EĞİTİM - 07 Ocak 2010 Perşembe 12:39

İstanbul'a bir üniversite daha

A
A
A
İstanbul'a bir üniversite daha

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'nin yükseköğretimdeki okullaşma oranının 2008-2009 öğretim yılında yüzde 44.27'ye çıktığına işaret ederek, "Bu gelişme sevindirici olmakla birlikte yeterli değildir. Hükümet olarak 2012-2013 öğretim yılında bu oranı yüzde 48'e ulaştırma hedefindeyiz" dedi.

ZAFER ÇAKMAK/ANKARA

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, İstanbul'da Bezm-i Alem Üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısını görüşmek üzere AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplandı.

Komisyonda tasarıya ilişkin sunum yapan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'deki üniversite sayısının 2003'ten bu yana büyük bir artış göstererek 94'ü devlet, 45'i vakıf olmak üzere toplam 139'a ulaştığını belirtti.

İstanbul'da kurulması için komisyonda daha önce görüşülen Sabahattin Zaim ve bugün görüşülen Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi ile vakıf üniversitelerinin sayısının 47'e ulaşacağını kaydeden Çubukçu, Bezm-i Alem Üniversitesi'nin 3 vakıf adına Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan ilk üniversite olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin yükseköğretimdeki okullaşma oranının 2002-2003 öğretim yılında yüzde 27.12 iken, 2008-2009 öğretim yılında yüzde 44.27'ye çıktığına işaret eden Çubukçu, "Bu gelişme sevindirici olmakla birlikte yeterli değildir. Hükümet olarak 2012-2013 öğretim yılında bu oranı 9. Kalkınma Planı'nda öngörülen şekilde yüzde 48'e ulaştırma hedefindeyiz. Tüm dünyada yükseköğretimde okullaşma oranı artarken Türkiye'nin bu gelişmeler dışında kalması düşünülemez. Türkiye'de yükseköğretime olan talep ve arz arasındaki fark son 30 yıldır giderek artmaktadır. Bunun sonucunda yurt dışındaki üniversitelere olan talep de artıyor. OECD verilerine göre 2001 yılı itibariyle yurt dışında öğrencisi bulunan ülkeler arasında Türkiye 44 bin 204 öğrenciyle 8. sırada yer alırken, 2006 verilerine göre ise 47 bin 758 öğrenci ile 6. sıraya yükselmiştir" şeklinde konuştu.

2008-2009 öğretim yılında üniversitelere 796 bin 79 öğrencinin kayıt yaptırdığını hatırlatan Çubukçu, üniversitede öğrenim gören öğrenci sayısının ise 2 milyon 731 bin 828 olduğunu açıkladı. Lisansüstü öğrenim görenlerle birlikte bu sayının 2 milyon 876 bin 778 olduğuna dikkat çeken Çubukçu şöyle konuştu:

"2008-2009 öğretim yılında vakıf üniversitelerinde ise toplam 166 bin 157 öğrenci öğrenim görmüştür. Üniversitede öğrenim gören öğrencilerden yüzde 94'ü devlet üniversitelerinde, sadece yüzde 6'sı vakıf üniversitelerinde öğrenim görmektedir.

Açıköğretimde öğrenim gören öğrencileri dışarıda tuttuğumuzda vakıf üniversitelerinde öğrenim görenlerin devlet üniversitelerine oranı yüzde 10.5'tir. 2009-2010 eğitim-öğretim yılı sonunda yeni kurulan üniversitelerimizin öğrenci sayıları da eklendiğinde bu oranın çok daha arzu edilen bir seviyeye ulaşacağını söyleyebilirim. Devlet üniversitelerinin üzerindeki kontenjan baskısının azaltılmasında vakıf üniversitelerinin büyük önemi vardır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Karacasu’da ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliğiyle orman yangınlarına dikkat çekildi Aydın’ın Karacasu ilçesinde, orman yangınlarının önlenmesi ve çevrenin korunması adına Karacasu Atatürk İlkokulu 4. sınıf öğrencileri ve Karacasu Şehitleri Ortaokulu 5. sınıf öğrencileri, ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliği kapsamında bir araya gelerek Dedebağ mevkiinde bulunan ormanlık alandaki çöpleri topladı. Türkiye’de son yıllarda artan orman yangınlarının önlenmesi ve muhtemel yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararın en aza indirilmesi amacıyla çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Karacasu’daki Atatürk İlkokulu öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinlik kapsamında öğrencilere, ormanların korunması ve yangınların önlenmesi konularında bilgilendirme yapıldı. ’Orman Benim, Çöp Atmam, Yangını Önlerim’ sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, çevrelerine duyarlılık kazanarak ormanların korunmasına katkıda bulundu. Karacasu Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, "Ülkemizde orman yangınlarının önlenmesi ve muhtemel yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararın en aza indirilmesi amacıyla ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliği kapsamında ’Orman Benim, Çöp Atmam, Yangını Önlerim’ sloganıyla İlçemiz Atatürk İlkokulu 4. sınıf öğrencileri ve Karacasu Karacasu Şehitleri Ortaokulu 5. sınıf öğrencilerinin katılımıyla Dedebağ mevkiinde bulunan ormanlık alandaki çöpler toplandı" ifadelerine yer verildi.