DÜNYA - 15 Ocak 2020 Çarşamba 22:28

Irak Başbakanı Abdulmehdi: 'Irak, dost ve komşu ülkelerle en iyi ilişkilerini kurmaya çalışıyor'

A
A
A
Irak Başbakanı Abdulmehdi: 'Irak, dost ve komşu ülkelerle en iyi ilişkilerini kurmaya çalışıyor'

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Katar Dışişleri Bakanı el-Sani ile bir araya gelen Irak Başbakanı Abdülmehdi, "Irak dost ve komşu ülkelerle en iyi ilişkilerini kurmaya çalışıyor" dedi.

Irak Başbakanlık Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Başbakan Adil Abdülmehdi’nin başkent Bağdat’ta Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el- Sani ile görüşme gerçekleştirdiği ifade edildi. Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, ABD-İran arasında devam eden krizi aşma yollarını ve bölgeyi olası bir yıkıcı savaştan koruma çabalarını ele aldıklarını belirtti. Abdulmehdi gerçekleştirilen görüşmede ayrıca, Katar Dışişleri Bakanı el Sani’nin Irak’ın toprağı ve halkın bütünlüğüne destek verdiğini vurguladı.

GERGİNLİĞİN AZALTILMASI VURGUSU

Ülkesinin bölgeyi olası bir savaştan koruması için gerginliği sonlandırma konusunda gösterdiği tutumunu hatırlatan Abdulmehdi, Irak’ın egemenliğini ve güvenliğini korumanın yanı sıra topraklarının hesaplaşma sahasına dönüştürülmesine yol açacak dış müdahaleyi engelleme hakkı olduğunun da altını çizdi. Abdulmehdi, "Irak, bütün dost ve komşu ülkelerle en iyi ilişkilerini kurmaya çalışıyor" dedi.

Irak Başbakanı ayrıca terör örgütü DAEŞ’in izlerinden kurtulmak ve terörle mücadeleye odaklanmak gerektiğine dikkat çekerek bölge ülkelerin ve halklarının çıkarının korunması gerektiğini savundu.
Irak’ın bölgesel ve ulusal çevresinde ülkelerle dengeli ilişkiler kurma girişimlerinin ve mevcut krizi atlatmak için göstermiş olduğu çabayı takdirle karşıladığını belirten el-Sani ise iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve yaşanan krize ilişkin fikir alışverişinin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Katar, ABD’nin 3 Ocak’ta İranlı General Kasım Süleymani’yi Bağdat’ta düzenlenen operasyonda öldürmesinin ardından bölgede artan gerilimi düşürmek için yoğun diplomasi trafiği başlattı. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el- Sani de geçtiğimiz günlerde Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya gelmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Eda Erdem Dündar: "Bu yazı hepimiz heyecanla bekliyoruz, hedeflerimiz yüksek" A Milli Kadın Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem Dündar, bu yazı heyecanla beklediklerini söyleyerek, hedeflerinin yüksek olduğunu belirtti. 70. Gillette Milliyet Yılın Sporcusu ödül töreninde 2023 yılın enleri sahiplerini ödüllerini aldı. Tören öncesinde basın mensuplarına konuşan A Milli Kadın Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem Dündar, "Çok keyifli bir gece olacağından hiç şüphe yok. Bugün burada tüm takım olarak bulunmaktan gerçekten keyif alıyoruz. Umarım herkes için keyifli bir akşam olur. Biz kadın sporcular olarak gerçekten ülkemizde ilgi ve alaka görüyoruz. Ben şahsım olarak konuşmam gerekirse uzun yıllar benim için öncelikli hedefimiz istikrar olmuştur. Oynadığım oyunu her zaman en iyi seviyede yapmaya çalışıyorum. Bunun karşılığını saha içinde ve saha dışında en iyi şekilde alıyorum. Yakın zamanda heykelim de dikildi. Çok mutlu ve mesudum. Benim için unutulmaz şeyler oluyor diyebilirim" şeklinde konuştu. Kariyerini ne kadar daha sürdüreceğinin sorulması üzerine deneyimli voleybolcu, "Öncelikle ben gerçekten voleybol oynamaktan büyük keyif alıyorum. Benim için oksijen ne kadar ihtiyaç ise voleybol da hayatımda o kadar önemli. Vücudum el verdikçe oynamak istiyorum. Kendime 40 yaşına kadar bir hedef koymuştum. Bakalım 40’a az kaldı. Hep birlikte göreceğiz" diye konuştu. "Bu yazı hepimiz heyecanla bekliyoruz" Yazı heyecanla beklediklerini vurgulayan Eda Erdem Dündar, "Önce FIVB Milletler Ligi daha sonra Paris Olimpiyat Oyunları var. Takım olarak çalışacağız. En iyi şekilde Paris’e gitmek istiyoruz. Öncesinde Milletler Ligi’nde seviyemizi görme şansımızı göreceğiz. Hedeflerimiz yüksek. Geçen yaz rüya gibi geçti. Bu sene de ülkemizi gururlandırmaya başarılarımızı devam ettirmek için her şeyi yapacağız. Hedef elbette madalya. Güzel bir yaz olacağına hepimiz yürekten inanıyoruz" ifadelerini kullandı.