SAĞLIK - 14 Nisan 2014 Pazartesi 10:31

İnsanın dengesini kulaklar sağlıyor

A
A
A
İnsanın dengesini kulaklar sağlıyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Ünal, insan için kulakların çok önemli olduğunu ifade ederek, "Kulaklarımız sadece duymamızı sağlamaz. Kulaklarımız aynı zamanda dengemizi sağlar. Özellikle iç kulağımız çok önemlidir. Çünkü iç kulak en ulaşılmaz organlarımızdan biridir" dedi.

Kulakların insan için önemi ve hastalıklarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Murat Ünal, kulakların çok iyi korunması gerektiğini kaydederek, "Aslında kafamızın ortasını bir denge merkezi olarak kabul edecek olursak bunu da bir teraziye benzetecek olursak terazinin sağ ve soldaki iki kefesi gibidir kulaklarımız. Dolayısıyla hem duymanın sensörüdür kulaklar hem de dengeyle ilgili sensörümüzdür. Eğer birinde bir sıkıntı oldu mu bunu beynimize iletir ve insanda bir baş dönmesi ya da denge bozukluğu yapar" diye konuştu.

"ORTA KULAKTAKİ SIVILAR ÖNEMLİ"
Kulağın bir bütün yapısının önemli olduğunu vurgulayan Ünal, "Bunlar arasında özellikle orta kulak enfeksiyonları çocukluk döneminde çok sık görülür. Erişkinlerde bahar dönemlerinde orta kulak sıvı toplanması dediğimiz biz buna kulak nezlesi olarak da adlandırılabiliyoruz.

Bu şekilde orta kulağımızda sıvı toplandığında o zaman yine başta işitmemiz azalıyor, giden ses miktarı azalıyor. Yine terazinin kefesi bozulduğu için denge bozukluğu meydana gelebiliyor. Bu tip sıvılar genellikle kendiliğinden kaybolur. Ancak bazı hastalarda uzayan bu sıvılar kişide hayat kalitesini bozar, duymasını engeller ve zarda kalıcı değişikliklere sebep olabilir. O zaman bu sıvılara önce ilaçla düzelmese de bazı küçük cerrahi müdahaleler yapılır. Ancak zarda kalıcı değişiklikler oluştuğunda daha büyük kulak ameliyatlarına ihtiyaç var. Orta kulaktaki sıvılar o yüzden önemlidir. Yakın takip edilmesi gerekir.

Çoğunlukla geçer ama bunun takiplerde geçtiği görülmesi gerekir. Özellikle orta kulak sıvıların oluşumunda burun çok önemli. Eğer sinüzit, alerjik rinitimiz gibi burun için havalanma problemlerimiz varsa kulağımızda iyi havalanmadığı için kulakta sıvı toplanması kolaylaşıyor. Onun için kulakta sıvısı olan bir hastada mutlaka ve mutlaka burnu çok iyi değerlendirmek gerekir" şeklinde konuştu.

"İÇ KULAK EN ULAŞILMAZ ORGANLARDAN BİRİ"
Orta kulaktaki sıvıların kendisi enfeksiyon kaynağı olup iç kulağa da geçebileceğinin altını çizen Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tehlikeli bir durumdur. O zaman çok kolaylıkla menenjit gelişebilir, beyne de yayılabilir, beyin apseleri gelişebilir. Bu nadir görülür ancak mutlaka akılda bulundurulması gerekir. İç kulakta zaten dolaşan bazı sıvılarımız var. Bunlar bazen karıştırılabiliyor. Daha çok yarım daire kanalları dediğimiz yerde dolaşan sıvıların görevi bizim bu denge terazisinin çalışmasında, dengemizin algılanmasında çok çok önemi var. Bu sıvıların hareketi 3 boyutlu olarak bizim konumumuzu belirliyor. Yani bizim nerede, nasıl duruyoruz bunla ilgili bilgiyi, uzak mekan bilgisini bu 3 boyutlu olarak bu sıvılar algılıyor aslında. Bu bilgileri beyne gönderiyor ve beyin de bizim dengemizi, düşmeden durmamızı sağlıyor. Bu sıvıların azlığı, çokluğu yine baş dönmesi ve dengesizliğe yol açabilir. Bunların tanısı ancak bir takım testlerle konulabilir. Çünkü iç kulak ulaşılabilir bir organ değil.

Orta ve dış kulağı muayene de görebiliyoruz ama iç kulağı göremiyoruz. İç kulak en ulaşılmaz organlardan biri. Onun için iç kulak saklı ve gizli bir organ. Bizim için de hastalık açısından tanı konulması oldukça zor bir bölge." Ünal, bu yüzden kulakların çok önemli olduğuna vurgu yaparak, kulaklarda meydana gelen bir sıkıntıda hemen doktora başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

KORAY ÜNLÜ
MERSİN (İHA)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da 49 mağdur kadın KADES uygulaması sayesinde şiddetten kurtuldu Bitlis’in Tatvan ilçesinde KADES uygulamasıyla 49 mağdur kadın şiddetten kurtuldu. Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü polis ekipleri, Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uygulamanın telefonlara nasıl yükleneceği konularında kadınlara bilgilendirmelerde bulunan polis ekipleri, ayrıca KADES ile ilgili broşür dağıttı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, kentte çalışan ve ev hanımı olan 5 bin kadını KADES uygulaması hakkında bilgilendirdiklerini ifade ederek, “KADES uygulamasıyla şiddet gören ve şiddet görme ihtimali olan kadınlarımızı düzenli olarak bilgilendiriyoruz. Bitlis il ve ilçelerinde 1 yıl boyunca toplamda 5 bin çalışan ve ev hanımı olan kadınlarımızı bilgilendirdik. Bilgilendirme faaliyetlerimiz devam edecektir” dedi. KADES uygulaması sayesinde Türkiye geneli 1 milyon 128 bin 84 ihbarın mevcut olduğunu söyleyen Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli Komiser Müge Bostan da, “Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak KADES uygulamasının tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Şiddet gören veya şiddet görme ihtimali olan bayanların akıllı telefonlarına yükleyecekleri KADES uygulaması, bilgileri tek bir tuşla çağrı merkezlerine ulaştırması ve sonrasında en yakın devri ekibinden hızlı bir şekilde yardım almaları sağlanmaktadır. KADES uygulamasıyla Türkiye geneli 6 milyon 388 bin 633 kadına ulaşılmış, 1 milyon 128 bin 84 ihbarı mevcuttur” ifadelerini kullandı. Tatvan ilçesinde 49 mağdur kadının şiddet görmesini engellediklerini Komiser Bostan, “Tatvan İlçe Emniyet müdürlüğü olarak 192 ihbar alınmış, 49 mağdur kadına adli işlem yapılmıştır. Diğer ihbarlar ise deneme amaçlı ve yanlışlıkla basılmış ihbarlardan oluşmaktadır. Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak tüm ihbarlara ulaşılmıştır” şeklinde konuştu.
Ağrı Siyer Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen Siyer Yarışması’nda derece alanlara ödülleri teslim edildi. Ağrı’nın Patnos ilçesinde gerçekleştirilen programa çok sayıda veli iştirak etti. Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından organize edilen "Onu Oku Onu Yaşa" temalı Siyer Yarışması’na Ağrı’nın Patnos ilçesinde katılan ve ülke geneli derece yapan öğrencilere ödülleri gerçekleştirilen bir program ile teslim edildi. Patnos Selahaddin Eyyubi Ortaokulu bahçesinde gerçekleştirilen programda öğrencilerin yanı sıra çok sayıda öğrenci velisi de katıldı. Programda kısa bir konuşma yapan Patnos Selahaddin Eyyubi Ortaokulu Müdürü Osman Gümüş, çok sayıda öğrencinin yarışmada hatırı sayılır derece aldığının altını çizdi. Gümüş, "Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen, Türkiye geneli "Onu Oku Onu Yaşa" temalı siyer yarışmasına okulumuz Patnos Selahaddin Eyyubi Ortaokulu öğrencileri tarafından yoğun bir katılım gösterilmiştir. Öğrencilerimizin, okulumuz din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi öğretmeni sayın Tayfun Demir öncülüğünde yapmış oldukları hummalı çalışmaları başarıyı beraberinde getirmiştir. Türkiye geneli katılım sayısının 194 bin olduğu yarışmada açıklanan kesin bilgilere göre, öğrencimiz Asmin Özdoğan Patnos 1’incisi, Ağrı 2’ncisi ve Türkiye 106’ncısı olmuştur. Takdir edilesi bir diğer başarı ise yine okulumuz öğrencilerinden Ela Cücen’e aittir. Öğrencimiz Patnos 2’ncisi, Ağrı 6’ncısı ve Türkiye 129’uncusu olmuştur." dedi. Öğrencilerinin başarılarını sıralamaya devam eden Gümüş şunları söyledi:"Başarılarımız bununla sınırlı değildir. Oldukça yüksek bir katılıma sahip bu yarışmada Levent Damar, Havvanur Hamay, Zeynep Hamay, Umut Doğan ve Abdulsamet Habip Taştoprak isimli öğrencilerimiz ilk bine girmişlerdir. Gelecek yıl yapılacak olan yarışmaya daha iyi hazırlanarak gerek il gerek ilçe düzeyinde daha fazla öğrencimizin başarı göstereceğine inanıyorum. Bu başarılarda büyük emeği olan sayın Tayfun Demir hocamızı ve öğrencilerimizi başta şahsım olmak üzere okulumuz adına tebrik ediyor ve bu başarılarının katlanarak daim olmasını diliyorum." Derece giren öğrencilere Vakıf tarafından gönderilen hediyeler sırasıyla takdim edildi.