KÜLTÜR SANAT - 29 Mart 2010 Pazartesi 14:31

İstanbul'da Çaykovski gecesi

A
A
A
İstanbul'da Çaykovski gecesi

Kurucusu Mikhail Pletnev yönetimindeki Rusya Ulusal Orkestrası ve kemanıyla dinleyenlerin ruhuna dokunan genç virtüöz Nicola Benedetti, dün akşam İş Sanat'taydı.

Pyotr İlyiç Çaykovski'nin Re Majör Keman Konçertosu'nun ve 5. Senfoni'sinin seslendirildiği konserin sonunda alkışlar dinmek bilmedi.

İş Sanat'tan yapılan açıklamaya göre, konserin ilk yarısında sahne alan İtalyan asıllı İskoç yıldız Nicola Benedetti, Çaykovski'nin teknik açıdan en zorlayıcı eserlerinden biri olarak kabul edilen 1878 tarihli Re Majör Keman Konçertosu'nu seslendirdi.
 
Zarafeti, tekniği ve yorum gücüyle tüm dikkatleri üzerinde toplayan Benedetti'ye ünlü şef Mikhail Pletnev yönetimindeki Rusya Ulusal Orkestrası eşlik etti. İzleyicilerin yoğun alkışı üzerine defalarca sahneye gelen 

Benedetti bis olarak Johann Sebastian Bach'ın 2 numaralı partita'sından bir bölüm seslendirdi.

Konserin ikinci yarısında şef Mikhail Pletnev liderliğindeki Rusya Ulusal Orkestrası, Çaykovski'nin özellikle II. Dünya Savaşı sırasında popüler olan ve baleleri dışındaki en önemli bestelerinden biri olarak kabul edilen 5. Senfoni'sini seslendirdi. 

Dünya çapında verdiği konserlerle isminden söz ettiren piyansit Mikhail Pletnev'in orkestra şefliği alanında da hünerini sergilediği konserde Çaykovski'nin öfke, mücadele, yenilgi, umut ve zafer gibi çelişkili duyguları içinde barındıran 5. Senfonisine getirdiği yorum, çok uzun süre akıllardan silinmeyeceğe benziyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te Sosyal Güvenlik Haftası kutlandı Gaziantep’te Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda çelenk bırakma töreni düzenlendi. 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında Sosyal Güvenlik Gaziantep İl Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda çelenk bırakma töreni düzenlendi. “Sosyal güvenlik insanları sosyal risklere karşı kayıt altına alan bir sistemdir” Törenden sonra konuşan Sosyal Güvenlik Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, “2009’dan beri 16 Mayısı içine alan hafta Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanır. Tabii bu haftanın amacı insanlara sosyal güvenlik bilincini anlatmak ve bilgilendirmektir. Kayıt dışıyla mücadele etmektir. Sosyal Güvenlik Kurumunun 1’inci amacı insanları sosyal güvenlik kapsamına almak. Özellikle kayıt dışı ülkelerde çok büyük bir problem. Sadece çalışanların kayıt dışılığı anlamında değil ekonomik anlamda ve vergi anlamında da kayıt altına alındığı zaman düzen olur. Aynı zamanda gelir dağılımını da adalet olur. İnsanların huzurlu yaşayabilmeleri için bu kurallara uyması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumunun da kendine göre çıkardığı kanunlar var. Bu kanunlara herkes uyduğu zaman herkes rahat eder. Uyulmadığı zaman ise zarar eder. Örneğin bir kişiyi sigortalı yaptığı zaman belli bir maliyeti var. Fakat kayıt dışı yakalandığı zaman ise bu maliyetin 10 katı zararı olur. Sosyal güvenlik insanları sosyal risklere karşı kayıt altına alan bir sistemdir. Bu riskler ise; iş kazası, yaşlanma ve hastalık gibi nedenler. Kayıtlı çalıştığı zaman bütün bu risklerden korunmuş oluyor. Bizim Sosyal Güvenlik kutlama amaçlarımızdan biride budur” diye konuştu.
Aydın NAMTAL bilim projeleri fuarda sergilendi Nazilli Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Bilim Fuarı düzenlendi. Açılışa katılan protokol üyeleri projeleri tek tek gezerek öğrencilerden bilgi aldı. Nazilli Sanat Okulu Yaptırma Derneği tarafından 1966 yılında hizmete açılan ilçenin ilk Mesleki Teknik Eğitim Okulu bugüne kadar gelişimini sürdürerek 11 alan ve 16 dalda eğitim-öğretim hayatını sürdürüyor. Kısa adı NAMTAL olan Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi her yıl olduğu gibi bu senede Bilim Fuarında birbirinden özel projelerini sergiledi. Bu yılki bilim fuarında sergilenmeye hak kazanan ve destek alan 14 proje görücüye çıktı. Okul Müdürü Faruk Al’ın ev sahipliğindeki Bilim Fuarının açılışına Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, şube müdürleri, okul müdürleri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Proje yürütücülüğünü Özcan Çetin’in yaptığı Bilim Fuarı’nda sergilenen 1 tanesi inceleme, 4 tanesi araştırma ve 9 tanesi de tasarım projesi olarak hazırlanan 14 projede 15 öğretmen ve 32 öğrenci görev aldı. Öğrencileri araştırmaya, incelemeye ve kendilerini geliştirmeye yönlendirmeyi amaçlayan projeler büyük beğeni aldı. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar stantta yerini aldı Fuarın en ilgi gören ‘Ahilikten AVM’ye projesinde unutulmaya yüz tutmuş, usta az yetişen meslekler tanıtıldı. Projede sepetçi, çömlekçi ve çuhacı gibi meslek ustaları ziyaret edilerek bilgi alındı. Proje sorumluları Tarih Öğretmenleri Yücel Gülden ve Coşkun Yıldız’a Mehmet Efe Kazan, Yunus Emre Hışırcıoğlu, Metehan Türkoğlu ve Ali Çakırsemerci isimli öğrenciler eşlik etti. Projeleri hakkında protokol üyelerine bilgi veren proje sorumluları Yücel Gülden ve Coşkun Yıldız, “Ahilikten AVM’ adlı araştırma yaptık. Bu araştırmamızda sepetçi, çömlekçi ve Çuhacı gibi unutulmaya yüz tutmuş meslek erbaplarına ulaştık. Çevrede bu mesleği yapanları ziyaret ettik. Ahiliğin öneminden bahsettik. Usta çırak ilişkisine vurgu yaptık. 4 öğrenci 2 öğretmen olarak görev yaptık. Sergide sepet ustası İsa Bozdağ yaptığı sepetleri sergiledi. Aynı zamanda sepet örerek gençlere örnek oldu” dediler. Coğrafi işaret almak için destek istedi Yaklaşık 40 yıldır sepet örme işi yapan İsa Bozdağ ise sepetçilikle ilgili coğrafi işaret almak için girişimlerini sürdüğünü ifade ederek, bu mesleğin gelecekte de devam etmesinin önemli olduğunu belirtti. Bozdağ, devlet yetkililerinden coğrafi işaret almak için destek istedi.
Karabük KBÜ’lü iki hakem WTT Feeder Cappadocia Masa Tenisi Turnuvası’nda görev aldı WTT Feeder Cappadocia Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası’ nda Karabük Üniversitesi’nden iki öğretim üyesi yer aldı. Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümünden Doç. Dr. Raşit Esen ve Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Eftal Şehirli WTT Feeder Cappadocia Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası’nda görev yapan hakemler arasında yer aldı. 24 farklı ülkeden 106 sporcunun katılımı ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde düzenlenen WTT Feeder Cappadocia Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası 13-17 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleşiyor. Dünya Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) ve Türkiye Masa Tenisi Federasyonu iş birliğiyle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Spor Merkezi’nde düzenlenen turnuvanın açılışı Dünya Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) Başkanı Petra Sörling, Türkiye Masa Tenisi Federasyonu Başkanı Oktay Çimen, NEVÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Akpınar, NEVÜ Genel Sekreteri Nihat Çavuşoğlu, Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Muhsin Özdemir, Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerden sporcular, hakem ve antrenörlerin katılımıyla yapıldı. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası turnuvada, Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümünden Doç. Dr. Raşit Esen ve Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Eftal Şehirli hakemlik görevini başarıyla üstlendi.