GÜNDEM - 12 Temmuz 2015 Pazar 14:15

'İslam Coğrafyasından Ramazan Yansımaları'

A
A
A
'İslam Coğrafyasından Ramazan Yansımaları'

Bağcılar’da düzenlenen İslam Coğrafyasından Ramazan Yansımaları adlı programda, Bangladeş, Bosna Hersek ve Azerbaycanlı üniversite öğrencileri okudukları ilahiler, Kur’an tilaveti ve şiirlerle davetlilerin beğenisini topladı.

Ramazan etkinlikleri kapsamında Bağcılar meydanında düzenlenen İslam Coğrafyasında Ramazan Yansımaları adlı program yoğun ilgi gördü. Yurt dışından katılan öğrenciler ülkelerinde Ramazan ayının nasıl yaşandığını, bayramlarda neler yaptıklarını anlattı. Üniversiteyi okumak için bulundukları Türkiye’yi çok sevdiklerini anlatan bir öğrenci, “Bağcılar’da Ramazan ayının manevi iklimini yaşadık” dediler.

İstanbul FM’den Mehmet Yavuzer’in sunduğu program Bosnalı öğrenci Muhammed Salihoviç’in Kur’an tilavetiyle başladı. İlerleyen dakikalarda yurt dışından gelen öğrencilerin eğitimine katkı ve yardımlarda bulunan Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği’nin tanıtım filmi gösterildi. Ardından “Ülkemde Ramazan” konulu bir sunum yapan Azerbaycanlı Sebuhi Tahirov da, Ramazan ayını anlamına uygun yaşadıklarını söyledi. Tahirov, iki kardeş ülke olduğumuz için geleneklerimizin aynı olduğunu belirterek "Azerbaycan’da Ramazan ayını Kur’an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu, eğitici programların düzenlendiği etkinliklerle yaşıyoruz. Bayram günlerinde akraba ziyaretlerinde bulunuyoruz. Büyüklerimizin elini öpüyoruz. Büyükler çocuklara harçlık ve şeker veriyor. Küsler barışıyor, kardeşlik ve dostluk duygularımız gelişiyor” dedi.
Teravih namazlarında ülkesindeki 2054 caminin tamamen dolduğunu belirten Tahirov, kurulan iftar sofralarında binlerce insanın birlikte oruçlarını açtıklarını söyledi. Bosnalı öğrenci Salihoviç’in okuduğu Boşnakça ilahiler de ilgiyle dinlendi.

“SLAYT EŞLİĞİNDE BANGLADEŞ’TE RAMAZAN ETKİNLİKLERİNİ ANLATTI”
Ramazan ayının Bosna, Bangladeş ve Azerbaycan’da nasıl yaşandığını anlatan slayt gösterinin ardından sahneye çıkan Bangladeşli Nimetullah Mesut adlı öğrenci de, iki ülke arasındaki sıcak ilişkileri örnekler vererek anlattı. Mesut, özellikle son yıllarda Türkiye ile Bangladeş arasında gelişen ilişkilerin halklara olumlu yansıdığını anlattı. Mesut, Ramazan ayında sahur ve iftarda neler yaptıklarını anlatarak, Türkiye’de olduğu gibi ülkesinde de Müslümanlar olarak Ramazan ayını doya doya yaşadıklarını ifade etti. Mesut, geleneksel yemeklerini tanıtarak ülkesinde Ramazan ayında da fakirlere bolca yardım yapıldığını belirterek “Bayram namazında tamamen dolan camilerde çocuk ve yaşlılar da yerlerini alıyorlar” diye konuştu.
Mesut, konuşmasının sonunda Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’ya eğitim için yaptığı katkılarından dolayı teşekkür ederken, “Bağcılar’da bulunduğu sürede Ramazan ayının çok güzel yaşandığına şahit olduğunu belirtti.

Program sonunda bir konuşma yapan Bağcılar İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula’nın Bosna’da yaşanan katliamları anlattığı konuşma davetlileri duygulandırdı. Sula, “Birleşmiş Milletlere bağlı Hollandalı birliklerinin Sırpların yaptığı Müslüman katliamını seyrettiğini belirterek "Saraybosna’da kış ayında kar yerine kan yağıyordu” Sula, o dönem yazdığı Saraybosna adlı şiirini seslendirdi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli "1+1=Mutluluk" projesi yüzleri güldürüyor Kocaeli’de çocuk esirgeme kurumunda kalan çocuklar; takı yapımı, çanta ve yüz boyama etkinlikleri ile gönüllerince eğlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin dijital pazar platformu Komek Sepeti’nin yeni projesi "1+1=Mutluluk", bayram öncesi çocukların yüzünü güldürdü. Milli İrade Meydanı’nda gerçekleştirilen program, Gazanfer Bilge Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kalan çocuklarla gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berna Abiş ve Yaygın Eğitim Şube Müdürü Lokman Ceyhan’ın katıldığı programda çocuklar almış oldukları hediyelerle bayramın mutluluğunu erkenden yaşadı. "Bir ürün mağazaya, bir ürün sevgi sepetine" sloganıyla ilerleyen proje, toplumsal yardımlaşmayı artırarak ihtiyaç sahibi bireylere destek olmayı amaçlıyor. Gerçekleştirilen mutluluk projesine 112 Komek Sepeti üreticisi bin 70 ürün ile katıldı. Komek Sepeti üreticileri tarafından anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklara amigurumi bebekler, takı, toka, seramik ürünler, kalemlik, epoksi kırtasiye ürünleri ve ahşap oyuncaklar gibi el emeğiyle üretilen özel hediyeler verildi. Çocuklar günün tadını çıkardı KO-MEK müzik grubu eğitmenlerinin seslendirdiği birbirinden güzel çocuk şarkıları programa ayrı neşe kattı. Palyaçolar eşliğinde eğlenen çocuklar günün tadını sonuna kadar çıkardı. Daha sonra alana kurulan takı boncuk yapımı, çanta boyama ve yüz boyama etkinlikleri ile gönüllerince eğlenen çocuklar almış oldukları hediyelerle çok mutlu oldu. Üreticiler, ürün alım zamanlarında sipariş edilen her üründen bir adet fazlasını üreterek sosyal sorumluluk projesine katkıda bulunmaya devam ediyor. Sevgi Sepetinde biriken ürünler, belirlenen ihtiyaç sahiplerine teslim ediliyor. Projenin bir sonraki aşamasında ise huzurevi sakinlerine yönelik hediyeler hazırlanacak. Huzurevlerinde kalan kimsesiz yaşlılara üreticilerin sevgiyle hazırladığı ürünler hediye edilerek onların mutluluğuna katkıda bulunulacak.