POLİTİKA - 29 Ağustos 2014 Cuma 12:15

İşler'den CHP'li Altay'a sert kitapçık fırlatma tepkisi

A
A
A
İşler'den CHP'li Altay'a sert kitapçık fırlatma tepkisi

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın iç tüzük kitapçığını fırlatmasına sert tepki verdi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın iç tüzük kitapçığını fırlatmasına ilişkin, "Fırlatılan kitapçık üzerinde bayrağımız var. Hem Anayasa’ya saygısızlık hem bayrağa saygısızlık söz konusu" dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabul öncesi gazetecilerin kısa süre görüntü alınmasına izin verildi. Kabulün ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan İşler, "Son günlerde Almanya’da cami kundaklaması konusu gündeme geldi mi?" şeklindeki soruya, "Almanya’da yaşanan bütün konuları ele aldık. Gayet verimli bir görüşme geçti. Tabii ki Almanya’da yaşanan kundaklamalar konusundaki kaygılarımızı, endişelerimizi kendilerine ilettik. Onların da bu konularda kaygılı olduklarını dile getirdiler" karşılığını verdi.

Dün Meclis Genel Kurulu’nda cumhurbaşkanı yemin töreni öncesinde CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın başkanlık divanına iç tüzük kitapçığı fırlattığının hatırlatılması üzerine ise İşler, dün Türkiye’nin tarihi bir gün yaşadığını belirtti. TBMM’nin yemin töreni dolayısıyla olağanüstü gündemle toplandığını vurgulayan İşler, "CHP Grup Başkanvekili Altay’ın Meclis Başkanı’na itiraz etmesi ve Anayasa kitapçığını fırlatması doğrusu hoş bir görüntü olmadı. Son derece nezaketsiz bir davranıştı. Bu görüntülerin yeni Türkiye’ye yakışmadığını düşünüyorum. Böyle tarihi bir günde böyle bir olayın yaşanması Türkiye adına bir şanssızlık, özellikle CHP adına son derece üzüntü verici bir durum. Çünkü milletimiz odaklandı, herkes Meclis’teki yemin törenini izliyordu, bütün dünyanın gözleri Türkiye’nin üzerindeydi. Meclis Genel Kurulu’ndan böyle bir görüntünün bütün dünyaya sunulması doğrusu hiç hoş değil" ifadelerini kullandı.

"YİNE ESKİ TAS ESKİ HAMAM"

Altay’ın davranışının "millet iradesine yapılan bir saygısızlık" olduğunu vurgulayan İşler, şunları kaydetti:

"Bir hazımsızlık söz konusu. Bunun dışa yansıması olarak görüyorum. Daha önce Anayasa kitapçığı fırlatıldığı zaman Türkiye’de krizler çıkmıştı. Meclis’te Anayasa kitapçığının fırlatılması neticesinde herhangi bir kriz çıkmadığını görüyoruz. Bu da yeni Türkiye’nin önemli bir göstergesi. Fırlatılan kitapçık üzerinde bizim bayrağımız var. Hem Anayasa’ya saygısızlık hem bayrağa saygısızlık söz konusu. Milletimiz bu olayı elbette ki değerlendirecektir ve önümüzdeki seçimlerde sandıkta ciddi yansımalarının olacağını düşünüyorum. Artık bu kavga gürültü ortamının Türkiye’ye yakışmadığını düşünüyorum ama maalesef Meclis’teki görüntünün önümüzdeki dönemlerde CHP’nin gerginlik politikalarını sürdüreceğinin bir işareti ama bu yolun çıkmaz sokak olduğunu düşünüyorum. CHP’li arkadaşlarımıza hatırlatmada bulunuyorum. Malum CHP’nin bir de kongre hazırlığı var. Kendi içlerinde de mücadeleler var. Dolayısıyla onları kamufle etmek için böyle bir olayı yaşattılar. Daha önce CHP yine yemin törenlerine katılamadı, boykot etti. Bu sefer de böyle bir hareketle karşımıza çıktılar. Biz son yıllarda ’Yeni CHP’ söylemini çok duyduk. Ama yaşanan olaylara bakıldığında yeni bir CHP olmadığını görüyoruz. Yine eski tas eski hamam devam ediyorlar."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.