve tren seferleri azaltıldı ya da durduruldu. Vatandaşlara da dışarı çıkmama uyarısı yapıldı. Şanghay’daki inşaat alanlarında, teknelerde ve yıkılmaya yüz tutmuş yapılarda yaşayan en az 360 bin kişi tahliye edildi.

Havalimanı personeli tayfundan önce uçakları bağladı

In-Fa Tayfununun karaya çıkmasından saatler önce, Şanghay'daki bir havalimanında personeller olası hasarı önlemek için uçakları yere sabitledi. Park halindeki ve hangarda olmayan uçakların şiddetli rüzgar nedeniyle hareket etmesinin önüne geçilmesi amacıyla önlem alındı.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta Henan eyaletinin merkezi Zhengzhou kentinde meteoroloji servisinin şiddetli yağış uyarılarına rağmen metro seferleri iptal edilmemiş, su basan metro tünelinde mahsur kalan kişilerden 12’si hayatını kaybetmişti. Henan’da meydana gelen ve şu ana kadar 63 kişinin hayatını kaybettiği ve milyonlarca kişinin etkilendiği sel felaketinden ders alan ilgili birimlerin, In-Fa Tayfunu karşısında alarma geçtiği belirtildi.

Cenk Özkömür

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Milletvekili Ölmeztoprak’tan yeni sanayi sitesi açıklaması AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Milletvekilleri Büelnt Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a gerçekleştirilen ziyarette Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinin görüşüldüğünü belirterek, Küçük Sanayi Sitesi esnafının mağdur olmaması için tüm gayretin gösterildiği ifade etti. Milletvekili Ölmeztoprak ziyarete dair yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile, Malatya’mızın sanayi alanı ve faaliyetleri ile ilgili finansman programını detaylı ve öngörülebilir şekilde görüşülerek, şehrimizin sanayi ve endüstri alan konuları geniş bir biçimde ele alındı. Altay Kışlası’nın arazisi üzerindeki yeni sanayi alanı için çalışmalar ise hızla ilerliyor, küçük sanayi sitesi ile ilgili en ufak bir mağduriyet bırakmadan bu alanın çözümü inşallah sağlanacak. Organize Sanayi Bölgesi’nde kamulaştırma arıtma, elektrik alt yapı ve alan üzerinde özellikle çevre sağlığı açısından aciliyetinin üzerinde büyük ölçekte durduk. Esnafımız için faizsiz KOSGEB kredileriyle ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz. Metropol ilçelerimiz Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizdeki mevcut ve planlanan sanayi alanları ile özel sektörlere yönelik yatırımcıyı teşvik edecek bölge ve maddeleri istişare edildi. Sayın Bakanımıza Malatya’mıza verecekleri desteklerden dolayı hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Milletvekili Ölmeztoprak, heyetle birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş’ede ziyaretlerde bulunularak Malatya’nın temel ekonomik parametreleri ile istişarelerde bulunduklarını kaydetti.