ASAYİŞ - 12 Eylül 2019 Perşembe 10:43

İstanbul Havalimanı’nda "Acil Müdahale Timleri" göreve başladı

A
A
A
İstanbul Havalimanı’nda "Acil Müdahale Timleri" göreve başladı

Dünyanın en büyük havalimanlarından İstanbul Havalimanı’nda yaşanabilecek olumsuzluklara anında müdahale etmek amacıyla İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla oluşturulan "Acil Müdahale Timi" göreve başladı. Havalimanında tatbikat gerçekleştiren timler, senaryo gereği güvenlik kamera sistemi üzerinden hırsızlık yaptığı tespit edilen bir şahsa ve kavga eden iki kişiye müdahale etti. Acil müdahale timlerinin tatbikatı gerçeğini aratmadı.

İstanbul Havalimanı’nda yolcu yakınları ve çalışanların güvenliğini korumak ve yaşanabilecek olumsuzluklara anında müdahale etmek amacıyla İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla "Acil Müdahale Timi" kuruldu. Havalimanında görev yapan personeller arasından seçilen 82 polis memuru ve 1 komisere Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından 12 gün boyunca eğitim verildi. “OC spreyi kullanımı, üst arama ve kelepçe takma, teleskopik cop kullanımı, temel eğitim, polis müdahale ve etkili kuvvet kullanımı eğitimine tabi tutulan polisler, 6 Ağustos tarihinden itibaren 13 ekip şeklinde İstanbul Havalimanı’nın farklı noktalarında görev yapmaya başladı. Acil Müdahale Timinde bulunan ekipler, ana terminal binası önünde meydana gelebilecek tüm asayiş olaylarına müdahale etmekle birlikte, şahıs, kimlik, pasaport araç ve eşya kontrolleri de yapıyor.

ACİL MÜDAHALE TİMİNDEN HAVALİMANINDA TATBİKAT

Acil Müdahale Timi ekipleri aldıkları eğitim doğrultusunda İstanbul Havaliman’ında gerçeği aratmayan tatbikata imza attı. Tatbikat kapsamında senaryo gereği yolcu kontrol noktasında kesici aletini vermek istemeyen bir şahsa anında müdahale edildi. Şahsın yasaklı maddeyi teslim etmemekte direnmesi üzerine bölgede devriye gezen Acil Müdahale Timi, kısa sürede olay yerine gelerek direnen şahsı etkisiz hale getirdi. Bir başka senaryoda ise terminalin hemen her noktasındaki binlerce kamera ile kontrol eden ekipler, sistem tarafından hırsızlık yaptığı tespit edilen bir şahsa müdahale etti. Kısa sürede Acil Müdahale Timi tarafından etkisiz hale getirilen şahıs, polislerce karakola götürüldü. Ekipler, tatbikatta havalimanında kavga eden iki gruba da müdahale etti.

HAVALİMANINDA 1 OCAKTAN BU YANA BİN 350 OLAYA MÜDAHALE EDİLDİ

İstanbul Havalimanı Şube Müdürlüğü bünyesinde ayrıca, 13 birim ve İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı operasyonel birim ile birlikte 2 bin polis memuru, 5 bin özel güvenlik personeli de görev yapıyor. Havalimanında görev yapan polislere diğer birimlerden farklı olarak, Sivil Havacılık Temel Eğitimi, Hudut Kapıları Temel Eğitimi, Seyahat Belgeleri Sahteciliği Uzmanlık Eğitimi, Davranış Analizi Eğitimi, Acil Müdahale Eğitimi, Önemli Tesisleri Koruma Eğitimlerinin yanı sıra polis halkla ilişkilerini geliştirmeye yönelik etkili iletişim ve beden dili kullanım gibi sosyal içerikli eğitimlerde veriliyor. Havalimanıda çalışan polis ekipleri 1 Ocak’tan itibaren toplam bin 350 olaya müdahale edip çeşitli suçlardan aramaları bulunan 2 bin 150 şahsı yakaladı.

“HAVALİMANI GENELİNDE ACİL MÜDAHALE TİMİ OLARAK 13 EKİP OLUŞTURULDU"

İstanbul Havalimanı Şube Müdür Yardımcısı Emniyet Amiri Binali Ökten, "İl Emniyet Müdürümüz Dr. Mustafa Çalışkan’ın talimatları doğrultusunda İstanbul Havalimanı terminalinde yolcuların, yolcu yakınlarının havalimanında çalışan tüm personelin can ve mal güvenliğini sağlanması konusunda havalimanında Acil Müdahale Timi kuruldu. Bu talimat doğrultusunda acil müdahale eğitimi alan personelimiz havalimanında göreve başladı. Havalimanı terminal önlerinde ve terminal içerisinde tüm asayiş olaylarına bir birim kuruldu. Acil Müdahale Tim’i olarak isimlendirildi. Bunun haricinde yine bu timlerimiz ön görülemez zamanlarda havalimanın farklı alanlarında, farklı yerlerinde şok uygulamalar yapmak suretiyle şahıs, eşya aranan şahıs kontrolleri yapmaktalar. Havalimanı genelinde Acil Müdahale Timi olarak oluşturulan personelin katılımıyla 13 ekip oluşturuldu” diye konuştu.

“1 OCAK 2019 TARİHİNDEN İTİBAREN BİN 350 OLAYA MÜDAHALE EDİLMİŞTİR”

İstanbul Havalimanı’nda 2 bin polis memurunun görevli olduğunu söyleyen İstanbul Havalimanı Şube Müdür Yardımcısı Emniyet Amiri Ökten, “İstanbul Havalimanı Şube Müdürlüğü bünyesinde 13 birim bulunmakta. 13 birimle birlikte aynı zamanda il emniyet müdürlüğüne bağlı operasyonel birimlerin oluşturduğu yaklaşık 2 bin polis görev yapmakta. Ayrıca, İstanbul Havalimanı genelinde 5 bin 150 civarında özel güvenlik görevlisi bulunmakta. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren havalimanı genelinde polis sorumluluk alanında bin 350 olaya müdahale edilmiştir. Bu olaylar sonucunda yaklaşık 2 bin 150 aranan şahıs tarafımızdan yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. İstanbul Havalimanı Şübe Müdürlüğü personeli diğer birimlerden farklı olarak havalimanı gerekliliğine uygun olarak eğitimlere tabi tutulmakta. Bunlar sivil havacılık, hudut kapıları temel eğitimi, davranış analizi ve acil müdahale eğitimlerinden oluşmaktalar. Ayrıca sosyal içerikli eğitimlerde verilmektedir” dedi.

Ferhat Yasak - Serdal Altıntepe - Zöhre Alagöz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Trendyol Süper Lig: Y. Adana Demirspor: 0 - Galatasaray: 3 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray deplasmanda karşılaştığı Adana Demirspor’u 3-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Balotelli’nin uzun pasında ceza sahası içine hareketlenen Mendoza’nın sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 53. dakikada Maestro’nun ceza yayı üzerinde kontrol edemediği topu alan Hakim Ziyech’in yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-1 62. dakikada Kerem Demirbay’ın ters dokunuşunda kaleciyle karşı karşıya kalan Mendoza’nın vuruşunu kaleci Muslera kalesini terk ederek uzaklaştırdı. 63. dakikada topla ilerleyen Mendoza’nın pasında ceza sahası içine hareketlenen Yusuf Barasi’nin şutunda kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 64. dakikada ceza sahası içinde sağ tarafta topla buluşan Kerem Demirbay’ın çizgiye inip uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-2 90+1. dakikada Dries Mertens’in pasında penaltı noktası üzerinde topla buluşan Maurı Icardi düzgün vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-3 Hakemler: Bahattin Şimşek, Süleyman Özay, Osman Gökhan Bilir Y. Adana Demirspor: Magomedaliyev, Atal, Gravillon, Semih Güler (Manev dk. 11), Mohammadi, Michut (Tayfun Aydoğan dk. 66), Maestro, Yusuf Barasi (Alioui dk. 66), Mendoza, Yusuf Erdoğan, Balotelli (Aimbetov dk. 85) Yedekler: Yılmaz Aktaş, Cisse, Abdulsamet Burak, İzzet Çelik, Dorukhan Toköz, Fougeu Teknik Direktör: Hikmet Karaman Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan (Aurier dk. 82), Abdülkerim Bardakcı, Victor Nelsson (Davinson Sanchez dk. 88), Derrick Köhn, Lucas Torreira (Berkan Kutlu dk. 82), Kerem Demirbay, Hakim Ziyech (Kerem Aktürkoğlu dk.71), Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz (Tete dk. 82), Mauro Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Sergio Oliveira, Ndombele, Vinicius Teknik Direktör: Okan Buruk Goller: Hakim Ziyech (dk. 53), Kerem Demirbay (dk. 64), Mauro Icardi (dk. 90+1) (Galatasaray) Sarı kartlar: Mendoza, Gravillon (Y.Adana Demirspor)
Hatay Hatay’da ‘kuduz hastalığı’ alarmı Hatay’ın Defne ilçesinde büyükbaş hayvanlara saldıran köpeğin kuduz olduğunun tespit edilmesinin ardından 2 mahalleye hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Defne ilçesi Meydancık Mahallesi’nde sahipsiz bir köpek, 22 Nisan tarihinde büyükbaş hayvanlara saldırması üzerine çiftlik işletmecisi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ihbarda bulundu. İhbar üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Defne Belediyesi harekete geçti. Defne Belediyesi ekipleri tarafından saldırgan köpek yakalanarak müşahede altına alındı. Saldırgan köpek karantina altındayken 23 Nisan tarihinde öldü. Hayvanın ölüm sebebi kuduz şüphesiyle kayıt altına alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından saldırgan köpekten alınan numune, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilerek analiz edildi. Adana’da yapılan analiz sonucunda saldırgan köpeğin kuduz olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili yönetmelikler ve kararlar kararları doğrultusunda tüm kurumlarca koordineli olarak işlemlere başlandı. Bu çerçevede kuduz hastalığının merkezi olan Merkezi Meydancık Mahallesi ve bitişik olan Güneysöğüt Mahallesi’ne hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Hastalığın görüldüğü bölgelerde başıboş kedi ve köpekler ile vahşi hayvanların Defne Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından aşılı olup olmadıklarına bakılmaksızın kuduz şüpheli bölge başta olmak üzere tüm Defne ilçesi genelinde toplanmasına, aşılanmasına ve hastalık sönüşü yapılıncaya kadar bakım evlerinde tutulmaları kararı alındı. Hasta hayvan tarafından ısırılan insanlar var ise sağlık teşkilatı ile irtibata geçmelerinin sağlanmasına ve konunun Defne İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmesine, risk alanı içerisinde olası gelişebilecek ısırık vakalarının da aynı hassasiyetle takip edilmesine karar verilerek konu ile ilgili tüm tedbirler alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinesinde başlatılan kuduz hastalığıyla mücadele çalışması titizlikle devam ediyor.