DÜNYA - 28 Kasım 2020 Cumartesi 20:22

İngiltere'de son 24 saatte 15 bini aşkın vaka!

A
A
A
İngiltere'de son 24 saatte 15 bini aşkın vaka!

İngiltere'de korona virüs salgınında vaka ve can kayıpları artmaya devam ediyor. İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, son 24 saatte 15 bin 871 yeni vakanın tespit edildiği, toplam vaka sayısının ise 1 milyon 605 bin 172'ye ulaştığı belirtildi. Ülkede Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 479 kişi hayatını kaybederken, toplam can kaybı 58 bin 30'a yükseldi.

Covid-19 aşılamasının 7 Aralık’ta başlaması bekleniyor

Birleşik Krallık'ta 7 Aralık’tan itibaren BioNTech ve Pfizer'in geliştirdiği Covid-19 aşısının öncelikle sağlık çalışanlarına yapılması planlanıyor. İngiltere, yüzde 95 oranında etkili olduğu tespit edilen Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşıdan 40 milyon doz sipariş etmişti. 100 milyon doz sipariş edilen AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının ise Noel’den önce uygulanmaya başlaması bekleniyor.

Aşı dağıtımından sorumlu bakan atandı

İngiltere’de Parlamento üyesi Nadhim Zahawi, İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından Covid-19 Aşı Dağıtım Bakanı olarak atandı. Aralık ayında uygulanması planlanan Covid-19 aşılarının dağıtım denetimini sağlamak amacıyla atanan Zahawi, yeni göreviyle hükümete aşılarla ilgili hesap verebilirlik sağlayarak, kişisel koruyucu donanımların (KKD) tedariki ve NHS Test ve İzleme uygulamasını denetleyecek. Zahawi, aşının dağıtımına odaklanacağı bakanlık görevinde Sağlık Bakanı Matt Hancock'a dağıtım ile ilgili rapor verecek.

Ulusal Covid-19 kısıtlamaları 2 Aralık’ta sona eriyor

İngiltere'de 5 Kasım'dan bu yana Covid-19’a karşı uygulanan ulusal kısıtlamalar 2 Aralık'ta sona ermesinin ardından yeniden kademeli yerel kısıtlamalar başlayacak. Üç kademeli olarak uygulanacak olan yerel kısıtlamalara göre, İngiltere'nin belirli bölgelerinde işletmeler yeniden açılacak. İngiltere'de yaklaşan Noel tatili için 23-27 Aralık tarihleri arasında kısıtlamalar, Johnson'ın ifadesiyle "zaman sınırlı muafiyet" olarak gevşetilecek. Gevşetilen kısıtlamalara göre kapalı alanlarda en fazla 3 faklı hanenin üyeleri toplanabilecek.

Aylin Karadeniz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Cinsel saldırı sanığına iyi hal indirimi Adana’da yüzde 70 zihinsel engelli akrabası 19 yaşındaki kıza cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılanan 42 yaşındaki M.T.’ye verilen 18 yıl hapis cezası iyi hali nedeniyle 15 yıla indirildi. Engelli kızın avukatları, sanığa yapılan iyi hal indirimine tepki gösterip karara itiraz edeceklerini söyledi. Sarıçam ilçesine bağlı Baklalı Mahallesi’nde geçen yıl 5 Aralık’ta iddiaya göre, zihinsel engelli G.G.S.’yi (19), koyunları ahıra koyduğu sırada akrabası M.T. (42) kendisine el işareti yaparak zeytin bahçesine çağırdı. Yanına gelen genç kıza kıyafetlerini çıkarmasını söyleyen M.T., genç kızın bu isteğini reddetmesi üzerine "Seni burada öldürürüm" diye tehdit etti. Korkan genç kızın kıyafetlerini çıkarması üzerine M.T., kıza cinsel istismarda bulundu. Ardından kıyafetlerini giymesini söyleyip, eve gönderdi. Genç kızın durumu anlatması üzerine annesi T.S. polise giderek şikayetçi oldu. Polis ekiplerince yakalanıp tutuklanan M.T. hakkında ’kendisini savunamayacak durumda olan kişiye karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçundan Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın karar duruşması yapıldı. Sanık M.T. son savunmasında, kalp ve şeker hastası olduğunu öne sürerek "Bana iftira atıyorlar. Ben hiçbir şey yapmadım" dedi. Sanık daha önceki savunmasında da aleyhe olan hususları kabul etmediğini söylemiş, iddia edilen olay saatlerinde kendisinin uyuduğunu söyleyerek, "Ben uyuyordum. Eşim gelip beni kaldırdı ve sonra karakola beraber gittik. Yapmadığım bir işten dolayı tutukluyum" diyerek tahliyesini istemişti. İyi hal uygulanarak cezası 15 yıla indirildi Mahkeme heyeti tutuklu sanık M.T.’ye önce 18 yıl hapis cezası verdi. Heyet daha sonra sanığın duruşmadaki iyi hali nedeniyle cezasını 15 yıla indirip, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Karar sonrası açıklama yapan engelli kızın avukatları, cinsel saldırı zanlısına iyi hal indirimi uygulanmasına tepki gösterip karara itiraz edeceklerini söyledi.