KÜLTÜR SANAT - 31 Ocak 2008 Perşembe 10:46

Iron Man geliyor

A
A
A
Iron Man geliyor

Iron Man Mayıs ayında tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de

2008 yılının kuşkusuz en iyi haberlerinden biri, Iron Man’in sinema filminin gelecek olması. Marvel Comics’in en ünlü karakterlerinden biri olan Iron Man, Mayıs ayında tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de gösterime girecek.

 

Iron Man, Marvel çizgi roman dünyasında bir süper kahraman. Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck ve Jack Kirby tarafından yaratılmış olan demir adam, ilk olarak 1963 Mart ayında “Tales of Suspense” çizgi romanında okuyucularla buluşmuş. Daha önce birçok çizgi filmi, televizyon dizisi çekilmiş olan Iron Man, ilk kez beyaz perdeye uyarlanmış.

Filmin Konusu

Silah tasarımcısı “Tony Stark”( Robert Downey Jr.), yeni silahını Hava Kuvvetlerine tanıtmak için Afganistan’a gitmiştir. Fakat gezi esnasında, onu gezdiren birim ile büyük bir saldırıya uğrar ve rehin alınır. Stark, yaralıdır ve onu rehin alanlar yeni bir zırh oluşturması konusunda onu zorlarlar. Stark, zırh yapması için verilen malzemelerle, kendine kurşungeçirmez bir kostüm yapar. Böylece onu rehin alanların elinden kaçar. Amerika’ya döndükten sonra, kaçmasını sağlayan kostümü geliştirir. Kostümünü altın rengi ve kırmızı renklerde, silah ve donanımlara sahip uçan bir giysiye dönüştürür. Ve Iron Man’i yaratır.

Oyuncular

Tony Stark / Iron Man - Robert Downey Jr.: Tony Stark, trilyoner bir iş adamıdır. Silahlar konusunda olan yeteneği ile Iron Man zırhını yaratmış ve üzerinde geliştirdiği donanım ile bir süper kahramana dönüşmüştür.

Iron Man filminin yönetmeni Jon Favreau, başrolde yeni bir yüzü oynatmayı planlasa da, Iron Man kitaplarının büyük bir hayranı olan Robert Downey Jr. ile çalışmayı seçmiş. Bunun sebebinin ise, Downey’nin yaşantısının, Tony Stark’ın yaşantısı ile örtüşmesi olduğunu belirtmiş. Downey ise rolü için ve çekim öncesi çalışmalar için çok uğraştığını, haftanın beş günü ağırlık çalıştığını açıklamış.

Terrence Howard / James "Rhodey" Rhodes: Stark’ın en yakın arkadaşı olan James aynı zamanda bir pilottur. Stark’ın şirketi ile ordu arasındaki irtibatı sağlar. Howard’ın bu rolü oynayacağı, uzun süre önce belirlenmiş. Çünkü Favreau onun iyi bir savaş makinesi (War Machine) olacağını düşünüyormuş. Howard, rolüne hazırlanırken, Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’nü ziyaret etmiş. Burada, savaş uçaklarını ve helikopterleri gözlemlemiş.

Gwyneth Paltrow / Virginia "Pepper" Potts: Stark’ın özel sekreteri. Paltrow rolüne hazırlanırken, eşinin çizgi romanlarını okumuş.

Jeff Bridges / Obadiah Stane - Iron Monger: Tony Spark’ın akıl hocası ve en büyük rakibi. Bu rol için kafasını kazıtan Bridges de rolüne hazırlanırken bol bol çizgi roman okumuş.

Shaun Toub / Yin Sen: Stark’ın Afganistan’daki esir arkadaşı.

Ayrıca Hilary Swank, Iron Man’in yaratıcısı Stan Lee, Iron Man fanatiği rap sanatçısı Ghostface Killah ve filmin yönetmeni Favreau da filmde ufak rollere sahip.

 

1990 yılında, Universal Pictures, beyaz perdeye uyarlamak için Iron Man’in haklarını satın almıştı. 1996 Şubat’ında, Twentieth Century Fox, bu hakları Universal Pictures’dan aldı. 1997 Ocak ayında, Nicholas Cage, Iron Man rolüne olan ilgisini belirtti. 1998 yılında ise Tom Cruise, başrole ve filmin yapımına ilgisi olduğunu açıkladı. 1999 yılında, Iron Man’in senaryosunu yazıp yönetmesi için Quentin Tarantino’ya başvuruldu. Daha sonra Fox, Iron Man’in haklarını “New Line Cinema”ya sattı. 2000 yılında Tim McCanlies tarafından senaryo yazıldı. New Line filmi yönetmesi için “Joss Whedon” ile görüşmelere başladı.

Bu uzun süreçten sonra 2004 yılı Aralık ayında, New Line, yönetmen Nick Cassavetes ile filmin 2006 yılında yayınlanması konusunda anlaştı. Fakat bu süreçte gelişme kat edilemediği için anlaşma bozuldu

28 Nisan 2006’da, Marvel Studios başkanı Avi Arad, filmi Jon Favreau’nun yöneteceğini ve Paramount Pictures ile çalışılacağını belirtti.

Çekimler, 12 Mart 2007’de başladı ve ilk birkaç hafta Stark’ın Afganistan’da rehin alındığı sahneler çekildi. Setlerden biri, Stark’ın hapsedildiği mağara olarak tasarlandı. Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki çekimler Nisan’ın ortalarından başladı ve 2 Mayıs’ta sona erdi. 25 Haziran 2007’de Nevada’daki Sezar Sarayı’nda çekimler sonlandırıldı.

Filmdeki Iron Man kostümü, Phil Saunders ve Iron man çizgi romanı sanatçılarından Adi Granov’ın katkılarıyla Stan Winston Stüdyoları tarafından tasarlandı. Favreau, filmin olabildiğince gerçekçi olmasını istediğini belirtmiş.

Robert Downey Jr. filmin yapımından sonra 8 ay boyunca, “motion capture” tekniği ile Iron Man’e hayat verecek. 14 Mayıs 2007’de görsel efektler için “Industrial Light & Magic” ve ses efektleri için de “Skywalker Sound” ile anlaşılmış. Renk düzenlemeleri ise EFilm tarafından yapılmış.

Iron Man severlere, film gelmeden bir sürpriz daha… Favreau, Iron Man’in iki bölümünü daha çekmeyi planlıyor.

Kaynak: filmce

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yeni doğan bebeğini 3. kattan atarak ölümüne neden olan şüpheliye ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi Şişli’de yeni doğurduğu bebeğini 3. kattaki banyonun penceresinden apartman boşluğuna atan ve bebeğin cesedini çürümeye bırakan şüphelinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şişli’de 18 Aralık 2023’de yaşadığı evin banyosunda kendi başına doğum yaptığı ve ardından 3. kattaki banyonun penceresinden bebeğini aşağıya atarak ölümüne neden olduğu iddia edilen şüpheliye yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Kader K. (23) ‘şüpheli’ sıfatıyla, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ‘müşteki’ sıfatıyla, şüphelinin yeni doğan kızı ise hüviyeti meçhul bebek olarak ‘maktul’ sıfatıyla yer aldı. Yeni doğan bebeğini çürümeye bırakmış Hazırlanan iddianamede, polis ekiplerine yapılan ihbar üzerine olay yerine gidildiği ve 2 bina arasındaki boşlukta, yerde tamamen çıplak bebek cesedi bulunduğu belirtilerek soruşturma işlemlerine başlandığı aktarıldı. Bebeğin bulunduğu zeminin beton olduğunun aktarıldığı iddianamede, bebeğin baş bölgesinde parçalı kırık olduğu değerlendirilen derin yaralanmanın olduğu, kordon bağının bulunduğu ve bebeğin cesedinin çürümeye başladığı kaydedildi. Aile ve yakınlarının hoş karşılamayacaklarından korktuğu belirtildi İddianamede, şüpheli Kader K.’nın uzaktan akrabası ile evlilik dışı gönül ilişkisi olduğu, şüphelinin bu birliktelik nedeniyle gebe kaldığı, gebe olduğunu ailesine ve yakınlarına hoş karşılamayacaklarından korkması nedeniyle söyleyemediği, banyoda kendi başına doğum gerçekleştirdikten sonra ise durumu kimseye açıklamayacağını düşünerek içinde bulunduğu 3 kattaki evin banyo penceresinden yeni doğan bebeğini aşağıya, beton zemin üzerine attığı kaydedildi. ‘’Attıktan sonra baktığımda kanlı vaziyette yerde yatıyordu, sonrasında daha çocuğa hiç bakmadım’’ Şüpheli Kader K.’nın ifadesine de yer verilen iddianamede, doğumdan sonra bebeğin hiç yaşam belirtisi göstermediğini söyleyerek, ‘’Çocuğu olduğu haliyle banyonun camından aşağıya attım ve tekrar odama gittim. Attıktan sonra camdan baktığımda çocuk kanlı vaziyette yerde yatıyordu. Sonrasında daha çocuğa hiç bakmadım. Bu durumdan dolayı pişmanım’’ dediği anlatıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi Hazırlanan iddianamede şüpheli Kader K.’nın ‘beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan altsoya karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şüphelinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.