DÜNYA - 07 Mart 2021 Pazar 13:15

Isparta’da 2 bin 998 metrelik Dedegöl Dağı zirvesine solo tırmanışı yaptı

A
A
A
Isparta’da 2 bin 998 metrelik Dedegöl Dağı zirvesine solo tırmanışı yaptı

Türkiye’nin birçok noktasında yüksek irtifa solo tırmanışları gerçekleştiren Erdek Cennet, kendisinin geliştirdiği ‘81 İl 81 Zirve Solo Tırmanış Anadolu Parsı’ projesi kapsamında 9’uncu tırmanışı Isparta’daki 2 bin 998 metrelik Dedegöl dağının zirvesine yaptı.

 Balıkesir’de ikamet eden Erdek Cennet, aldığı dağcılık eğitimleriyle birlikte 10 yıldır farklı şehirlerde tırmanışlar gerçekleştiriyor. Bugüne kadar yaklaşık 60 ilde 400’den fazla dağın zirvesine tırmanış yapan Cennet, 2019 yılında kendisinin geliştirdiği ‘81 İl 81 Zirve Solo Tırmanış Anadolu Parsı’ projesi kapsamında illerdeki tırmanışlarına başladı.

Pandemiden dolayı 2020 yılında pandemiden dolayı sadece Ağrı dağı zirvesine tırmanan Cennet, 2021 yılı itibariyle yüksek zirve tırmanışlarına kaldığı yerden devam ediyor. Erdek Cennet, projesi kapsamında 9’uncu il olarak Isparta’daki 2 bin 998 metrelik Dedegöl dağının zirvesine solo tırmanış gerçekleştirdi.

Isparta’da 2 bin 998 metrelik Dedegöl Dağı zirvesine solo tırmanışı yaptı

“Zirvenin hemen dibinde rüzgarın hızı saatte 80 km’yi buluyordu”

Dedegöl dağı tırmanış hakkında bilgi veren Erdek Cennet, tırmanış bölgesine Melikler yaylasındaki kamp alanından gittiğini belirtti. Sabah saat 07.00’da başladığı tırmanışın geri dönüşünün akşam saat 17.00’da tamamlandığını belirten Cennet, “Daha önceden zirve iz kaydım olduğu için zirveye ulaşımım çok rahat ve tereddütsüz oldu. Zirveye doğru tepe doruklarını aştıkça rüzgarın hızı ve şiddeti artıyordu. Zirvenin hemen dibinde rüzgarın hızı saatte 80 km’yi bulduğu yerler oldu. Rotamda yamaçlarda bulunan kar yapısı yumuşak, sırt bölgelerinde bulunan karlar eridiğinden dolayı ayakkabıma krampol takmadım. Güvenli ve dikkatli bir şekilde adım adım zirveye gittim. Rotam üzerinde hava güneşli ve görüş mesafesinin açık olmasından harika etkinlik yapmamı sağladı. Yer yer 80 derecelik eğimlerde tırmanış yaptım. Zirvede yoğun ve şiddetli rüzgar olmasından dolayı hipotermi riski oluşmaması için 5 dakikadan fazla kalamadım. Rüzgarın kar kristallerini sürüklemesini izlemek muhteşem ötesiydi. İnişimi de geldiğim rotadan dikkatli bir şekilde gerçekleştirdim” ifadelerini kullandı.

'3 günde 3 ilde 3 tırmanış yaptım'

Projesi kapsamında 9 Şubat’ta Isparta Dedegöl Dağı zirvesi tırmanışından sonra 10 Şubat’ta Şanlıurfa’daki 1950 metrelik Karacadağ ve 11 Şubat’ta Mardin’de bulunan 1330 metre yüksekliğindeki Turcel Dağı zirvesine tırmanış yaptığını belirten Cennet, “Art arda 3 günde 3 farklı ilde 3 zirveyi solo olarak gerçekleştirmiş olmam ile yeni bir rekor gerçekleştirdim. Bu nedenle çok mutluyum” diye konuştu.

Isparta’da 2 bin 998 metrelik Dedegöl Dağı zirvesine solo tırmanışı yaptı

'Everest Dağının zirvesine solo tırmanış yapmak istiyorum'

Türkiye Dağcılık Federasyonu’ndan dağcılık ve spor tırmanış hakem eğitimlerini aldığını belirten Erdek Cennet, “Türkiye’nin tek solo alpinisti olarak projem kapsamında yeni rekorlar gerçekleştirmek için uygun zamanları bekliyorum. Ülkem adına gerçekleştireceğim en önemli rekor ise 81 İl 81 Zirve Solo Tırmanış Anadolu Parsı adlı projemi gerçekleştirdikten sonra dünyanın çatısı olarak bilinen ve orada yaşayan halkın dilinde ‘cennetin zirvesi’ olarak bilinen Everest Dağı'nın zirvesine solo tırmanıp 1 gece yüzde 6 oksijen miktarı olan zirvede kalmak olacak” dedi.

Isparta’da 2 bin 998 metrelik Dedegöl Dağı zirvesine solo tırmanışı yaptı

Ali Serkan Aygün
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı: İlginç diyalog kamerada Aksaray’da polisin uygulama yaptığını fark eden alkollü sürücü uygulama noktasına 60 metre kala araçtan inerek yaya olarak kaçmaya çalışırken polis ve bekçiler tarafından yakalandı. Kaçarken ayakkabısı ayağından çıkan sürücü ile polis arasında ayakkabı imtihanı yaşanırken, polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı. Olay gece yarısı Taşpazar Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ve trafik ekipleri gece yarısı bulvar üzerinde bekçilerle birlikte uygulama yaptı. Uygulama esnasında denetim noktasını fark eden bir sürücü noktaya 60 metre kala 68 ABG 446 plakalı araçtan inerek kaçmak istedi. Bunu fark eden polis ve bekçiler koşarak İ.İ. (46) sürücü kaçamadan yakaladı. İlk önce polis memurlarına basın mensuplarından için, “Çekmesin beni” diye adeta talimat veren alkollü sürücüden ehliyet istendi. Ehliyetini vermek istemeyen sürücü araçtan inip kaçmaya çalışmasına rağmen polis ekiplerine “Arabadan kim aldı beni?” diye sordu. Gazetecilerin “Neden kaçmaya çalıştınız?” sorusuna, “Kardeşim ben bir şey yapmadım, ben sadece evime gidiyorum ama alkollüyüm. Yanlış olmasın ama şu yaptığımız ne?” diye cevap verdi. Ehliyeti istenilen alkollü sürücü “Ayakkabım gelsin vereceğim” diye polis ekiplerine cevap verirken, polis memurunun, “Ayakkabını bizim ekipler mi aldı?” sorusuna ise “Bilmiyorum” cevabını verdi. Ehliyetini vermek istemeyerek zorluk çıkaran sürücü polis ekiplerince güçlükle gözaltına alındı. Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan alkol kontrolünde sürücünün 2.19 promil alkollü olduğu tespit edilirken, kaçmaya çalışması ve polis ekiplerinin kısa süreli kovalamacası dron kamerasına da yansıdı. Hastanedeki kontrollerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülen sürücüye alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilirken ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise polis ekiplerince çekici marifeti ile otoparka çektirildi.