DÜNYA - 27 Ekim 2021 Çarşamba 21:48

İran’dan UAEA’ya uyarı: 'Gizli bilgilerimizi servis etmeyin'

A
A
A
İran’dan UAEA’ya uyarı: 'Gizli bilgilerimizi servis etmeyin'

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı (UAEA) uyararak, “Nükleer faaliyetlerimize ilişkin gizli ve teknik bilgileri basına servis etmeye devam ederseniz ajansla anlaşmamızı gözden geçiririz” dedi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi basına verdiği demeçte, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı (UAEA) İran’a ait gizli ve teknik bilgileri paylaşmakla suçladı. Kemalvendi, “UAEA İran’nın nükleer faaliyetlerine ilişkin gizli ve teknik bilgileri basına servis etmeye devam ederse ajansla anlaşmamızı gözden geçiririz” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) İran’ın nükleer faaliyetleri hakkındaki teknik bilgileri sürekli olarak basına servis ettiğini belirten Kemalvendi, “Ajans bu konuda bilgileri genel olarak vermeli. En küçük ayrıntısına kadar değil. Diğer ülkelere yönelik böyle bir uygulama ise yok. Ajans bu bilgileri vermeye devam ederse anlaşmamızı yeniden gözden geçireceğiz” ifadelerini kullandı.
Kemalvendi, UAEA’nin paylaştığı bilgilerin ticari olduğunu ve teknik bilgileri paylaşmayacağını belirterek, “Bu bilgilerden diğer ülkeler haberdar olmamalı. Bizim UAEA Başkanına gönderdiğimiz mektup dahi basına sızdırılıyor. Bunun önü alınmalı” dedi.

“Kasım ayı bitmeden Viyana müzakerelerine döneceğiz”

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri Keni sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise, kasım ayı bitmeden önce Avusturya’nın başkenti Viyana’da başlatılan nükleer anlaşmaya geri dönüş müzakeresine döneceklerini belirtti. Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB yetkilileri ile nükleer anlaşmaya geri dönüş müzakerelerini değerlendiren Keni, müzakerelere ilişkin görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade etti.

Keni, Avrupa Birliği Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Enrique Mora ile faydalı bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, “Enrique Mora ile faydalı ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdim. Kasım ayından önce nükleer anlaşmaya geri dönüş müzakerelerine yeniden başlama kararı aldık. Kesin tarihi önümüzdeki hafta açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle görüşmelere ara verilmişti

Viyana’da Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak adlandırılan İran ile nükleer anlaşmanın tam uygulanması ve ABD’nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı görüşmeler, 6 Nisan tarihinde başlamıştı. İran’da Haziran ayında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle ABD’nin de dolaylı olarak katıldığı nükleer anlaşmaya geri dönüş müzakerelerine ara verilmişti.

Aynur Sena Çabuk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Saraçhane’de 1 Mayıs’ta polise saldıranların yeni görüntüleri ortaya çıktı İstanbul’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Saraçhane Meydanı’nda güvenlik önlemi alan polise saldırdığı iddiasıyla dün akşam düzenlenen yeni operasyonla gözaltına alınan 29 kişinin ifade işlemleri sürerken, şüphelilerin güvenlik kamera kaydı ve yüz tanıma sistemiyle tespit edildiği öğrenildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından "Gereği yapıldı-13 A" başlığıyla yaptığı açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim Meydanı’na çıkmak için Saraçhane Meydanı’nda toplanan ve polislere taşlı sopalı saldırıda, fiziki müdahalede bulunan 29 şüphelinin yakalandığını duyurmuştu. Kamera kayıtları ve yüz tanıma sistemi ile saldırıya karıştığı tespit edilen diğer kişileri yakalamaya yönelik operasyonların devam ettiği aktarılan soruşturmaya ilişkin yeni detaylara ulaşıldı. Saraçhane’de tedbir alan emniyet kuvvetlerine taş ve sopalarla saldırdıkları iddiasıyla dün akşam gözaltına alınan 29 şüpheli arasında, damacana ile saldıran Ayşe Beliz İ. adlı kadının da olduğu öğrenildi. Polis kamerasına yansıyan görüntüleri ve korsan gösterideki faaliyetleri açığa çıkan şüphelilerin çoğunun terör örgütü propagandasından suç kaydı olduğu aktarıldı. 246 kişi hakkında adli işlem yapıldı İstanbul’da 1 Mayıs’ta Saraçhane’de toplanıp Taksim Meydanına yürümek isteyen marjinal gruplar arasındaki bazı kişiler, izinsiz yürüyüşte polise saldırmıştı. Olaylar sırasında ilk gün 217, bugün gözaltına alınan 29 kişi ile birlikte toplam 246 göstericiye adli işlem yapılırken, olaylara ilişkin çarpıcı görüntüler paylaşıldı. Polise damacanayla saldıran da gözaltına alındı, şüphelilerin çoğunun terörden suç kaydı olduğu öğrenildi Emniyet güçleri tarafından yapılan çalışmalarda polise saldırdıkları tespit edilen 29 kişinin bu sabaha karşı yapılan eş zamanlı operasyonla gözaltına alınan kişiler arasında, Muzaffer C.Ö., eylemleri provoke eden Arif T., Ferhat E., Tutku K., Yılmaz Y., Alev P., Birol T. ile birlikte polise damacana ile saldıran Ayşe Beliz İ. de yer alıyor. Söz konusu şüphelilerin çoğunun terör örgütü propagandasından suç kaydı olduğu öğrenildi. Diğer taraftan soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişilerin emniyet kamerasına yansıyan görüntülerine ulaşıldı. Görüntülerde şüphelilerin polise saldırdığı anlar yer alıyor. (SK-RU
Adıyaman 2. Kommagene Bienali başlıyor Adıyaman’ın Kahta Kaymakamı Selami Korkutata, 2. Kommagene Bienaline 41 ülkeden 198 sanatçı katılacağı 2. Kommagene Bianeli’nin başlayacağını açıkladı. Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinin ardından manevi ve ekonomik yeniden doğuş ihtiyacına atıfta bulunarak ’İyileşmek’ teması ile başlayacak olan 2. Kommagene Bienalinde mekana özgü eserler sergilenecek. Kaymakam Korkutata, “2. Kommagene Bienali, Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinin ardından ’iyileşmek’ temasıyla bu yıl ikincisini düzenliyoruz. Kültürel, tarihi ve doğal çerçevelere özel önem verilerek Kahta şehri, Kahta Kalesi, Nemrut Dağı, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Baraj Gölü’ndeki Adalar için oluşturulacak olan eser sergilenecek. Sanat direktörü Nihat Özdal olan bienalin küratörü ise Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin rektörü Istvn Erss. Açık Çağrı metninde ifade edildiği üzere ’Bienal, mekana özgü olmakla ilgilenen, tarihi sembollerin anlamı, doğal ortamlarda oluşturma yansıma imkanları, farklı heykel çözümlerinin sorunları ve organik malzeme kullanımıyla ilgilenen ve yapım sürecini eleştirel, uyumlu bir eylem olarak gören sanatçıların veya sanatçı gruplarından oluşan 41 ülkeden 198 sanatçı katılıyor. Bienalimize destek veren başta Bakanlığımıza, Valiliğimize, yerli ve yabancı tüm sanatçılarımıza ve bölge halkına şimdiden çok teşekkür ediyorum. Detaylı bilgi için kommagenebienal.com adresi ziyaret edilebilir” dedi.