SAĞLIK - 05 Mart 2019 Salı 15:11

İngiltere’de bir kişi AIDS’ten tamamen kurtuldu

A
A
A
İngiltere’de bir kişi AIDS’ten tamamen kurtuldu

İngiltere’de bir AIDS hastasının kök hücre bağışıyla virüsten tamamen temizlendiği ve dünyada HIV virüsünden kurtulan ikinci insan olduğu açıklandı.

Cambridge Üniversitesinden İngiliz Doktor Ravindra Gupta, kök hücre bağışı sayesinde dünyada ikinci defa bir hastanın vücudundaki HIV virüsünü tamamen attığını duyurdu. Kimliği açıklanmayan AIDS hastasının, kök hücre bağışından sonra HIV virüsüne bağışıklık kazandığı açıklandı. Hastanın henüz tam olarak iyileştiğini söylemek için erken olduğunun altını çizen Doktor Gupta, “Vücutta hiçbir virüse rastlamadık, hasta kısman iyileşti ve iyileşme süreci devam ediyor” dedi. Hastanın 3 yıldır kök hücre tedavisi ve antiretroviral tedavi gördüğü açıklandı.

CCR5 MOLEKÜLÜ BARINDIRMAYAN KÖK HÜCRE 

Dünyada AIDS’ten kurtulan ilk insanın Amerikalı Timothy Brown olduğu biliniyor. Brown, 2007’de kök hücre tedavisi sayesinde HIV virüsünden kurtulmuştu. Tedaviyi yürüten doktorlar aradıkları ilik bağışçıları arasından tıpkı Brown’da olduğu gibi, HIV’in hücre içerisine girmesini sağlayan CCR5 molekülü bulunmayan bir bağışçıyı seçti. CCR5 molekülü barındırmayan kök hücrelerde HIV virüsünün tahrip edici eyleme geçemediği gözleniyor.
Öte yandan kök hücre naklinin vücutla yüzde yüz uyumlu olmasının nadir görülüyor ve her zaman uyumlu bir kök hücre bulunamıyor. Dünyada yaklaşık 37 milyon insana HIV ve AIDS bulaşmış durumda, AIDS’in 1980’lerden beri 35 milyon insanı öldürdüğü biliniyor. Yapılan son bilimsel çalışmalar, virüsün yayılmasını ve güçlenmesini zorlaştırıyor.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Avrupa’daki okullar arasında işbirliği DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi’nde "ELT Days: Mesleki Gelişim ve Farkındalık Eğitimleri" atölye çalışması gerçekleştirildi. Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ile İngilizce Topluluğu iş birliğinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) tarafından desteklenen "ELT Days" projesi kapsamında düzenlenen "ELT Days: Mesleki Gelişim ve Farkındalık Eğitimleri" başlıklı atölye çalışması İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. "eTwinning: Fikirden Projeye" başlığıyla düzenlenen programa; Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Osman Dülger, Dr. Öğr. Üyesi Ammar Tekin ile çok sayıda öğrenci katılım sağlarken; programda YEĞİTEK Düzce eTwinning Proje Koordinatörü İngilizce Öğretmeni Elif Fergane ile 15 Temmuz Şehitler Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Serdar Karadağ eğitmen olarak yer aldı. Programın ilk bölümünde konuşan Elif Fergane, eTwinning platformunun temel yapısı, amaçları ve sunduğu imkanlar hakkında katılımcılara kapsamlı bilgiler aktardı. eTwinning’in, Avrupa’daki okullar arasında iş birliğini teşvik eden, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Ulusal Destek Servisi tarafından denetlenen güvenli bir çevrim içi öğrenme platformu olduğunu ifade eden Elif Fergane, proje tabanlı öğrenme yaklaşımıyla öğretmen ve öğrencilerin aktif etkileşim içinde üretim yapabildiğini ifade etti. Başarılı bir eTwinning projesinin; pedagojik yaklaşım, iş birliği, dijital araçların etkili kullanımı üzerine inşa edildiğini belirten Fergane, bu süreçlerin öğrencilerin dijital yetkinlik, kültürler arası farkındalık ve girişimcilik gibi temel beceriler kazanmasına katkı sunduğunu dile getirerek eTwinning proje yazım sürecini uygulamalı olarak katılımcılara anlattı. Programın ikinci konuşmacısı Serdar Karadağ ise, öğretmenlik kariyerine dair deneyimlerini paylaşarak, kendi öğrencileriyle birlikte hayata geçirdiği "Friends Forever" isimli eTwinning projesini anlattı. Proje sürecinde farklı ülkelerden öğrencilerle yürütülen iş birlikleri, gerçekleştirilen etkinlikler ve elde edilen kazanımlar hakkında bilgiler veren Karadağ, öğrencilerinin proje sürecinde hem akademik hem de sosyal becerilerinin geliştiğini vurguladı. Program, plaket takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.