GÜNDEM - 16 Kasım 2018 Cuma 16:30

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile TOFD arasında işbirliği

A
A
A
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile TOFD arasında işbirliği

Üniversite öğrencilerin sivil toplum kuruluşlarında aktif görev almasının sağlanması ve gönüllülük anlayışının yaygınlaştırılması amacıyla, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) arasında “Ağaç Yaşken Eğilir” isimli bir proje başlatıldı.

Ağaç Yaşken Eğilir Projesi’nin duyurulması amacıyla İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği yetkililerinin yanı sıra, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Toplantıda konuşan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (YUVAM) Müdürü ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İmer Okar, engelsiz üniversite kavramının adına yakışır bir şekilde engellilere yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Prof. Dr. İmer Okar, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile ortaklaşa gerçekleştirilecek “Ağaç Yaşken Eğilir” projesi ile gönüllülük esasını tüm üniversite öğrencilerine yaymayı hedeflediklerini anlattı.

“Amacımız genç gönüllü sayısını artırmak” 

Türkiye Omurilik Felçlileri (TOFD) Başkanı Ramazan Baş da toplantıda yaptığı konuşmada daha önce de engellilere yönelik pek çok projede İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile ortaklaşa çalışma yaptıklarını hatırlatarak, “Uzun süredir hedeflediğimiz bir projemizi başta İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi olmak üzere diğer üniversitelerimizle birlikte hayata geçireceğiz. Proje ile genç gönüllü üniversitelilerin sayısını artırmayı ve gönüllülük konusunda önce onlara eğitimler verip, sonra da o arkadaşlarımızın, ihtiyacı olan STK’larda gönüllü destek vermelerini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarında genç gönüllülük oranının yüzde 2-3 olduğunu ifade eden TOFD Başkanı Ramazan Baş şöyle konuştu: “Rakamlar Türkiye’deki gönüllülük oranının maalesef çok az olduğunu ortaya koyuyor. Ülkemizdeki gençlerin özellikle engellilerle ilgili sivil toplum kuruluşlarında daha duyarlı olmalarını, gönüllü ve katılımcı olmalarını istiyoruz. Biz de bu sayıyı artırmak için en çok sevdiğimiz üniversitelerden biri olan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile ve öğrenci arkadaşlarımızla bilgi paylaşımı yapmak için bir araya geldik. Ben inanıyorum ki gelecek sene bu sayının çok çok yukarılarda olduğunu göreceğiz. Böylece tüm Türkiye’de üniversiteli sivil toplum kuruluşlarına hazır uygulanmış bir projeyi teslim etmiş olacağız”dedi.

“Öğrenciler her alanda gönüllü olabilirler”

Gönüllülerin pek çok alanda sivil toplum kuruluşlarına destek verebileceklerinin altını çizen TOFD Başkanı Ramazan Baş şöyle devam etti: “Gönüllülük faaliyeti yapan öğrenciler bizlere birçok anlamda destek verebilirler. Bu destek sanat, spor, bilişim, mimari ve hukuki konularda olabilir. Öğrencilerin bu konularda engeli olan, engeli aşmaya ihtiyacı olan insanlara destekleri oldukça önemlidir. Örneğin mimari yapıların standartlara uygun olmayan birçok yerde mimarlık fakültesi öğrencilerimizin bu konularda tespitler yapıp, yönetimlere bunu bizimler birlikte bildirebilirler. Ya da hukuk fakültesi öğrencileri bu engellerin ortadan kalkması için hukuki yasal araştırmalar yapıp desteklerini verebilirler.” 

“Yılda 2 bin 500 kişi omurilik felçlisi oluyor”

Türkiye Omurilik Felçlileri (TOFD) Başkanı Ramazan Baş, özellikle trafik kazaları sonucu ülkemizde ortalama 2.500 civarında kişinin omurilik felçlisi olduğuna işaret ederek, “Yakın zamanda TBMM’den kazalarla ilgili caydırıcı olabilecek cezaların artırılmasını öngören bir yasa çıktı. Bunu tamamen destekliyoruz. Umarız bundan sonra ülkemizde trafik kazasından sonra omurilik felcine sebep olan sığ suya balıklama atlama, iş güvenliği olmayan yerde iş kazaları, yüksekten düşmeler, terör olan bölgelerde silahlı yaralanma gibi kazaların da önüne geçilir. Caydırıcı cezalarla bunları önlemek zor değildir” diye konuştu. Toplantının ardından, engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sorunlara görsel uygulamalarla dikkat çekildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konyaspor’da Omerovic’in durumu yönetim toplantısında belli olacak Konyaspor’da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısından sonra belli olacak. Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplantının sonrasında açıklayacağız" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, Hakan Keleş ile yolların ayrılmasından sonra 62 yaşındaki Bosna-Hersekli çalıştırıcı Fahrudin Omerovic ile mukavele imzalamıştı. Ligin bitimine 4 hafta kala yeşil-beyazlı yönetimde Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması gündeme geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplandıktan sonra açıklayacağız. Şu ana kadar yazılanların hiçbirinin kesinliği yok ve resmiyet kazanmadığı için sadece söylentiden ibaret. Yarın bir karar verilecek. Omerovic hocayla devam edilip edilmeyeceği ile şu anlık alakalı bir karar çıkmadı ama büyük ihtimalle devam edilmeyecek gibi görünüyor. Netlik kazanmadığı için de biz bir şey diyemiyoruz" diye konuştu. Adem Bulut, Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması halinde takımın başına gelecek hocanın yeni bir hoca mı olacağı yoksa içeriden biri mi olacağına da yarın karar vereceklerini kaydetti. Fahrudin Omerovic, yeşil-beyazlı takımın başında çıktığı 13 lig maçında 3 galibiyet, 5 mağlubiyet ve 5 beraberlik alarak 17 puan elde etti. Bu maçlarda 16 gol atan yeşil-beyazlılar, kalesinde 15 gol gördü.
İzmir İş yerine sığınan genci taraftarlara vermediler, ortalık savaş alanına döndü...O anlar cep telefonu kamerasında İzmir’de, Göztepe’nin Süper Lig’e çıkmasının arından yaşanan kutlamaların devamında kavga çıktı. Bir grup taraftardan kaçarak bir iş yerine sığınan gence esnaf sahip çıkınca, taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasında kavga çıktı. Tekme ve yumrukların yanı sıra sandalyelerin havada uçuştuğu kavga kameraya yansıdı. Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar doyasıya takımlarının bir üst lige çıkışını kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Motosikletle kavganın arasına dalıp, kaskıyla vurmaya başladı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan motokuryenin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu, o esnada iş yerinin önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer aldı. Öte yandan, yine aynı caddede taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Polis ekiplerinin müdahalesiyle kalabalık grubun dağıldığı öğrenildi. (Mİ-